Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Πυρκαγιά στη δεξιά πολυκατοικία: Η θύελλα Novartis μόλις ξεκίνησε

Του Διογένη Λόππα

Η ατυχής (και απροκάλυπτα πολιτική) δίωξη κατά της εισαγγελέως διαφθοράς δεν είναι μόνο ένας πρωτοφανής βιασμός της απλής λογικής και του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Είναι πρωτίστως βιασμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και στυγνή δολοφονία του εναπομείναντος κράτους δικαίου ή αυτού που θέλουμε να φαντασιωνόμαστε ως αστική δημοκρατία της μεταπολίτευσης, δυτικού (υποτίθεται) τύπου.

Αυτό το πρωτοφανές χουντικής εμπνεύσεως πισωγύρισμα ήρθε δυστυχώς σε μια ώρα όπου η αυτιστική αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μάχες οπισθοφυλακών πάνω από το πολιτικό κουφάρι του κ. Παππά. Ομολογουμένως η προσπάθειά τους είναι συγκινητική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την Ομηρική μας παράδοση. Όμως στο τέλος της μέρας οφείλουν να γνωρίζουν ότι μάχονται για ένα πουκάμισο αδειανό και ότι ο πόλεμος είναι μπροστά και δεν έχει ακόμα χαθεί. Κάποτε οφείλουμε όλοι να αποδεχόμαστε στωικά τις ήττες μας και να επικεντρωνόμαστε στην κρισιμότητα των μαχών που έρχονται. Απερίσπαστοι και χωρίς περιττά βαρίδια.

Δεδομένου ότι ο πάντοτε έγκυρος κ. Λακόπουλος αποδόμησε με ένα επικό πόνημα με τίτλο »Σαπίλα» τη δύσοσμη υπόθεση της δίωξης Τουλουπάκη, δεν θα είχα τίποτα άλλο να προσφέρω στο δημόσιο διάλογο και προσυπογράφω πλήρως το σκεπτικό του. Πλην όμως, καθώς τυχαίνει να γνωρίζω εγγύτερα τη λειτουργία των θεσμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήθελα μόνο να προσθέσω έναν μικρό αστερίσκο. Και αυτό γιατί το σχετικό κείμενο κλείνει με έναν απαισιόδοξο τόνο. Γνωρίζοντας όμως σε βάθος τόσο τη μεθοδικότητα των Αμερικανών σε παρόμοιες υποθέσεις όσο και το κείμενο του συμβιβασμού ανάμεσα στην εταιρία και το Αμερικανικό δημόσιο, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι όχι μόνο το κλίμα δε σηκώνει απαισιοδοξία, αλλά τα καλύτερα μόλις ξεκίνησαν. Άλλωστε και ο ίδιος ο παλαίμαχος δημοσιογράφος σε επικαιροποιημένο του κείμενο ενισχύει την πεποίθηση αυτή.

Σε φυλακή ανηλίκων 15χρονη στις ΗΠΑ επειδή δεν έκανε τις ασκήσεις της στην τηλεκπαίδευση

Οργή έχει προκαλέσει στην πολιτεία του Μίσιγκαν η κράτηση μιας 15χρονης μαθήτριας σε φυλακές ανηλίκων του Ντιτρόιτ, επειδή παραβίασε την αναστολή που της είχε δοθεί, εξαιτίας της μη εκπλήρωσης των σχολικών της υποχρεώσεων μέσω τηλεκπαίδευσης στη διάρκεια της πανδημίας.

Η Γκρέις, όπως είναι το όνομα της κοπέλας, είναι μαύρη και πάσχει από διάσπαση προσοχής, γεγονός που δεν εμπόδισε τη δικαστίνα Μαίρη Έλεν Μπρέναν να τη στείλει στη φυλακή. Η απόφαση συναντά την αντίδραση μαθητών, δασκάλων και κατοίκων της πόλης, που διοργάνωσαν διαδήλωση έξω από το σχολείο του κοριτσιού και το δικαστήριο του Μίσιγκαν την Πέμπτη, με συνθήματα όπως “Ελευθερία στη Γκρέις” και “Black Lives Matter”.

Aρχικά η Γκρέις είχε συλληφθεί για κατηγορίες επίθεσης και κλοπής, περιστατικά που σχετίζονται με ένα περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η μητέρα της, όπως και η κλοπή κινητού ενός συμμαθητή της.

Η εκπλήρωση των σχολικών της καθηκόντων ορίστηκε ως προϋπόθεση για την αναστολή που της δόθηκε, ωστόσο η κοπέλα, λόγω των μαθησιακών δυσκολιών της δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης.

Η μητέρα της υποστήριξε πως, δουλεύοντας από το σπίτι η ίδια, η κόρη της δεν μπορούσε να λάβει το εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που λαμβάνει λόγω της διάσπασης προσοχής.

Σχέδιο «ομηρίας» Τσίπρα με φόντο την οικονομική κατάρρευση


Ηδιαφθορά ελλήνων κρατικών αξιωματούχων από την Novartis πιστοποιήθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από το αμερικανικό δημόσιο που ανάγκασε την φαρμακευτική εταιρία να πληρώσει, ακριβώς για την δράση της στην χώρα μας, 310 εκατομμύρια ευρώ σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Στην Ελλάδα όμως οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι άγνωστο έως ανύπαρκτο είδος, τα 310 εκατομμύρια ευρώ μάλλον πληρώθηκαν χάρις στην… γενναιοδωρία της Novartis, και το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική έσπευσε να αθωώσει εκ προοιμίου όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και εκείνα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή η δικαστική έρευνα παραμένει ανοιχτή όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης. Κι όχι μόνον τους αθώωσε, αλλά ζήτησε και τα ρέστα γιατί κάποιοι τόλμησαν να τους ελέγξουν.

Στην Ελλάδα επίσης, η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία έχει ήδη αποφασίσει πως για το σκάνδαλο θα διωχθούν οι πολιτικοί που το αποκάλυψαν, όπως θα διωχθεί και η εισαγγελέας που το ερευνά, ενώ θα προαχθεί η αντιεισαγγελέας η οποία είχε στενή σχέση με έναν από τους πολιτικούς που ελέγχθηκαν, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και που ο σύζυγός της φέρεται να λάμβανε αμοιβές από την Novartis.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως μόνον στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πλήρως καθοδηγούμενων μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο.