Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν να μην τολμήσει κανείς να πάρει τις πετρελαιοπηγές από τους Κούρδους

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα απωθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για να αποσπαστούν οι πετρελαιοπηγές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), χρησιμοποιώντας «συντριπτική ισχύ», είτε ο αντίπαλος είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), είτε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία ή τη Ρωσία, διεμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο χθες Δευτέρα. 

Οι ΣΔΔ, είναι η κουρδοαραβική συμμαχία που έχει συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι και Άραβες, μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες και άρματα μάχης, προφυλάσσουν τις πετρελαιοπηγές, τις οποίες κατέκτησαν από το Ισλαμικό Κράτος. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Συρία με επιπλέον πόρους, ανάμεσά τους και με μηχανοκίνητες μονάδες, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές να καταληφθούν από υπολείμματα του ΙΚ ή άλλες παρατάξεις. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αναφέρθηκε στο θέμα πιο λεπτομερώς χθες. «Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ISIS την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους», ανέφερε ο Έσπερ χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. 

Τα δίκτυα 5G εξαπλώνονται και παρακινούν όλο και περισσότερους ερευνητές να τα μελετήσουν

Η επιστημονική κοινότητα επιδιώκει να διερευνήσει τα δίκτυα αυτά, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι επιβλαβή για την υγεία

H έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) για κινητά τηλέφωνα φέρνει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην Ευρώπη, το δίκτυο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να εξαπλώνεται στην Ελβετία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Το δίκτυο πέμπτης γενιάς έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εκατό φορές πιο γρήγορο από το 4G. Αυτό θα επιτρέψει την ανάδυση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα τη σύνδεση των αυτοκινήτων στο διαδίκτυο και θα συμβάλλει στην εξέλιξη της ενισχυμένης ή (κατ’ άλλους) «επαυξημένης» πραγματικότητας (augmented reality). Είναι, επομένως, φανερό ότι οι υποσχέσεις του 5G σε τεχνολογικό επίπεδο είναι μεγάλες.

Η επιστημονική κοινότητα επιδιώκει να διερευνήσει τα δίκτυα αυτά, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι επιβλαβή για την υγεία. Το Σεπτέμβριο του 2017, γιατροί και επιστήμονες κυκλοφόρησαν το «5G Appeal», ένα ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενέργειες που αφορούν τα δίκτυα 5G, μιλώντας για τις επικείμενες επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, οι αλλαγές στις αποκρίσεις των κυττάρων στο άγχος και οι γενετικές βλάβες. Μέχρι τώρα, πάνω από 250 άτομα έχουν υπογράψει το συγκεκριμένο ψήφισμα. Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Περιβάλλοντος των Βρυξελλών, Σελίν Φρεμό, ανέστειλε την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Παράλληλα, το Μάιο, μια διαδήλωση στην Βέρνη της Ελβετίας κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση κεραιών δικτύου 5G σε ορισμένους δήμους.

Κραυγές από τη Λατινική Αμερική!

Οι εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό διαδηλώσεις στο Σαντιάγο της Χιλής, είναι οι τελευταίες από μια σειρά εξεγέρσεων που από κάποιους ονομάστηκε και «Άνοιξη της Λατινικής Αμερικής».

Αυτό που συμβαίνει στο Σαντιάγκο είναι ιστορικό: Εκατομμύρια διαδηλωτών κατεβαίνουν στους δρόμους με σύνθημα «η Χιλή ξύπνησε» και καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης απαντώντας ειρηνικά στην σκληρή καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρο, που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και χιλιάδες συλλήψεις, θυμίζοντας τις μαύρες εποχές του Πινοσέτ.

Είναι άλλωστε η μεγαλύτερη εξέγερση της σύγχρονης χιλιανής δημοκρατίας που ξεκίνησε με αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και στην πορεία έχει γίνει παλλαϊκή αντίδραση στην άγρια καταστολή. Όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, δεν είναι τα 30 πέσος που προστέθηκαν στην τιμή του μετρό αλλά τα 30 χρόνια αγανάκτησης του λαού της Χιλής. Είναι κάτι ιστορικό και αναβιώνει το πάθος και η παρακαταθήκη των μεγάλων αγώνων του παρελθόντος, τις "μεγάλες λεωφόρους" στις οποίες προέτρεπε ο μεγάλος Αλιέντε

Είναι η πιο εντυπωσιακή εικόνα ενός νέου μεγάλου κύματος ανατροπών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λατινική Αμερική, με κυρίαρχο αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλού με ένταση και οδοφράγματα όπως στον Ισημερινό και αλλού με μετάβαση σε προοδευτική διακυβέρνηση όπως το Μεξικό πρωτύτερα, την Αργεντινή τώρα όπου το σύντομο νεοφιλελεύθερο πείραμα του Μάκρι φτάνει στο τέλος του, στη Βολιβία όπου ο Μοράλες ανανεώνει τη θητεία του και στην Ουρουγουάη, όπου συνεχίζουν οι επίγονοι του Μουνίχα. Ο κοινός παρανομαστής των κοινωνικών εξεγέρσεων και της στροφής στην Αριστερά για τη Λατινική Αμερική, είναι οι βίαιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε γραμμή ΔΝΤ, που αποτελεί και τη δεύτερη αποικιοκρατία των λαών της ηπείρου. Μόνες ωφελημένες οι πολυεθνικές που λυμαίνονται δημόσιους και φυσικούς πόρους, καταδικάζοντας τις κοινωνίες σε εξαθλίωση και τις οικονομίες σε ύφεση.

Χιλή: Ένα ουρλιαχτό που διψά για εξέγερση


1) « Θριαμβεύσαμε με αποστολή μας να ανατρέψουμε οριστικά την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, να τελειώνουμε με τα μονοπώλια, να πραγματοποιήσουμε μια βαθιά, άξια του ονόματός της αγροτική μεταρρύθμιση, να ελέγξουμε το ισοζύγιο των εισαγωγών και των εξαγωγών και, επιτέλους, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες»,Σαλβαδόρ Αλιέντε, 4 Νοεμβρίου του 1970, από το μπαλκόνι της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής .

2)«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Λατινική Αμερική να θεωρεί ότι μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο δρόμο χωρίς να υποστεί τις συνέπειες», Ρίτσαρντ Νίξον ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, 6 Νοεμβρίου του 1970.
[LMD, Σεπτέμβριος,2013)

Η συνέχεια, γνωστή. Έπειτα από μια πολύμηνη διαδικασία αποσταθεροποίησης (με θεσμικούςελιγμούς, εργοδοτικά κατευθυνόμενες απεργίες και διαδηλώσεις) ο Λευκός Οίκος κάνει την οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας να «ουρλιάξει», με τον πραξικοπηματικό μηχανισμό (που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του Τύπου, τη φασιστική Οργάνωση Πατρίδα και Ελευθερία, το Εθνικό Κόμμα και, φυσικά, τις ΗΠΑ και τις πολυεθνικές ITT, Pepsi Cola, Bechtel Group και JPMorgan Chase Bank , τότε Chase Manhattan Bank) να καταλαμβάνει τους κυβερνητικούς θώκους, εγκαθιδρύοντας ένα από τα πιο αιματοβαμμένα χουντικά καθεστώτα της Ιστορίας στην περιοχή.

Οι αριθμοί για την ανεργία λένε ψέμματα. Οι αριθμοί όμως των ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ «κρύβουν» πίσω τους ανθρώπους


πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Από τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ προέκυπτε ότι ανέρχονταν σε 25% το ποσοστό ανεργίας που τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία εμφάνιζαν μειωμένο το 2018 σε 19,3%,. Κι αν συμπεριλάβουμε και το δυναμικό των 400.000 ανθρώπων που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει λόγω της λαίλαπας των μνημονίων ανεβαίνει στο 33%!
Η μεγάλη αναξιοπιστία των επίσημων στοιχείων που δίνει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για το ποσοστό ανεργίας διαπιστώνεται και από την διασταύρωση των στοιχείων αυτών με εκείνα που δίνει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που καταγράφει όσους χάνουν την εργασία τους και αναζητούν δουλειά.

Για παράδειγμα τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2019 παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στον αριθμό και το ποσοστό των ανέργων 

Όπως διαπιστώνεται από τον πινάκα που έχει φτιαχτεί από τα επίσημα Δελτία που εκδίδουν οι δύο Οργανισμοί, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει πάντοτε μειωμένα νούμερα συγκριτικά με τον ΟΑΕΔ.

Τρεις υπουργοί στο «κόκκινο»


Η «ετοιμότητα» και η «αριστεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει εκεί που σταματά η επικοινωνία και αρχίζει η πραγματική πολιτική. Και επ’ αυτής της πολιτικής πραγματικότητας το Μαξίμου μετρά εσχάτως ανοιχτά και δύσκολα διαχειρίσιμα μέτωπα που προσωποποιούνται ήδη και σε τρεις υπουργούς: τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η περίπτωση Γεωργιάδη αποτελεί ίσως και το πιο βαθύ πολιτικό πρόβλημα για το Μαξίμου για λόγους που υπερβαίνουν κατά πολύ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στα αλλεπάλληλα επεισόδια των τελευταίων δύο εβδομάδων, από την ομολογία Αδωνι στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης ότι «η Novartis μπορεί να χρημάτιζε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές» έως την επακόλουθη, και εκτός κάθε μέτρου,«ρουκέτα» του υπουργού Ανάπτυξης περί πιθανού… χρηματισμού του Αλέξη Τσίπρα και του Παύλου Πολάκη.

Ηταν ένα κρεσέντο στο οποίο οδήγησε η διαρκώς εντεινόμενη νευρικότητα που επιδεικνύει ο Αδωνις Γεωργιάδης όσο αποκαλύπτονται νέα στοιχεία στοσκάνδαλο της Novartis και όσο η δικαστική έρευνα γύρω από το πρόσωπό του παραμένει ανοιχτή. Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να έσπευσε να τον καλύψει επικαλούμενος ακριβώς την… συναισθηματική φόρτιση του υπουργού, ήταν όμως ένα κρεσέντο που ενόχλησε σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Nιά δίωξη που δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά την καρδιά της δημοκρατίας - Με φυλάκιση έως 3 χρόνια κινδυνεύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης


Σε δίκη παραπέμπεται την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ο Παν. Λαφαζάνης για την δράση του στο πλαίσιο του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 16, 26/1Α, 27/1, 45, 94, 98, 334/3Α, 396, 242/1 του Ποινικού Κώδικα.

Η δίωξη κατά του Παν. Λαφαζάνη, η οποία παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές για την χώρα εποχές, έχει ασκήσει με πρωτοβουλία της η Εισαγγελία Αθηνών και με αφορμή μήνυση που κατέθεσε Λιβεριανό fund με έδρα την πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια, το οποίο ενδιαφέρετο να κάνει προσφορά σε “παρεμποδισθέντα” από τον Παν. Λαφαζάνη και άλλους αγωνιστές πλειστηριασμό.

Οι πλέον επαχθείς κατηγορίες κατά του Παν. Λαφαζάνη είναι η παράβαση του άρθρου 334/3Α για διατάραξη κοινής ειρήνης και του άρθρου 396 για παρακώλυση συναγωνισμού, το οποίο άρθρο μετατράπηκε από τους Τσίπρα και Κοντονή σε ιδιώνυμο αδίκημα κατά τα πρότυπα αδικημάτων πολιτικής δίωξης της μετεμφυλιακής περιόδου.

Φυλάκιση μέχρι 3 έτη

Αν ο Παν. Λαφαζάνης κριθεί ένοχος, η παράβαση των ως άνω άρθρων επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη το πρώτο αδίκημα και φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους το δεύτερο.

Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iksra ότι η δίωξη κατά Λαφαζάνη με τη γνωστή και διάφανη δημοκρατική ιστορική διαδρομή πολιτικών και κοινωνικών αγώνων είναι πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Η ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία: Ένα ζωντανό πολιτικό κειμήλιο



Μια ιστορική ομιλία με διαχρονική αξία, ένα ζωντανό πολιτικό κειμήλιο, ένα από τα τιμαλφή του κομμουνιστικού και του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας: Η ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στην απελευθερωμένη Λαμία εκ μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η εκφώνηση της έγινε, σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου 1944. Ο Άρης παρουσιάζει την πολιτική του ΕΑΜ και μιλώντας από το περίφημο μπαλκόνι, ανάμεσα στα άλλα, λέει:

«Αδέλφια, Έλληνες και Ελληνίδες της Λαμίας και της περιοχής της!

Από μέρους του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ, σας φέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς.

Όπως βλέπετε, πρόκειται «να βγάλω λόγο». Μα ο λόγος μου αυτός δεν θα μοιάζει καθόλου με τους λόγους που γνωρίσατε μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ ούτε πως θα σας φτιάξω γεφύρια ή ποτάμια, όπως σας υποσχόντουσαν πως θα σας φέρουν οι παλιοί κομματάρχες. Ούτε και θα σας τάξω λαγούς με πετραχήλια. Δεν επιδιώκω ν’ αποσπάσω επαίνους για τη ρητορική μου δεινότητα. Επιδιώκω απλώς ν’ ακούσετε αυτά που θα σας πω. Προσέξτε. Θ’ αρχίσω σαν τα παραμύθια:

Κάποτε η γωνιά αυτή της γης που πατάμε και λέγεται Ελλάδα ήτανε δοξασμένη κι ευτυχισμένη κι είχε ένα πολιτισμό, οπού επί 2 1/2 χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να παραμένει και να θαυμάζεται απ’ όλο τον κόσμο. Κανένας σοφός η άσοφος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να γράψει ούτε μια λέξη, αν δεν αναφερθεί στα έργα που άφησαν οι δημιουργοί αυτού του πολιτισμού, που λέγεται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

Δωσίλογοι: Οι Έλληνες που στράφηκαν κατά των Ελλήνων


Μπορεί σήμερα να γιορτάζουμε το «ΟΧΙ», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το «ΝΑΙ». Το «ΝΑΙ» που ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού είπε στις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να στραφούν εναντίον των Ελλήνων.

Ο δωσιλογισμός είναι μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας, που επιμελώς έμεινε κρυμμένη στο σκοτάδι. Υπήρξε για δεκαετίες ένα ταμπού της δημόσιας μνήμης του πολέμου. Όχι τυχαία καθώς εκείνοι που συνεργάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν, στελέχωσαν το μεταπολεμικό κράτος, με τους απογόνους τους να συνεχίζουν την παρακαταθήκη τους μέχρι και σήμερα.

Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για την Κατοχή στην Ελλάδα, είχαμε μιλήσει με τους ιστορικούς Στράτο Δορδανάκαι Δημήτρη Κουσουρή για τον δωσιλογισμό και τις προεκτάσεις του στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δημοσιεύουμε μερικά ανέκδοτα αποσπάσματα από όσα είχαν πει στον φακό της εκπομπής.

Αυτοί που συνεργάστηκαν