Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Δικαιώνει προστατευόμενους μάρτυρες και Τουλουπάκη το πόρισμα Σοφουλάκη

Καταρρίπτει το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη τους ισχυρισμούς εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis ενώ δικαιώνουν σε νομικό επίπεδο τις κινήσεις της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά την εξέτασή τους και κατά την πορεία της υπόθεσης. 

Στο πόρισμα κόλαφο απορρίπτονται ως νομικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί ακυρότητας των μαρτύρων ενώ καταδεικνύεται ότι η Τουλουπάκη δεν γνώριζε αν οι εδώ προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν οι ίδιοι με αυτούς που εξετάστηκαν από τις αμερικανικές αρχές. Μέσω αυτού καταρρίπτεται και το αφήγημα πως κατέθεσαν τα ίδια άτομα στις ΗΠΑ με στόχο να λάβουν χρήματα και στην Ελλάδα προσδοκώντας ανταλλάγματα. Κρίνεται ακόμη πως σύννομα διατηρήθηκε το καθεστώς τους ως προστατευόμενοι μάρτυρες ενώ δικαιώνεται πλήρως η Τουλουπάκη για τους χειρισμούς τους ως προς τον Νίκο Μανιαδάκη.

Σύμφωνα με το Documento, αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι δόθηκε παράνομα αλλά και μεταγενέστερα της αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, το πόρισμα Σοφουλάκη αναφέρει ότι τα νομικά αυτά επιχειρήματα όχι μόνο απορρίπτονται αλλά στερούνται νομικής βασιμότητας καθώς το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε στιγμή διότι δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία αλλά μόνο το προστατευτικό πλαίσιο των ίδιων των μαρτύρων. Δεν υπάρχει καμία ακυρότητα της προδικασίας λόγω των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την ιδιότητα. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μάλιστα αναφέρει ότι ακόμα και εάν δεχτούμε το σενάριο ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αυτό δεν σημαίνει δικονομικά σε καμία περίπτωση ότι οι καταθέσεις που είχαν δώσει πριν τους χορηγηθεί η ιδιότητα είναι άκυρες και μη αξιοποιήσιμες. Συνεπώς, οι καταγγελίες περί ακυρότητας των προστατευόμενων μαρτύρων (με απλά λόγια ότι τους δόθηκε παράνομα η ιδιότητα), κρίνονται «ως νόμω και ουσία αβάσιμες, γιατί δεν προέκυψαν σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων».