Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Τάσος Θεοφίλου για το λιντσάρισμα στις φυλακές: «Τον αδύναμο τιμωρούν και όχι τον βιαστή»


Από το facebook του Τάσου Θεοφίλου

Κυκλοφορούν δυο βιντεάκια όπου ο ένας από τους δυο προφυλακισμένους για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 21χρονης Ελένης Τ. δέχεται λιντσάρισμα από συγκρατούμενους του σε κάποιο κελί απομόνωσης.

Επειδή ενδεχομένως ένα αρχέγονο κάπως αίσθημα θα κάνει -δικαίως λέω εγώ- αρκετό κόσμο να νιώσει κάποιου είδους ικανοποίηση από αυτή την μορφή απονομής δικαιοσύνης, είναι ίσως αναγκαίο να τονιστεί ότι οι κρατούμενοι ως κοινότητα δεν αντιδρούν έτσι επειδή έχουν αναπτυγμένο κάποιο δικό τους ιδιαίτερο αίσθημα δικαίου.

Οι κρατούμενοι πιθανόν μυρίστηκαν αδυναμία. Τον αδύναμο τιμωρούν και όχι τον βιαστή. Σαν μέτρο σύγκρισης μπορεί κανείς να θυμηθεί τον Κυριάκο Παπαχρόνη που έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού από τους συγκρατούμενους του. Το ίδιο αδίκημα σε πολλές γυναίκες όμως τύπος ιδιαίτερα ρωμαλέος.

Για το χτύπημα στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑ

Στέφανος Τζουμάκας 

Η καταδίκη είναι πολιτική δημοκρατική στάση και διαχρονική αρχή μας.
Η πράξη αυτή δεν είναι ανθρώπων που παίρνουν μέρος σταθερά και χωρίς κουκούλες στους δημοκρατικούς και λαϊκούς αγώνες . Είναι από το χώρο του τυχοδιωκτισμού και χαρακτηριστική των αδιέξοδων που έχουν εκδηλώσει διαχρονικά ομάδες προβοκατόρων που θέλουν να υποκαταστήσουν το λαϊκό κίνημα .
Οι τυχοδιώκτες της νύχτας με το τρομοκρατικό χτύπημα σε ένα ακροδεξιό κανάλι, όπλισαν την ολιγαρχία, τους καναλάρχες της και τη δεξιά του γιού του Μητσοτάκη στην υστερία τους και στην ενορχήστρωσή για την πολιτική ρεβανς με προπέτασμα τη πατριδοκαπηλία και τη θρασύδειλη στάση ηγεσιών, που ενώ λεηλάτησαν το πλούτο της χώρας και τα εισοδήματα στο 80% των Ελλήνων, ζητούν τη δικαίωση για το ότι οδήγησαν τη χώρα σε καθεστώς αποικίας.
Με το τρομοκρατικό χτύπημα όπλισαν την εδραίωση της καθημερινής κατασυκοφάντησης των διεκδικήσεων των εργαζομένων και των προοδευτικών ιδεών, όπλισαν τα πολεμικά ανακοινωθέντα των αφεντικών αντί για δελτία ειδήσεων με ψέματα και ώσμωση με τη νεοφασιστική προπαγάνδα.

ΗΠΑ: Ζητούν από τις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Η Ουάσιγκτον ζητά από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφότου συνέλαβε στις 25 Νοέμβρη τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματα τους, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Το αίτημα προς την Ευρώπη διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έφθασε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους «ευρωπαίους συμμάχους» με σκοπό να διαμορφώσουν από κοινού «μια καλά συντονισμένη απάντηση της Δύσης, την θέση της Δύσης» σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς. Ο Κουρτ Βόλκερ δήλωσε επίσης, «η απάντηση αυτή διμερούς χαρακτήρα, που μεταφέρεται στο επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, δεν εξυπηρετεί ούτε τα ουκρανικά, ούτε άλλα συμφέροντα».

H βία: μαμή ή παράνοια;



του Χρήστου Γιανναρά

Υ​​πάρχουν θετικές και αρνητικές εκτιμήσεις (πιθανολογήσεις και προγνωστικά) για την εξέλιξη της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Εχει την ιδιαιτερότητα να είναι μια εξέγερση χωρίς ιδεολογία (χωρίς κίνητρα ή προσχήματα θεωρητικών πεποιθήσεων ή «οραμάτων»). Την κινεί μόνο ο πνιγμός των ανθρώπων από την άγρια στέρηση και την αγανάκτηση. Δεν αποτόλμησε κανένα κόμμα να τη σφετεριστεί. Συσπειρώνει η εξέγερση την πάγκοινη οργή για την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, την απομόνωσή του από την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Είναι μια έκρηξη με ανεξέλεγκτη αυθορμησία. Εκφράζεται λιγότερο με συνθήματα και πρωτευόντως με μένος καταστροφικό. Το «σημείο»-σύμβολο μετοχής στην εξέγερση είναι, απλά, το κίτρινο γιλέκο (αυτό που οφείλει να φοράει κάθε οδηγός, αν βρεθεί σε κίνδυνο και βγει από το όχημά του, σε δρόμο πυκνής κυκλοφορίας).

Χτυπιούνται με την αστυνομία, άοπλοι απέναντι στα θωρακισμένα των δυνάμεων καταστολής, στα χημικά τους όπλα, στους εκτοξευτήρες νερού.

Κυπριακό φυσικό αέριο: Η κλεψύδρα αδειάζει…

Θεόδωρος Τσακίρης
Τον Σεπτέμβριο του 2018 υπογράφηκε η Διακυβερνητική Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού που θα στείλει φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αίγυπτο. Η κύρωσή της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας. Είναι η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ ως δυνητικός εξαγωγός υδρογονανθράκων προς μια άλλη χώρα. Ωστόσο, το ιδιάζον της εν λόγω Συμφωνίας είναι ότι ο τελικός καταναλωτής του αερίου δεν θα είναι η αντισυμβαλλόμενη χώρα.

Η Συμφωνία αυτή δημιουργεί ένα πλαίσιο νομικών, ρυθμιστικών και αδειοδοτικών κανόνων που θα διευκολύνει την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα στο έγγραφο που υπέγραψε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γεώργιος Λακκοτρύπης, το οποίο να εγγυάται την κατασκευή του αγωγού, ή να κατοχυρώνει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εξαγωγού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Άλλωστε, από τη στιγμή που το αέριο θα πωλείται από την κυπριακή πλευρά στην πλατφόρμα παραγωγής, η οποία θα βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η δυνατότητα της Λευκωσίας να επηρεάσει πού θα καταλήξει το φυσικό αέριο, αφού αυτό υγροποιηθεί στην Αίγυπτο, μειώνεται δραματικά.

Ανατροπή: Φέτος ο χρόνος στην Ελλάδα θα μετρηθεί… διαφορετικά

Φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα, επιχειρείται η αναβίωση αυτής της πρώτης - αστρονομικής - μεθόδου υπολογισμού της επίσημης ώρας Ελλάδος η οποία εφαρμοζόταν από το Αστεροσκοπείο στο Θησείο, από το 1846 μέχρι και το 1964

Ροββά Κατερίνα

Μόλις έπεφτε η νύχτα, ένας παρατηρητής αστρονόμος έμπαινε στην «αίθουσα του χρόνου» στο Αστεροσκοπείο με την εκπληκτική θέα της Αθήνας: σε εκείνο το δωμάτιο θα περνούσε ολόκληρη τη νύχτα του παρατηρώντας με το τηλεσκόπιο συγκεκριμένους αστέρες, καθώς περνούσαν – σε συγκεκριμένες ώρες – από το μεσημβρινό επίπεδο. Ο παρατηρητής διόρθωνε το εκκρεμές ρολόι με βάση τις κινήσεις των αστέρων.

Και μόλις έφτανε το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, μια μεταλλική σφαίρα έπεφτε έξω από τον θόλο του Αστεροσκοπείου σηματοδοτώντας την ώρα. Καθώς η σφαίρα ήταν ορατή από την εκκλησία της Μητρόπολης, οι καμπάνες χτυπούσαν και με τον τρόπο αυτό ανακοινωνόταν η ώρα στην πρωτεύουσα. Στη συνέχεια η ώρα μεταδιδόταν με τηλέγραφο από το Αστεροσκοπείο σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ τα πλοία στον Πειραιά συγχρόνιζαν τα ρολόγια τους λαμβάνοντας τη σωστή ώρα…

Ο «νόμος των σκλάβων» της μισθωτής εξαθλίωσης

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

«H μόνιμη τάση του κεφαλαίου είναι να υποβιβάσει τους εργάτες ίσαμε το μηδενικό επίπεδο» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος πρώτος, σελίδα 621, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Η συγκεκριμένη ρήση του Μαρξ, από το εμβληματικό έργο του, «Το Κεφάλαιο» που γράφτηκε το μακρινό 1867, αποτυπώνει ακριβώς το μόνιμο και διαρκή στόχο των κεφαλαιοκρατών να «ξεζουμίζουν» την εργατική δύναμη μέχρι το ακρότατο σημείο.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν …άλλαξαν πολλά. Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αποδεικνύοντας ότι η λύσσα τω πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου δεν όχι όρια απέναντι στους εργάτες ενέκρινε ένα νομοθετικό έκτρωμα.

«Νόμος των σκλάβων» χαρακτηρίστηκε από τον εργαζόμενο λαό της Ουγγαρίας! Το νέο αντεργατικό εξάμβλωμα αυξάνει από 250 ώρες σε 400 τις επιτρεπόμενες υπερωρίες ανά έτος, δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στους εργοδότες να τις εξοφλούν ακόμα και τρία χρόνια μετά!!!

17 Δεκέμβρη: Οι Εγγλέζοι επιτίθενται στου Φιλοππάπου- Μάχες σώμα με σώμα στον Αρδηττό

Αγωνιώδης έκκληση του ΕΛΑΣ Αθήνας για πυρομαχικά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κυριακή 17 Δεκέμβρη 1944

Οι Βρετανοί ενισχυμένοι με νέα δυνάμεις, που μεθοδικά μεταφέρουν από το ιταλικό μέτωπο, εξαπολύουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Στου Φιλοπάππου δυνάμεις των Εγγλέζων επιτίθενται στους ελασίτες που βρίσκονται στο λόφο. Άγριες μάχες σώμα με σώμα γίνονται στο λόφο Αρδηττού όπου οι ελασίτες αντιμετωπίζουν αποικιακά στρατεύματα. Στο Γαλάτσι καταρρίπτεται βρετανικό αεροσκάφος.

Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 17.12.1944. Το κύριο άρθρο έχει τίτλο «Τι γυρεύουν επι τέλους από μας οι Άγγλοι;».