Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

ΤΟ ΔΕΚΑΡΙ των καλών γηρατειών


1.Τα γηρατειά δεν είναι παρά μια έντιμη συμφωνία μοναξιάς.
(Gabriel García Márquez)

2.Το να γερνάς είναι σαν να σκαρφαλώνεις ένα μεγάλο βουνό:
καθώς ανεβαίνουμε, μειώνονται οι δυνάμεις,
αλλά το βλέμμα γίνεται πιο ελεύθερο,
το ευρύτερο και καθαρότερο όραμα.
(Ίνγκμαρ Μπέργκμαν)

3.Τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής μας δίνουν το κείμενο;
τα επόμενα τριάντα, το σχόλιο.
(Arthur Schopenhauer)

4.Οι ηλικιωμένοι δεν εμπιστεύονται τους νέους
επειδή ήταν και αυτοί νέοι.
(Γουίλιαμ Σαίξπηρ)

5.Οι νέοι ξέρουν τους κανόνες,
Αλλά οι γέροι γνωρίζουν τις εξαιρέσεις.
(Oliver Wendell Holmes)

6.Στα νιάτα μας μαθαίνουμε.
στα γεράματα καταλαβαίνουμε.
(Marie von Ebner-Eschenbach)

7.Η ωριμότητα του ανθρώπου
μετριέται στην εύρεση γαλήνης
που προσπαθούσε να παίξει σαν παιδί.
(Friedrich Nietzsche)

8.Ένας γέρος δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει ένας νέος,
αλλά μπορεί και καλύτερα.
(Κικέρων)

9.Χρειάζονται δύο χρόνια για να μάθεις να μιλάς
και εξήντα για να μάθω να σιωπώ.
(Ernest Hemingway)

10.Τα πιο παλιά δέντρα φέρνουν τους πιο γλυκούς καρπούς.
(Γερμανική παροιμία)

Ζιμπάμπουε: Σύγχρονος «Μόγλης» ένα 8χρονο παιδί – Επιβίωσε δίπλα σε λιοντάρια για πέντε ημέρες


Συγκίνηση είχε προκαλέσει ο εντοπισμός ενός 8χρονου αγοριού στη βόρεια Ζιμπάμπουε, που βρέθηκε ζωντανό αφού επέζησε πέντε ημέρες σε ένα πάρκο θηραμάτων γεμάτο από λιοντάρια και ελέφαντες.

Το αγόρι κατάφερε να επιζήσει στη ζούγκλα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για την άγρια φύση και τις ικανότητες επιβίωσης για να παραμείνει ζωντανό.

Σαν σύγχρονος «Μόγλης», το αγόρι επέζησε τρώγοντας άγρια φρούτα. Έσκαψε επίσης μικρά πηγάδια σε ξερές κοίτες ποταμών με ένα ραβδί για να αποκτήσει πρόσβαση σε πόσιμο νερό – μια δεξιότητα που διδάσκεται στην περιοχή που είναι επιρρεπής στην ξηρασία, ενώ βρισκόταν ανάμεσα σε σε λιοντάρια που βρυχώνται και ελέφαντες που περνούν, σύμφωνα με το BBC.

Η δοκιμασία ξεκίνησε όταν ο Τινότεντα Πούντου περιπλανήθηκε 23 χιλιόμετρα (14 μίλια) από το σπίτι του στο «επικίνδυνο» πάρκο θηραμάτων Ματουσαντόνα, δήλωσε ο βουλευτής της δυτικής Μασονάλντ Μουτσά Μουρομπέντζι στο Χ.

Ανάμεσα σε λιοντάρια που βρυχώνται,

Τουρκία και Ισραήλ αντιμέτωποι στο τερέν της Συρίας


του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Οι ραγδαίες εξελίξεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Μ. Άσαντ έχουν αφήσει ανοικτό το πεδίο για έναν περιφερειακό ανταγωνισμό των δυνάμεων της περιοχής, καθώς η πορεία της μεταβατικής περιόδου στη Δαμασκό επηρεάζει δραματικά τις ισορροπίες στην περιοχή. Η Τουρκία, η οποία επένδυσε εδώ και καιρό στη Συριακή κρίση και βγαίνει κερδισμένη, έχοντας υπό την «προστασία» της το νέο καθεστώς, δεν κινείται φυσικά μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς ή ακόμη και για την εξασφάλιση της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας στη γειτονική χώρα.

Πέραν του θέματος της κουρδικής οντότητας, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν που αποκαλύπτουν και τη φιλοσοφία αλλά και το όραμα που καθοδηγεί τις κινήσεις του (και) στο Συριακό.

«Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους ορίζοντές μας σε 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του, η Τουρκία και το τουρκικό έθνος δεν μπορούν να ξεφύγουν ή να κρυφτούν από τη μοίρα τους….Κάθε περιστατικό που συμβαίνει στην περιοχή μας, ειδικά στη Συρία, μας θυμίζει αυτό το γεγονός: η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία», δήλωσε στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος.

Fund CVC-Επέδραμε πειρατικά με εξαγορές εληνικών επιχειρήσεων-Κερδοσκόπησε άγρια-Ξεπουλά τώρα πριν υπάρξουν καταρρεύσεις



Το 2025 φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος της παρουσίας του επενδυτικού fund CVC στην ελληνική αγορά, καθώς οι πωλήσεις των περιουσιακών του στοιχείων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η στρατηγική αποεπένδυσης του fund εγείρει ερωτήματα για τα πραγματικά οφέλη που άφησε πίσω του, τόσο στις εταιρείες που απέκτησε, όσο και στην ευρύτερη ελληνική οικονομία.
Οι πωλήσεις που σηματοδοτούν την έξοδο

Το πρώτο μεγάλο deal του 2025 αφορά την πώληση της Μπάρμπα Στάθης, της κορυφαίας εταιρείας κατεψυγμένων τροφίμων, στην Ideal Συμμετοχών. Στο πακέτο της πώλησης περιλαμβάνεται και η Χρυσή Ζύμη, μια θυγατρική με εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κίνηση θεωρείται το πρώτο βήμα για την πλήρη αποδέσμευση του CVC από την Vivartia, μια εταιρεία που απέκτησε πριν από πέντε χρόνια έναντι 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά και η πώληση του 60% του Hellenic Health Care Group (HHG), του μεγαλύτερου ομίλου ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, στον αραβικό όμιλο Pure Health. Η συμφωνία, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, όπως το ΥΓΕΙΑ, το ΜΗΤΕΡΑ και το Metropolitan, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, με το τίμημα να ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τραβάτε, μωρέ, στα χωριά σας!… , του Διονύση Ελευθεράτου


Πάει, τελείωσε, είναι οριστικό… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφανίζει και τα τελευταία υπολείμματα της «καραμανλικής» κληρονομιάς. Διότι, αν ο Καραμανλής της δεκαετίας του 1950 ήταν ο πολιτικός που ταυτίστηκε με την αντιπαροχή και την απαρχή της τερατώδους αστυφιλίας, ο τωρινός πρωθυπουργός σαλπίζει υπέρ της «αποκέντρωσης». Το έκανε μάλιστα (κοίτα κάτι συμπτώσεις με συμβολική σημασία!) μιλώντας στην εφημερίδα «Τα χωριάτικα» που εκδίδεται στην Πρώτη Σερρών, τη γενέτειρα του παλιού «εθνάρχη». Πλήρης άλωση, δηλαδή…

Είναι σαν ν’ ακούμε απορίες και ενστάσεις: «Αποκέντρωση; Μαζική επιστροφή νέων στα χωριά; Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση; Πλάκα, κάνετε;». Ε, ναι, κάνουμε λίγη, όχι όμως αυθαιρετώντας. Μας το επιτρέπει, όχι τόσο ο στόμφος του πρωθυπουργού, όσο το γεγονός ότι τα λόγια του προβλήθηκαν σε τμήμα του φιλοκυβερνητικού Τύπου ωσάν να επρόκειτο για απαυγάσματα οικονομικής και χωροταξικής σοφίας, ικανά να επιφέρουν θετική τομή στο κοινωνικό στερέωμα.

«Ανέλυσε» λοιπόν ο πρωθυπουργός τα πλεονεκτήματα της ζωής στο χωριό. Και είπε: «Αν, όμως, υποθέταμε ότι θα δούλευες εξ αποστάσεως και θα κέρδιζες τα ίδια χρήματα με αυτά που θα κέρδιζες στην Αθήνα, προφανώς και θα αποταμίευες περισσότερα στο χωριό, γιατί η ζωή θα ήταν φθηνότερη. Αυτό είναι δεδομένο. Η στέγη είναι φθηνότερη, ειδικά αν γυρίσει κανείς σ’ ένα χωριό με το οποίο έχει σύνδεση, όπου μπορεί να έχει μία οικογενειακή περιουσία, ένα σπίτι».

Πρώτη διαπίστωση: Οι «άνωθεν» νουθεσίες αυτού του είδους – και πρωτίστως αυτού του «βάθους» – αποβαίνουν τόσο περιττές, όσο περίπου και εκείνα τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που μας λένε ότι σε ημέρες καύσωνα πρέπει να πίνουμε νερό και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο… Κανείς δεν περιμένει ειδική συμβουλή για να το κάνει. Όποιος είναι σε θέση να απολαύσει με τηλεργασία «επαρχιακά» πλεονεκτήματα (όπου, όσο και όποτε αυτά υφίστανται) δεν αναμένει από έναν πρωθυπουργό να «ρίξει» την ιδέα.

Αν δεν το κάνουν ήδη νέοι άνθρωποι, παρά μόνο με το σταγονόμετρο, είναι επειδή μια πλειάδα συνθηκών εκμηδενίζει τα πλεονεκτήματα ή τα καθιστά υποδεέστερα των προβλημάτων που θα επέφερε μια τέτοια «μετακόμιση». Αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο προφανής, ώστε ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την αμφισβήτησε «ολιστικά» – βλέπετε, ακόμη και ο φανφαρονισμός έχει κάποια όρια.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα, που συνίσταται σε «οικονομική υποστήριξη σε κάποιον ο οποίος θα πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένα χωριά» του βόρειου Έβρου. Αναμένει, είπε, η κυβέρνηση να δει από το εν λόγω πρόγραμμα «αν αυτό το οποίο χρειάζεται κάποιος νέος για να ζήσει σ’ ένα χωριό της ελληνικής περιφέρειας είναι μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ή αν τελικά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο».

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην είναι και… τόσο σύνθετο το ζήτημα, ε; Τέλος πάντων, έως ότου εξάγουν βαθυστόχαστα συμπεράσματα οι κυβερνητικοί ειδήμονες, εμείς μπορούμε να φανταστούμε τους αποδέκτες της πρωθυπουργικής πρόσκλησης να ενθαρρύνονται να γίνουν σκαπανείς. Να σύρουν το χορό ακόμη και σε πίστες απόμερες ή και ερημωμένες, αναμένοντας να εμφανιστούν… κι άλλοι.

Μήπως, λοιπόν, δουλεύεις με τηλεργασία στην Αθήνα, αλλά επειδή ο μισθός δεν επαρκεί για να ζήσεις έχεις και δεύτερη απασχόληση, που απαιτεί φυσική παρουσία; Μήπως η διαφορά στο κόστος ζωής δεν είναι τέτοια που σου επιτρέπει να πεις «πάω στο χωριό, στα κομμάτια η άλλη δουλειά»; Δεν πειράζει, τράβα στο χωριό και κάτι θα βρεθεί. Σκέψου τους μεγάλους εξερευνητές – στο άγνωστο πήγαιναν, γι’ αυτό τους έγραψε η Ιστορία.

Μήπως ήδη ρώτησες, έψαξες και έκρινες ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα στον τόπο της καταγωγής σου δεν προσφέρεται (ας μην «πιάσουμε», τώρα, τις αιτίες) για ασφαλή βιοπορισμό; Μη δειλιάζεις. Πήγαινε στο χωριό και περίμενε να καταφθάσουν εκεί οι σταλμένοι από τον Κωστή Χατζηδάκη. Εκείνοι, ντε, που θα έχουν δουλέψει παραπάνω ώρες σε μια περίοδο για μπορέσουν να μαζέψουν ελιές, σε άλλη. Ε, όταν συγκεντρωθείτε αρκετοί οργανώστε μια ημερίδα με θέμα τις αναξιοποίητες δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας και κάτι καινοτόμο θα σκεφθείτε.

Μήπως σε φοβίζει η σκέψη ότι το πλησιέστερο στο χωριό νοσοκομείο (που ίσως δεν είναι πραγματικά κοντινό) έχει αποδυναμωθεί τόσο, ώστε τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα, αν πάθαιναν κάτι σοβαρό οι ηλικιωμένοι γονείς σου, τους οποίους αναγκαστικά θα φέρεις μαζί σου; Α, όχι τέτοια, θα σε κατηγορήσει ο Άδωνις για «μεμψιμοιρία».

Μήπως πρόλαβες να γίνεις εσύ ο ίδιος γονέας (ή το σχεδιάζεις) και δεν σού αρέσει καθόλου που το σχολείο στο χωριό έχει υποβαθμιστεί σε διθέσιο ή μονοθέσιο; Μήπως πληροφορήθηκες ότι δεν υπάρχει καν σχολείο σε λογική απόσταση κι αυτό σε αποθαρρύνει; Κακώς, σκέψου ότι ένα παιδί που βιώνει ως εκδρομή το «πήγαινε – έλα» στο σχολείο ψυχαγωγείται κιόλας.

Μήπως, ελλείψει δικής σου στέγης, ρώτησες πού κυμαίνονται τα ενοίκια στο (τάδε) νησί, όπου για συγκεκριμένους λόγους θα είχες κάποιες επαγγελματικές ευκαιρίες; Μήπως έμαθες ότι συναγωνίζονται τα ακριβότερα αθηναϊκά, ή ότι από τον Μάιο οι ιδιοκτήτες ζητούν – εν αναμονή των τουριστών – ν’ αδειάσεις τη γωνιά; Α, καλά, όλο εμπόδια ανακαλύπτεις…

Τα «μήπως» μπορούν να φθάσουν δεκάδες. Εξυπακούεται δε πως κάθε δυνητικός αποδέκτης της πρωθυπουργικής προτροπής δεν ανήκει υποχρεωτικά σε μία μόνο από τις ομάδες – κατηγορίες, που έχουν σοβαρούς λόγους να μην ενθουσιάζονται με αυτήν.

Να θεωρήσουμε, άραγε, ότι το target group αυτής της προτροπής είναι οι νεότερες ηλικίες όσων ήδη εργάζονται εξ αποστάσεως, στην Αττική; Αν είναι έτσι, μιλάμε για ένα υποσύνολο – το νεανικό υποσύνολο – των 122 χιλιάδων ανθρώπων που (βάσει στοιχείων του 2021) δουλεύουν με τηλεργασία στην Αττική. Μόλις το 5,2% του εργατικού δυναμικού στο νομό. Όσο για την υπόλοιπη χώρα, των μεγάλων πόλεων συμπεριλαμβανόμενων, οι «τηλεργαζόμενοι» δεν μετρήθηκαν πάνω από 14 χιλιάδες. Φανταστείτε λοιπόν πόσοι νέοι από τους έχοντες ήδη τέτοια εμπειρία θα είχαν τη διάθεση να τρέξουν σε χωριό και κηρύξτε… ετοιμοθάνατη στην αστυφιλία. Και έτοιμη για θριάμβους την «αποκέντρωση»…

Η προτεινόμενη «ιδέα» δεν αφορά εκείνα τα εκατομμύρια εργαζόμενων που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως – ανάμεσά τους είναι και ο ανώνυμος «ψυκτικός από το Περιστέρι», για να θυμηθούμε την… επική ατάκα του πρωθυπουργού. Και όμως, υπάρχει κάτι σοβαρό στην παρακίνηση για μετακόμιση στο χωριό: Η επίπλαστη (όσο η κατάσταση στην περιφέρεια είναι αυτή που ξέρουμε) λύση σερβίρεται για να κατοχυρωθεί ως μόνιμο το πρόβλημα.

Η ακρίβεια που «δεν παίζεται» στα αστικά κέντρα δεν είναι απλώς μια παραδοχή, όταν την αναφέρει ο πρωθυπουργός. Κυρίως είναι η προειδοποίηση πως ήρθε για να μείνει και καλά θα κάνουμε να συμβιβαστούμε με αυτήν.

Όπως τότε, που μας έλεγαν πως η λύση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν να μην καταναλώνουμε πολύ (οπόση σοφία!) και να μην… ξεχνάμε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα. Εμείς καγχάζαμε με τη ρηχότητά τους, αλλά εκείνοι τη δουλίτσα την έκαναν. Θεμελίωναν στο νου των ανθρώπων την ενεργειακή ακρίβεια ως μόνιμη.

Φιλοδοξούν να σπείρουν μοιρολατρία και στωικότητα, για να θερίσουν επιπρόσθετη ηρεμία, αδιατάρακτο, πειθάρχηση. Θα «πιάσει» αυτή η σπορά ή θ’ αρχίσουν να θερίζουν και μερικές κοινωνικές θύελλες, μέσα στο 2025; Θα δούμε…



https://kommon.gr/paremvaseis/item/20647-travate-more-sta-choria-sas-tou-dionysi-eleftheratou?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=travate-more-sta-choria-sas-tou-dionysi-eleftheratou

Καρανίκας: Μίσος και πολιτική


Γράφει ο Νίκος Καρανίκας στο facebook

Φτάνει πια με το εμφυλιακό μίσος. Δεν είναι πολιτικά λογικό, ούτε και ωραίο. Το μίσος όπως και η λατρεία είναι κόντρα στην λογική σκέψη και ανάλυση.
Στην Ελλάδα λόγω των δικτατοριών που διαχώρισε τους πολίτες και λόγω του εμφυλίου, αντί να σκεφτούμε πολιτικά και προς όφελος του κοινού καλού στεκόμαστε στο παρελθόν, στον κόσμο των συναισθημάτων αγκυλωμένοι στο ποταπό συναίσθημα του μίσους και της κακίας προς τον αντίπαλο και τον μετατρέπουμε σε εχθρό και αυτό μας αποτρέπει να σκεφτούμε αντικειμενικά και λογικά.
Από την μια μεριά οι νικητές του εμφυλίου στρατιωτικά και από την άλλη οι ηττημένοι, οι εξόριστοι, οι νεκροί και φυλακισμένοι.
Από την μια οι νικητές του εμφυλίου με την εποχή των σκληρών και «πέτρινων χρόνων» και από την άλλη η μεταπολίτευση με την ιδεολογική, πολιτιστική καλλιτεχνική και διανοουμενίστικη υπεροψία.
Από την μια το κράτος της εκδίκησης και του αποκλεισμού και από την άλλη το κράτος της διεύρυνσης από την κομματική πελατεία.
Προφανώς όσο στην πολιτική κυριαρχούν οι βιολογικοί απόγονοι των ηττημένων και των νικητών τόσο η πολιτική θα απέχει από την αντικειμενικότητα και την αντιπαράθεση με επιχειρήματα που υπερασπίζονται την στρατηγική του κοινού καλού.

Η Παλαιστίνη θα μας απελευθερώσει όλους


Αιμιλία Τσαγκαράτου

Τις τελευταίες μέρες, κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση για τα δύο βρέφη από την Παλαιστίνη, την Χάνα και την Μισκ, που ακρωτηριάστηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε το σπίτι τους. Η είδηση θα περνούσε «στα ψιλά» – εξάλλου, χιλιάδες παιδιά ακρωτηριάζονται στη Γάζα τους τελευταίους μήνες – όμως η τραγική ειρωνεία είναι ότι την προηγούμενη μέρα είχαν κάνει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, μιας ασθένειας που προκαλεί παράλυση των άκρων. Ότι προσπαθεί να αποτρέψει η επιστήμη, έρχεται ο πόλεμος να το επιφέρει…

Σε κοινέςΚατηγορίες

Τα ακρωτηριασμένα άκρα των δύο νηπίων συμβολίζουν τις ακρωτηριασμένες ελπίδες των Παλαιστινίων και όσων στέκονται στο πλευρό τους για ειρήνη στην περιοχή. Το τέλος του 2024, βρίσκει τη Γάζα με ορθάνοιχτες τις πληγές της, με πάνω από 45.000 νεκρούς επισήμως, με δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους. Μόνο τις τελευταίες μέρες αναφέρεται ότι 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χτυπήματα πυραύλων στον καταυλισμούς προσφύγων Νουσεϊράτ και Τζαμπάλια. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για 100 νεκρούς μέσα σε δύο μέρες. Οι τελευταίες δομές υγείας που λειτουργούν στην περιοχή σφυροκοπούνται αδιάκριτα. Το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου αλ Άουντα στην Τζαμπάλια, ενώ ο στρατός πυροδότησε τηλεκατευθυνόμενα εκρηκτικά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – που μετά βίας λειτουργεί – στην Μπέιτ Λαχία, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

Μαρία Καρυστιανού: Μακάρι το 2025 να είναι χρονιά Δημοκρατίας, κάθαρσης, ανάπτυξης…


Μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση έκανε ανήμερα Πρωτοχρονιάς η Μαρία Καρυστιανού με έντονες μνήμες αλλά και εκφράζοντας την ελπίδα πως φέτος τα όνειρα θα πραγματοποιηθούν «και θα μας αλλάξουν προς το καλύτερο».

«Είθε η φετινή χρονιά να δικαιώσει τον κάθε αδικημένο είτε στέκεται δίπλα μας είτε μας κοιτάζει από ψηλά. Είθε να φέρει φως και ελπίδα, αλήθεια και αγάπη, γνώση και επίγνωση της αξίας και της δύναμης που υπάρχει μέσα μας», αναφέρει.

Παράλληλα εκφράζει την ευχή το 2025 να είναι χρονιά που «η ζωή μας θα μπει σε νέα τροχιά. Τροχιά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κάθαρσης, ανάπτυξης, δημιουργίας, αισιοδοξίας, ομορφιάς και συγχώρεσης».

Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού

Μαρθουλίνι μου, φως της ζωής μου….
άλλη μια χρονιά ξεκινά χωρίς να είσαι δίπλα μας….αλλά αυτή η χρονιά δεν θα έχει μόνο πόνο. Θα είναι γεμάτη από ευχές για όνειρα που θα πραγματοποιηθούν και θα μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Θα μας οδηγήσουν στο φως της αλήθειας και της πίστης.

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; – Πανεπιστημιακοί εξηγούν γιατί η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση


Τρεις πανεπιστημιακοί εξηγούν γιατί η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, ενώ ο αυταρχισμός, ο αναθεωρητισμός και η συνωμοσιολογία ακμάζουν.

Στις ΗΠΑ συζητείται το σενάριο «επανίδρυσης» του κράτους με το υπερσυντηρητικό «project 2025» και προξενητή τον βαθύπλουτο Ιλον Μασκ, στην Ιταλία η Δικαιοσύνη απέρριψε ως αντισυνταγματική τη συμφωνία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι για τη «νόμιμη» κράτηση μεταναστών σε στρατόπεδα στην Αλβανία αλλά η πρωθυπουργός σημειώνει ότι στην ουσία δεν θα τη σεβαστεί, στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν απέρριψε πρακτικά την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος και σχημάτισε κυβέρνηση με δικούς του όρους και την ανοχή της ακροδεξιάς Λεπέν που υποτίθεται ότι πολεμούσε, στη Ρουμανία ακυρώθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών, στη Γεωργία αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών, στη Μολδαβία κρίθηκε οριακά το αποτέλεσμα. Ποιος κυβερνά αυτούς τους τόπους;

Οταν μια δημοκρατία διαβρώνεται και διολισθαίνει, προκύπτει ένας ιδιαίτερος τύπος καθεστώτος τον οποίο οι ειδικοί αποκαλούν «αυταρχισμό». Αυτού του είδους οι μορφές διακυβέρνησης καταγράφουν άνοδο παγκοσμίως, τη στιγμή που οι βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και της προστασίας των πολιτικών ελευθεριών βρίσκονται σε υποχώρηση.