Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Δώρος Λοΐζου: Ο Κύπριος πατριώτης που δολοφονήθηκε από την ΕΟΚΑ Β'

Η Δώρος Λοΐζου είχε μία σύντομη, αλλά γεμάτη ζωή. Πρόλαβε να ζήσει τις πιο έντονες στιγμές της χώρας του. Αγώνες μεγάλοι και καθημερινοί. Βίωσε προσωπικά πολιτικές και ιδεολογικές αναζητήσεις. Στη διαδρομή του αυτή δεν είχε επιλέξει την ήρεμη, την "κανονική" ζωή της απάθειας, της επιδερμικότητας, που ήταν και είναι, ίδιον της κυπριακής κοινωνίας. Γι' αυτό και αναμετρήθηκε με το θάνατο πολλές φορές, αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ. Δολοφονήθηκε για τις ιδέες και τη δράση του στις 30 Αυγούστου 1974.

Ποιητής, λογοτέχνης, ζωγράφος, ερασιτέχνης ηθοποιός, άνθρωπος των ανατροπών και έντονα πολιτικοποιημένος, ο Δώρος ήταν προετοιμασμένος για τη ζωή, αλλά και για τον θάνατο. Η ευαισθησία του ως ποιητής και ανθρώπου των τεχνών σε συνδυασμό με την πολιτική του δράση σε ένα χώρο με δυναμική αντίληψη των δεδομένων, δημιουργούσε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που έβλεπε διαφορετικά το μέλλον, που έβλεπε διαφορετικά τη ζωή.

Το Δώρο πρέπει να τον σκιαγραφήσει κανείς, να τον περιγράψει λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο που έχει ζήσει και δράσει. Αλλά όχι μόνο. Γιατί ο Δώρος Λοΐζου ήταν προχωρημένος για την εποχή του. Αντιγράφω από μια μπροσούρα που εκδόθηκε για την 19η επέτειο από το θάνατο του. Γραμμένο από κάποιον, ο οποίος τον έζησε, τον γνώριζε καλά.

Επιστολή Τουρκίας σε ΟΗΕ: Η Ελλάδα δέχτηκε μειωμένη επήρεια με Αίγυπτο, ας το κάνουμε και με το Καστελόριζο

Τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Τουρκία για να τεκμηριώσεις τις θέσεις της, υποστηρίζοντας, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, ότι η Αθήνα δέχθηκε μειωμένη επήρεια για το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, την Κρήτη, αλλά ζητά πλήρη επήρεια για το Καστελόριζο.

Ειδικότερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε επιστολή τουπρος τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει, ότι η Ελλάδα, τόσο με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία «αναγνωρίζει επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Ενώ προσθέτει ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την αποκαλούμενη συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων».

Ο κ. Σινιρλίογλου επικαλείται μάλιστα τρεις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πιο συγκεκριμένα εκείνη του 1977 στην Υπόθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, του 2009 στην Υπόθεση Ρουμανίας – Ουκρανίας και του 2012 μεταξύ Νικαράγουας – Κολομβίας.