Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Κυρίες και κύριοι, ιδού ο Χαλίφης!


Τα πραγματικά όρια και δυνατότητες του ηγέτη των τζιχαντιστών στο Ιρακ
Ο Χαλίφης είναι πια ένας σταρ. Από τότε που ο δρ Ιμπραήμ αλ Μπάντρι από τη Σαμάρα, ένας κατώτερος Σουνίτης κληρικός που νομίζει ότι είναι ο μεσαιωνικός Χαλίφης Αμπού αλ Μπαγκντάτι, εμφανίστηκε στον άμβωνα ενός τζαμιού στη Μοσούλη, έχει την τύχη με το μέρος του.

Διαφήμισε με το παραπάνω το διεθνές real estate που εκτείνεται από τα προάστια του Χαλεπιού μέχρι τη Μοσούλη. Γύρισε το δικό του βίντεο. Εξόντωσε τους ανταγωνιστές του (σκοτώνοντάς τους). Ενθουσίασε τους μουτζαχεντίν καλώντας τους σε τζιχάντ, στο όνομα του Αλλάχ. Καταδίκασε τους διεφθαρμένους και τους υποκριτές κηρύσσοντας τη «νίκη των Μουσουλμάνων από την Ανατολή μέχρι τη Δύση».

Φορώντας ένα ρολόι 7.000 δολαρίων, ο Χαλίφης δήλωσε ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο του (πρώην Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ) δεν αφορά μόνο το Λεβάντε.

«Κάτι μεταξύ μουλά, Ομάρ και Οσάμα»
Ο Χαλίφης φαίνεται έτοιμος να κατακτήσει τη Ρώμη (οι Σαρακηνοί τη λεηλάτησαν το 846). «Θα κατακτήσετε τη Ρώμη και θα κυριαρχήσετε σε όλο τον κόσμο». Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί πριν την Κυριακή, οπότε ο πάπας μπορεί να παρακολουθήσει το παιχνίδι Αργεντινής-Γερμανίας ανενόχλητος (σ.τ.μ.: το άρθρο γράφτηκε πριν από τη διεξαγωγή του τελικού του Μουντιάλ).

«Ποιος σώζει ποιον;»

«Ποιος σώζει ποιον;» είναι ο τίτλος του γερμανικού ντοκιμαντέρ 104 λεπτών που γύρισαν η Λέσλι Φράνκε και ο Χέρντολορ Λόρεντς. Θέμα του η οικονομική κρίση στην Ευρώπη με ιδιαίτερο βάρος στην Ελλάδα.


Η Λέσλι Φράνκε και ο Χέρντολορ Λόρεντς είναι ιδρυτές της κινηματογραφικής εταιρείας Kern στο Αμβούργο. Εδώ και 30 χρόνια γυρίζουν ντομιμαντέρ με οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο και συνεργάζονται στενά με τα δημόσια γερμανικά κανάλια ZDF, WDR και στο γαλλογερμανικό ARTE.

H τελευταία τους ταινία «Ποιoς σώζει ποιoν;» προβάλλεται τις τελευταίες εβδομάδες κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο, σε περίπου 150 χώρες, αναμεσά τους στην Ελλάδα και φυσικά στη Γερμανία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται και το παράδειγμα της Ισλανδίας. Πριν από μερικές ημέρες η ταινία προβλήθηκε στην κινηματογραφική λέσχη της Καλλιτεχνικής Ένωσης της Κολωνίας. Η Λέσλι Φράνκε μιλώντας στην Deutsche Welle μας εξήγησε γιατί οι δύο κινηματογραφιστές θέλησαν να κάνουν αυτή την ταινία: