Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Η «στρατηγική ήττα» του ΚΙΝΑΛ

Στη Χαριλάου Τρικούπη η ανάσα ανακούφισης για την αυτοδυναμία της ΝΔτο βράδυ της Κυριακής μπορεί και να ήταν πιο βαθιά από εκείνη της Πειραιώς.

Στα τηλεοπτικά πάνελ, οι 0,4 παραπάνω μονάδες που «έγραψε» το ΚΙΝΑΛ στο κοντέρ των εθνικών εκλογών (ποσοστό 8,1%) σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έγιναν το σωσίβιο πάνω στο οποίο οι βουλευτές του κόμματος δήλωναν – σε τόνους δυσεξήγητα υψηλούς – ότι «οι Κασσάνδρες της ήττας» διαψεύστηκαν. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά μιλούσε για «θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική» και τόνιζε ότι μόνον το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποτελέσει το «προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων». Παραπλεύρως και παρεμπιπτόντως, μάλλον εύγλωττα και σκωπτικά, ο Γιώργος Μαυρωτάς έγραφε στο twitter ότι το ΚΙΝΑΛ πανηγυρίζει γιατί «πήρε ισοπαλία εντός έδρας».

Ενδεχομένως αυτό το σχόλιο να ήταν και ο πιο ευγενής δυνατός τρόπος για να συμπυκνωθεί το στρατηγικό βέρτιγκο του ΚΙΝΑΛ μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής – ένα αποτέλεσμα που βρήκε την, πάλαι ποτέ κραταιά, σοσιαλιστική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου να αντιπολιτεύεται την αριστερή… αξιωματική αντιπολίτευση, να υπόσχεται στήριξη στην δεξιά κυβέρνηση για την κατάργηση της απλής αναλογικής και, ταυτόχρονα, να διακηρύσσει, δια στόματος Φώφης Γεννηματά, πως «ο κ.Τσίπρας έφερε τον κ.Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης».