Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Γιατί αν γλιτώσουν τα παιδιά υπάρχει ελπίδα


«Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών» - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παρόλο που, κατά γενική ομολογία, έχει βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των παιδιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια παιδιά που ζούνε σε τραγικά άσχημες συνθήκες. Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.

Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (bullying). Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης. Συχνά λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον ενός καλύτερου αύριο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το παρόν. Είναι το παρόν, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον κόσμο.

Στέλεχος ΝΔ για βασανισμό Γούλα: «Κάνε τεστ μπορεί να έχεις μείνει έγκυος και να έχεις μπασταρδάκι μπάτσου»

Σε μια χυδαία ανάρτηση προχώρησε ο Κώστας Κεφαλογιάννης, στέλεχος της ΝΔ και ξάδερφος του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, για τον Λάμπρο Γούλα, όπως καταγγέλλει και δημοσιεύει στο Facebook το ίδιο το θύμα, που υπέστη βασανιστήρια από αστυνομικούς το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια, επειδή απλώς βρισκόταν στην περιοχή.

Κατά την αναίτια σύλληψή του, ο Λάμπρος Γούλας δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό, βασανίστηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αστυνομικούς. «Μου κατέβασαν το εσώρουχο και ένας κόλλησε από πίσω μου και άρχισε να φωνάζει: “Έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Όποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο”», ανέφερε μεταξύ άλλων στην καταγγελλία του, για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την αστυνομία.

Αντιθέτως υπήρξε αντίδραση από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία παρακολούθησε τη σημερινή δίκη και ζήτησε άμεσα απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές και τη διερεύνηση της πολύ σοβαρής καταγγελίας. «Οι πρακτικές αυτές, όπως αναδεικνύεται και από τις εκθέσεις μας, δεν αποτελούν "μεμονωμένα περιστατικά", αλλά συνιστούν συστημικό φαινόμενο», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.  

Σχολιάζοντας την είδηση που προκάλεσε σάλο και αποδείχτηκε πως ήταν μόνο η αρχή της άγριας καταστολής και της ωμής βίας βάσει του δόγματος «νόμος και τάξη» που αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ο Κώστας Κεφαλογιάννης ανέφερε σε ανάρτησή του: «Είσαι τυχερός που γλίτωσες... κάνε ένα τέστ όμως γιατί μπορεί να έχει μείνει έγκυος και να σηκώνεις το μπασταρδάκι ενός “μπάτσου”».

Βολιβία: «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος»

Η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται στη Βολιβία αφότου ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από την προεδρία, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της δεξιάς αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Μπορεί ο Μοράλες να έφυγε στο Μεξικό, αλλά οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν διαδηλώσεις, αποκλείουν δρόμους και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Συνολικά, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια μέσα σε ένα μήνα ταραχών, σύμφωνα με την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας στις 20 Οκτωβρίου έδωσε στον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες την απευθείας νίκη από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του δεξιού Κάρλος Μέσα.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) ισχυρίστηκε ότι η ψηφοφορία περιείχε παρατυπίες - αλλά το ερευνητικό Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (CEPR) έχει παρουσιάσει ένα λεπτομερές έγγραφο σχετικά με τις εκλογές, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για παρατυπίες ή απάτη που αλλοίωσε το επίσημο αποτέλεσμα που έδωσε στον Μοράλες τη νίκη».