Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ο χάρτης του Ακάρ εκτοπίζει την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο

 
Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πραγματοποίηση της γεώτρησης από την ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ τόσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Άγκυρα. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα ανεχθούν την οποιαδήποτε παρενόχληση. Και για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία έχουν στείλει στην περιοχή ναυτικές μονάδες. Με άλλα λόγια, δεν αφήνουν περιθώρια στον Ερντογάν για λεονταρισμούς. Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, ούτε τον ίδιο ούτε τον υπουργό του Ακάρ από το να επιδοθούν σε επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να καταπιεί το γεγονός ότι η προσπάθειά της να “γκριζάρει” την κυπριακή ΑΟΖ έχει πέσει στο κενό, λόγω της ανάμιξης μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η ExxonMobil και η Total. Μην μπορώντας να αντιδράσει στο επίμαχο, κατέφυγε στην δοκιμασμένη μέθοδο των προκλήσεων, μέσω του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρόσα”.


Οι Τούρκοι έχουν επανειλημμένως δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες με βάση την αρχή της μέσης γραμμής εκτείνονται δυτικά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ) και ανατολικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μονάδα του ελληνικού ναυτικού παρακολουθεί από απόσταση οπτικής επαφής το τουρκικό σκάφος, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.