Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν να μην τολμήσει κανείς να πάρει τις πετρελαιοπηγές από τους Κούρδους

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα απωθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για να αποσπαστούν οι πετρελαιοπηγές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), χρησιμοποιώντας «συντριπτική ισχύ», είτε ο αντίπαλος είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), είτε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία ή τη Ρωσία, διεμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο χθες Δευτέρα. 

Οι ΣΔΔ, είναι η κουρδοαραβική συμμαχία που έχει συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι και Άραβες, μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες και άρματα μάχης, προφυλάσσουν τις πετρελαιοπηγές, τις οποίες κατέκτησαν από το Ισλαμικό Κράτος. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Συρία με επιπλέον πόρους, ανάμεσά τους και με μηχανοκίνητες μονάδες, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές να καταληφθούν από υπολείμματα του ΙΚ ή άλλες παρατάξεις. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αναφέρθηκε στο θέμα πιο λεπτομερώς χθες. «Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ISIS την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους», ανέφερε ο Έσπερ χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. 
«Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας», διεμήνυσε ο Έσπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο. Ερωτηθείς εάν η αμερικανική στρατιωτική αποστολή συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές στις ρωσικές ή τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ο Έσπερ απάντησε «εν συντομία, η απάντηση είναι “ναι”». 

Οι ΣΔΔ βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για τη μισθοδοσία των μαχητών τους, συμπεριλαμβανομένων των φρουρών στις φυλακές όπου είναι έγκλειστα μέλη του ΙΚ, επισήμανε ο Έσπερ. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ΣΔΔ θα έχουν πρόσβαση σε πόρους για να περιφρουρούν αυτές τις φυλακές, να εξοπλίζουν τις δυνάμεις τους, για να μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε την αποστολή» εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε. Μέρος αυτής της αποστολής είναι «να κρατήσουμε τις πετρελαιοπηγές», συμπλήρωσε. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τροποποίησε τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που ήταν ανεπτυγμένες στη Συρία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, ακόμη και από κορυφαία στελέχη του δικού του κόμματος, αφού κατά τους επικριτές του άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας εναντίον των ΣΔΔ, της δύναμης που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ. Εν μέσω των ανησυχιών περί ανασύνταξης και εκ νέου ισχυροποίησης του ΙΚ, ο Τραμπ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτικών θα παραμείνει στις περιοχές της Συρίας «που έχουν πετρέλαιο», προφανώς αναφερόμενος στις πετρελαιοπηγές υπό κουρδικό έλεγχο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Το σχέδιο αυτό δεν μοιάζει να τροποποιείται μετά την επιδρομή του Σαββάτου που είχε αποτέλεσμα σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση να σκοτωθεί ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Πηγή: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν να μην τολμήσει κανείς να πάρει τις πετρελαιοπηγές από τους Κούρδους https://hellasjournal.com/2019/10/oi-ipa-proeidopoioyn-na-min-tolmisei-kaneis-na-parei-tis-petrelaiopiges-apo-toys-koyrdoys/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου