Οι εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό διαδηλώσεις στο Σαντιάγο της Χιλής, είναι οι τελευταίες από μια σειρά εξεγέρσεων που από κάποιους ονομάστηκε και «Άνοιξη της Λατινικής Αμερικής».
Αυτό που συμβαίνει στο Σαντιάγκο είναι ιστορικό: Εκατομμύρια διαδηλωτών κατεβαίνουν στους δρόμους με σύνθημα «η Χιλή ξύπνησε» και καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης απαντώντας ειρηνικά στην σκληρή καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρο, που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και χιλιάδες συλλήψεις, θυμίζοντας τις μαύρες εποχές του Πινοσέτ.
Είναι άλλωστε η μεγαλύτερη εξέγερση της σύγχρονης χιλιανής δημοκρατίας που ξεκίνησε με αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και στην πορεία έχει γίνει παλλαϊκή αντίδραση στην άγρια καταστολή. Όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, δεν είναι τα 30 πέσος που προστέθηκαν στην τιμή του μετρό αλλά τα 30 χρόνια αγανάκτησης του λαού της Χιλής. Είναι κάτι ιστορικό και αναβιώνει το πάθος και η παρακαταθήκη των μεγάλων αγώνων του παρελθόντος, τις "μεγάλες λεωφόρους" στις οποίες προέτρεπε ο μεγάλος Αλιέντε.
Είναι η πιο εντυπωσιακή εικόνα ενός νέου μεγάλου κύματος ανατροπών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λατινική Αμερική, με κυρίαρχο αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλού με ένταση και οδοφράγματα όπως στον Ισημερινό και αλλού με μετάβαση σε προοδευτική διακυβέρνηση όπως το Μεξικό πρωτύτερα, την Αργεντινή τώρα όπου το σύντομο νεοφιλελεύθερο πείραμα του Μάκρι φτάνει στο τέλος του, στη Βολιβία όπου ο Μοράλες ανανεώνει τη θητεία του και στην Ουρουγουάη, όπου συνεχίζουν οι επίγονοι του Μουνίχα. Ο κοινός παρανομαστής των κοινωνικών εξεγέρσεων και της στροφής στην Αριστερά για τη Λατινική Αμερική, είναι οι βίαιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε γραμμή ΔΝΤ, που αποτελεί και τη δεύτερη αποικιοκρατία των λαών της ηπείρου. Μόνες ωφελημένες οι πολυεθνικές που λυμαίνονται δημόσιους και φυσικούς πόρους, καταδικάζοντας τις κοινωνίες σε εξαθλίωση και τις οικονομίες σε ύφεση.
Η διεύρυνση των ανισοτήτων, η διαφθορά των πολιτικών ελίτ και η άγρια λιτότητα βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους και σαρώνουν τη «ξεχασμένη ήπειρο». Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τις υποβαθμίσουν, οι εξεγέρσεις έχουν πολύ βαθιά κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Αν κάτι πρέπει να κάνει η Δύση, είναι να ακούσει την ηχώ που έρχεται από τις κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής, το εργαστήριο των πειραμάτων του ΔΝΤ σε λαούς που έχουν στο αίμα τους, αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου