Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

There is no climate justice without migration justice


The battle to tackle the climate crisis must also defend people’s right to move and their right to stay, argues Nick Cullen
July 2023 was the hottest month in 100,000 years, followed immediately by extreme floods and storms. In the UK and across the world, extreme weather, bad harvests and altered ecosystems are changing how and where we live. People have always moved, yet as the climate crisis worsens, and the impacts on people in marginalised communities become more severe, more people have to leave their homes.

Yet, rather than investing in policies that will benefit all of us, governments in the Global North increasingly view border controls, walls and surveillance as a way to control the impacts of the climate crisis. They spend billions propping up the border and surveillance industry that profits from the abuse of migrants.

The Transnational Institute finds that the world’s biggest emitters of greenhouse gases are spending, on average, 2.3 times as much on arming their borders as they are on climate finance. This figure is as high as 15 times as much for the worst offenders.

Μπάρκας σε Χρυσοχοΐδη / «Να αφήσει τις επικοινωνιακές πομφόλυγες και να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα»



Τα πυρά του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξαπολύει ο Κώστας Μπάρκας, με φόντο την εκτέλεση με πάνω από 100 του 44χρονου στο Νέο Κόσμο, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την στυγερή δολοφονία ως άλλον ένα «κρίκο στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο οργανωμένο έγκλημα» και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «παρατηρούσε ανήμπορη τις συμμορίες να λύνουν τις διαφορές τους με βροχή από σφαίρες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας το 2020».

«Τριάντα περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των εγκληματικών οργανώσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ούτε ένα δεν έχει εξιχνιαστεί», συμπληρώνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ταυτόχρονα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες έχουν «βαρεθεί να βλέπουν τα δημοσιεύματα από διάφορες «πηγές», ότι κάθε τρεις και λίγο «έρχονται συλλήψεις» και το μόνο που παραμένει να είναι η ανασφάλεια. Έχουν βαρεθεί τις επικοινωνιακές φιέστες του κ. Χρυσοχοΐδη με τους φακέλους με 500 ονόματα της “Greek mafia” να τους περιφέρει, εν τελεί χωρίς απτό αποτέλεσμα στα γραφεία των εισαγγελέων».

Αρβανίτης / Δεν μπορώ να είμαι ευρωβουλευτής μιας ομάδας την οποία δεν υποστηρίζω


Την πρόταση τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, των Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου, για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σχολίασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είχε εκφράσει από την αρχή τη διαφωνία του.

«Εγώ δεν χωράω αλλού. Οπότε για να είμαι και καθαρός απέναντι και σε εσάς και στους τηλεθεατές και απέναντι και στο κόμμα μου, είμαι στην Αριστερά γιατί είμαι αριστερός. Δεν είμαι κάτι άλλο. Το κόμμα έχει συγκεκριμένη άποψη και έχει τη δέσμευση του προέδρου εδώ στις Βρυξέλλες πριν από ενάμιση μήνα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της Left και θα παραμείνει στη Left. Αν ο Αρβανίτης έχει μια άποψη και λέει “δεν πάμε στους πράσινους”, δεν σημαίνει και κάτι. Σημαίνει ότι μου αλλάζει την ατζέντα και αντί να συζητάμε άλλα θέματα που θα θέλαμε, συζητάμε την άποψη του Αρβανίτη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία» δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Αν δεν υπηρετήσω αυτό, δεν είναι λίγο ανέντιμο να είμαι κάτι άλλο, που υπονοεί κάτι άλλο; Όμως οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, του 3ου Συνεδρίου, είναι σαφέστατη. Είμαστε στη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα και συνεχίζουμε. Αν αυτή η πρόταση έρθει στο επόμενο συνέδριο και πλειοψηφίσει θα γίνω απλώς ένα μέλος του κόμματος. Δεν μπορώ να είμαι, αν εκλεγώ κιόλας, ευρωβουλευτής μιας ομάδας την οποία δεν την υποστηρίζω, δεν την πιστεύω. Μιλάω για τους σοσιαλιστές και δεν είμαι σοσιαλιστής» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αρβανίτης σχολίασε ακόμη ότι «τα κόμματα δεν είναι βανάκια να κυκλοφορούν στο κέντρο, αριστερά, δεξιά για να μαζεύουν επιβάτες. Τα κόμματα έχουν μια ιστορική διαδρομή, μια αντίληψη των πραγμάτων και μια πρόταση προς την κοινωνία».

Τι είναι η πλατωνική φιλοσοφία;


Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

1. Η παρουσία του Σωκράτη

Είναι αλήθεια πως ο Πλάτων επηρεάστηκε τόσο βαθιά και καθοριστικά από τον Σωκράτη, ως το κατ’ εξοχήν πρόσωπο της φιλοσοφικής πράξης, ώστε αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά και πλήρως στη φιλοσοφία. Ο κύριος επομένως χαρακτήρας της φιλοσοφικής εργασίας του Πλάτωνα έχει ως αρχή και βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της φιλοσοφικής δραστηριότητας του Σωκράτη. Εξάλλου, πριν από τον Πλάτωνα, δεν υπήρχε άλλο σημαίνον φιλοσοφικό πρόσωπο σαν τον Σωκράτη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του. Όλα τούτα βέβαια δεν σημαίνουν ότι μπορεί να αποδοθεί όλη η φιλοσοφική διαδρομή και δραστηριότητα του Πλάτωνα στον Σωκράτη. Αναμφίβολα, τα τυπικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της πλατωνικής σκέψης δεν έχουν καμιά σχέση με το γράμμα της σωκρατικής διδασκαλίας. Από την άλλη πλευρά πάλι, ο Πλάτων δεν παύει να ανιχνεύει διαρκώς τη ζωτική σημασία του έργου και της μορφής του Σωκράτη. Και προς τούτο δεν διστάζει να προχωρήσει πέρα ​​από την ορισμένη κληρονομιά που «κληρονόμησε» από τον δάσκαλο, διατυπώνοντας αρχές και θεωρίες που ο Σωκράτης, είναι αλήθεια, δεν είχε διδάξει ποτέ, αλλά που θέλουν να εκφράσουν αυτό που ο ίδιος ενσάρκωσε. Υπό ένα ευρύ πνεύμα, συνεπώς, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς βάσιμα ότι η πλατωνική έρευνα τείνει εν πολλοίς να λάβει τη μορφή μιας δυναμικής ερμηνευτικής της φιλοσοφικής προσωπικότητας του Σωκράτη.

Κατά Μητσοτάκη συνείδηση και ψεύδη


Οποτε στη Βουλή πρωθυπουργός δηλώνει ότι δίνει τη δυνατότητα σε βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση έχει κάνει την παραδοχή ότι η συνείδηση δεν έχει και ιδιαίτερη σηµασία γι’ αυτόν, προσπαθεί απλώς να περάσει ένα σκόπελο.

Η ψήφος ως αποτέλεσµα της συνείδησης και της κρίσης των βουλευτών κατοχυρώνεται στο σύνταγµα. Η ελεύθερη βούληση και η κρίση των µελών του κοινοβουλίου είναι ένδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση της δηµοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απελευθέρωσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο σχέδιο νόµου για τον γάµο και την τεκνοθεσία οµόφυλων ζευγαριών. ∆ηλαδή όλες τις άλλες φορές που ψηφίζουν στη Βουλή το κάνουν ασυνείδητα; O πρωθυπουργός συνειδητά παίζει µε τη… συνείδηση. Προσπαθεί να βρει έναν εύσχηµο τρόπο για να αποφύγει την κακοτοπιά. Πρέπει να εφαρµόσει κατά τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις όσα προβλέπονται για τον γάµο οµόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία και ταυτόχρονα να µην τρακάρει το σκαρί της κυβέρνησης πάνω στους υφάλους της δικής του ακροδεξιάς. Γνωρίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση µε τον πολιτικό του χώρο, είναι υπέρ του προοδευτικού µέτρου, προσπαθεί να δηµιουργήσει µια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική συµµαχία για να γλιτώσει από την ήττα της καταψήφισης του σχεδίου νόµου ή τις απώλειες έστω στην ψηφοφορία. ∆εν προσβλέπει στην αποκατάσταση µιας αδικίας αλλά στην εξαπάτηση για ίδιον όφελος. ∆εν τον ενδιαφέρει να κονταροχτυπηθεί µε τη συντήρηση στο κόµµα του αναδεικνύοντας το κράτος δικαίου και τις αρχές της ισότητας αλλά να αποφύγει το πολιτικό κόστος. ∆εν τον ενδιαφέρει το γενικό καλό αλλά το δικό του.

Στέφανος Κασσελάκης: «Δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Πολάκη»


Με μια σύντομη παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Η επιτροπή υπερψήφισε τόσο το Σχέδιο Θέσεων για το Συνέδριο όσο και το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, το οποίο έλαβε ομόφωνη έγκριση.

Η ηγεσία του κόμματος, αντιμετωπίζοντας το θέμα της πειθαρχίας και τις διαφωνίες σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, επιδίωξε να μετριάσει και να διαχειριστεί τις τάσεις εντός του κόμματος. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η άποψη για κομματική πειθαρχία παραμένει ισχυρή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί την απόφαση για την στάση των βουλευτών σε περίπτωση αποχής ή διαφωνίας.

Προσπάθεια Κασσελάκη για εκτόνωση: «Δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Πολάκη»

Στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τη σημασία της διαφάνειας στη διαδικασία κατάρτισης των ευρωψηφοδελτίων. Επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανοικτής συμμετοχής, αναφέροντας την προσωπική του εμπειρία με τον Παύλο Πολάκη και τον Μανώλη Καπνισάκη.

Διώρυγα Παναμά: Πώς η ξηρασία φρακάρει εμπορεύματα αξίας 270 δισ. δολαρίων

Απέλπιδες σκέψεις διάσωσης του καναλιού που καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο νερό από τη Νέα Υόρκη
Τα απομεινάρια ενός αρχαίου δάσους που ξεχωρίζουν από τη στάθμη της θάλασσας είναι αποκαλυπτικά για το πόσο άσχημα εξελίσσονται τα πράγματα στη Διώρυγα του Παναμά που πλήττεται από την ξηρασία, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg,

Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα ογκώδη πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα σε όλη την υδρόγειο, μερικά κούτσουρα δέντρων υψώνονται πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Προκειται για τα απομεινάρια ενός δάσους που είχε τεχνητά βυθισθεί πριν από περισσότερο από έναν αιώνα για να δημιουργηθεί το κανάλι.

Δεν είναι ασύνηθες να βλέπει κανείς αυτά τα δέντρα στο αποκορύφωμα της ξηρασίας, αλλά τώρα, αμέσως μετά τη βροχερή περίοδο, θα πρέπει κανονικά να έχουν ξανά πλήρως βυθιστεί.
Αποτελούν όμως μια ορατή υπενθύμιση του πώς η κλιματική αλλαγή «ακρωτηριάζει» μια πλωτή οδό που διαχειρίζεται 270 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίου εμπορίου.

Η άποψή μας / Η Δεξιά του Κυρίου σε νέες περιπέτειες

 
Ογάμος και η τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη ΝΔ και αναδεικνύει την υποκρισία σε βαθμό γελοιότητας που χαρακτηρίζει κυρίως τη δεξιά της πτέρυγα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεπής στις αρχές του, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει, απαξιώνοντας ως στάση την αποχή, την οποία υποδεικνύει στους διαφωνούντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά σκληροπυρηνικοί σαμαρικοί όπως ο υφ. Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος εμφανίζονται να έχουν πειστεί από τον πρωθυπουργό και άλλοι όπως η υφ. Μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη κρύβονται.
Τι να πει κανείς για τον προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ Αδωνι Γεωργιάδη που ανήκει στην ομάδα κρούσης για την προώθηση του νομοσχεδίου και ανέλαβε την αποστολή να πείσει (μαζί με τον Α. Σκέρτσο και τον Κ. Χατζηδάκη) τους βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις…

΄Η για τον υπ. Επικρατείας Μ. Βορίδη που έχει εκφράσει τη διαφωνία του αλλά ακόμη δεν προαναγγέλλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση, περιμένοντας ποιος ξέρει τι. Και μάλιστα ούτε καν σχολίασε την άποψη του Δ. Καιρίδη ότι πρέπει να φύγει από το υπουργείο του όποιος δεν το υπερψηφίσει.

Πνίγει η πανάκριβη στέγη τους Νεοέλληνες – Απρόσιτα νοίκια, απλησίαστη αγορά


Του Ηλία Παπαναστασίου

Αναφερθήκαμε στην αρθρογραφία μας των τελευταίων εβδομάδων στην ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς, το Ελληνικό Χρέος (Δημόσιο και Ιδιωτικό). Καιρός να τονίσουμε και το τεράστιο πρόβλημα της κατοικίας στην Ελλάδα, με τις δυσθεώρητες τιμές, τις ακατάλληλες κατοικίες και το εκπληκτικό ποσοστό εισοδήματος που δίνει ο Έλληνας για την στέγασή του.

«Ποσοστό του εισοδήματος που ξεπερνά το 40% πληρώνουν για την κατοικία τους ένας στους τρεις Έλληνες, ενώ περίπου κατά το ίδιο ποσοστό (36%) μένουν πίσω στις πληρωμές των ενοικίων.

Πάνω από το 40% του εισοδήματός του πληρώνει ένας στους τρεις Έλληνες μόνο για την κατοικία του, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στην Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κάτοικοι αστικών περιοχών στην Ελλάδα το 2021 βρέθηκαν να σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» για τη στέγασή τους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, η Ελλάδα σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στις πόλεις » (ιστοσελίδα «Busines Daily» )

Kαι συνεχίζει η εφημερίδα:

Ρόμπερτ Φίκο (πρωθυπουργός Σλοβακίας): Η στρατηγική της Δύσης στην Ουκρανία απλά δεν λειτουργεί


Οι σπασμοί που συνοδεύουν τη σημερινή φιλελεύθερη δημαγωγία για την υπεράσπιση της εντελώς αποτυχημένης στρατηγικής της Δύσης κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία αρχίζουν να προκαλούν ρυτίδες στο μέτωπό μου.

Οι πρωταγωνιστές αυτής της δημαγωγίας ταΐζουν το κοινό με τέτοια τερατουργήματα που δεν αρκεί να αντιδράσουμε σε αυτά με ένα απλό κούνημα του χεριού. Καταλαβαίνω τη νευρικότητα στο στρατόπεδο των Σλοβάκων προοδευτικών και φιλελεύθερων. Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την αντικατάσταση του αποτυχημένου νεαρού προϊόντος και την άφιξη της νέας νεοφιλελεύθερης σταρ Zuzana Čaputová, η οποία, στο αναγκαστικό τέλος της προεκλογικής της περιόδου, δεν προσπαθεί πλέον ούτε καν να δημιουργήσει την εντύπωση της υπερκομματικότητας και αντιτίθεται ανοιχτά στη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν από αυτούς να κατηγορεί κυβερνητικούς αξιωματούχους για τέτοιες ανοησίες και τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι επιθυμούμε τη ρωσική κατοχή ή ότι τη Ρωσία ως γείτονά μας.

Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, απέρριψα την οπτική του άσπρου-μαύρου, όπως την επιθυμούν στην Ουάσιγκτον ή στις Βρυξέλλες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τις ρίζες του ήδη στο 2014 και στην εξέλιξη της ουκρανικής πολιτικής σκηνής και στη σχέση της με τους συμπατριώτες τους ρωσικής εθνικότητας. Και, φυσικά, στην απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ σε όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ουκρανία μετά το 2014 μέχρι σήμερα. Μπορεί να υπερβάλλω λίγο, μπορεί και όχι, αλλά ας φανταστούμε [τι θα συνέβαινε], για παράδειγμα, αν ολόκληρο το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού, μιας χώρας που γειτονεύει με τις ΗΠΑ, βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας, για να μην αναφέρω τους πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου.

«Μου μένει ένας χρόνος ζωής»: Συγκλονιστική αποκάλυψη από τον Σβεν Γκόραν Έρικσον ότι πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο

 Ο Σβαν Γκόραν Έρικσον την εποχή που ήταν προπονητής της εθνικής Αγγλίας. Screenshot via 


Ο Σουηδός πρώην προπονητής, Σβεν Γκόραν Έρικσον, αποκάλυψε ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο και, στην καλύτερη περίπτωση, του απομένει περίπου ένας χρόνος ζωής.

Ο 75χρονος Έρικσον είπε στο σουηδικό ραδιόφωνο P1: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχω μια ασθένεια που δεν είναι καλή, και όλοι υποθέτουν ότι είναι καρκίνος, και είναι. Αλλά πρέπει να το παλέψω όσο περισσότερο γίνεται.
«Ξέρω ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι περίπου ένας χρόνος, στη χειρότερη περίπτωση ακόμη λιγότερο. Ή στην καλύτερη περίπτωση υποθέτω ακόμα περισσότερο. Δεν νομίζω ότι οι γιατροί που έχω μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι. δεν μπορούν να ορίσουν μια μέρα».

Νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο: Παραδέχονται το διάτρητο της διαδικασίας!


Από τον Ριζοσπάστη

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, προκαλώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Σε συνδυασμό με την άρση όλων των προϋποθέσεων για την ψήφο στους κατοίκους εξωτερικού διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές και άρα στον καθορισμό του συσχετισμού δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων ακόμα και σε ανθρώπους που δεν διατηρούν πια καμία σχέση με την Ελλάδα και δεν επηρεάζονται απ’ τις συνέπειες της ψήφου τους.

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών» και δομείται σε τέσσερις άξονες: Εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Με βάση τις μέχρι τώρα διατυπώσεις προκύπτει πως οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο ήδη απ’ τις προσεχείς ευρωεκλογές (ρύθμιση που πρόκειται να ισχύει και για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων). Το υπουργείο Εσωτερικών μάλιστα κομπάζει ότι το απαράδεκτο αυτό μέτρο θα συμβάλει στο χτύπημα της αποχής κάνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή οφείλεται σε κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους και όχι σε τεχνικής φύσεως ζητήματα.

Βάση Ακρωτηρίου: Εκατοντάδες άτομα στη διαδήλωση κατά εμπλοκής Βρετανικών Βάσεων στη Γάζα


Έξω από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου βρέθηκαν μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και πολίτες, διαδηλώνοντας και «καταδικάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται από τις Βρετανικές Βάσεις για μεταφορά πολεμικού υλικού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας».

Η ανακοίνωση:

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) μαζί με τους φιλειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι, διατρανώνουν την απαίτηση τους για τον τερματισμό της εμπλοκής της Κύπρου μέσω των Βρετανικών Βάσεων στη γενοκτονία του φίλου παλαιστινιακού λαού. Η διαχρονική θέση μας για άμεσο τερματισμό της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο επιβεβαιώνεται από τον διαρκή κίνδυνο σε βάρος της ασφάλειας της πατρίδας μας και των λαών της περιοχής.


Γι’ ακόμα μια φορά καταγγέλλουμε τη χρήση και εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο στις αεροπορικές επιδρομές σε βάρος των λαών της περιοχής. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη προκαλούν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή.

Στο νοσοκομείο ο “Έλληνας Crypto”, Βαγγέλης Τσάπας -Ήπιε χλωρίνη -Βίντεο με αποκαλύψεις και καταγγελίες


Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύεται ο «Έλληνας Crypto» Βαγγέλης Τσάπας ο οποίος κατανάλωσε χλωρίνη και aqua forte. Ο Βαγγέλης Τσάπας εισήχθη στο νοσοκομείο που εφημέρευε στις 9 Ιανουαρίου μετά από κατανάλωση χλωρίνης και aqua forte. Ο «Έλληνας Crypto» ο οποίος διαγνώστηκε με σοβαρή οισοφαγίτιδα και δεν εμφάνισε άλλες βλάβες, αναρρώνει και είναι σε σταθερή κατάσταση.

Η Αστυνομία ερευνούσε τη μυστηριώδη εξαφάνιση του πρώην προέδρου της ομάδας μπάσκετ του Ιωνικού και δημιουργού του πρώτου ελληνικού κρυπτονομίσματος. Σε βίντεο που τράβηξε ο ίδιος ο Τσάπας ισχυριζόταν ότι εκβιάζεται από αδίστακτους τοκογλύφους και… «ανθρώπους του Νόμου», κάνοντας λόγο ακόμη και για αυτοκτονία.

Το όνομα του Βαγγέλη Τσάπα, πρώην ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ιωνικός και ιδρυτή – διαχειριστή του «ελληνικού bitcoin» απασχόλησε αρνητικά τη δημοσιότητα μετά την πρώτη «εξαφάνιση»του, κάπου στα μέσα του Νοεμβρίου του 2021 και αφού τον αναζητούσαν όσοι είχαν επενδύσει στο κρυπτονόμισμα του. Η αξία του νομίσματος είχε μηδενιστεί και οι επενδυτές ένιωθαν πως είχαν εξαπατηθεί, γι’αυτό και απαιτούσαν από τον Τσάπα να τους επιστρέψει άμεσα τα χρήματά τους.

Παράλληλα, ο «Έλληνας Crypto» φέρεται να χρωστούσε μεγάλα χρηματικά ποσά και στον πρωθυπουργό του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, αφού εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Τσάπα συμμετείχε στη διαχείριση της τεράστιας θαλαμηγού του εμίρη. Ο Νικαιώτης επιχειρηματίας φέρεται να πήρε χρήματα από εταιρεία του Καταριανού κροίσου για το mega yacht που βρισκόταν στη μαρίνα της Ζέας. Ο Βαγγέλης Τσάπας όμως, άφησε απλήρωτο το πλήρωμα και οι ναυτικοί τον αναζητούσαν για εξηγήσεις. Η μισθοδοσία του πληρώματος του σκάφους έφτανε τα 200.000 ευρώ τον μήνα.