Είναι μερικές συμπτώσεις (;) που κάνουν πολλούς και συχνά να αναρωτιούνται αν το smartphone τους, τους ακούει. Μπορεί για παράδειγμα να συζητάμε με κάποιον φίλο μας για ένα ταξίδι που επιθυμούμε και την επόμενη μέρα να λαμβάνουμε διαφημίσεις στο Facebook για φτηνές πτήσεις προς τη χώρα των ονείρων μας. Τι συμβαίνει; Μας ακούνε στ' αλήθεια τα smartphone μας;
Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε αποδεχτεί τους όρους κάποιας νέας εφαρμογής ή λογισμικού που κατεβάσατε στο smartphone σας χωρίς καν να τους διαβάσετε ή όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα check-in που κάνετε στο Facebook, δίνοντάς του διαρκώς πληροφορίες για τη ζωή σας. Σύμφωνα με τον Δρ. Peter Henway, ανώτερο σύμβουλο σε εταιρία ασφαλείας του Διαδικτύου και πρώην λέκτορα/ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan, η γρήγορη απάντηση στο ερώτημα είναι «ναι», αλλά ίσως με έναν τρόπο που δεν είναι τόσο διαβολικός όσο ακούγεται.
Προκειμένου το smartphone σας να δίνει πραγματικά προσοχή και να καταγράφει αυτά που λέτε, πρέπει να υπάρξει μια λέξη-ενεργοποιητής. Ελλείψει αυτών των ενεργοποιητών, τα δεδομένα που παρέχετε επεξεργάζονται μόνο μέσα στο δικό σας τηλέφωνο. Αλλά τυχόν εφαρμογές τρίτων που έχετε στο τηλέφωνό σας, για παράδειγμα το Facebook, εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα «μη ενεργοποιημένα» δεδομένα. Και αν τα χρησιμοποιούν ή όχι , εξαρτάται πραγματικά από αυτές τις εφαρμογές.