Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η Γαλλία ξαναγίνεται το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης

Σταύρος Λυγερός

Για άλλη μία φορά, η Γαλλία δικαιώνει τη φήμη της σαν πολιτικό εργαστήριο της Ευρώπης. Αυτή τη φορά ήταν η αύξηση του φόρου στη βενζίνη. Πριν μία οκταετία ήταν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Σαρκοζί. Και τότε εκδηλώθηκε κύμα διαδηλώσεων, έστω και χωρίς κίτρινα γιλέκα. Οι Γάλλοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στην ευρύτερη επιχείρηση αποδόμησης του επιπέδου ευημερίας τους, αυτών που θεωρούν σταθερές του βίου τους.

Το επιχείρημα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν τους πείθει, όταν η κυβέρνηση Μακρόν, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν επιδεικνύουν την ίδια πειθαρχία όταν πρόκειται για την ολιγαρχία του χρήματος, η απληστία της οποίας σε διεθνές επίπεδο προκάλεσε και την παγκόσμια κρίση. Μία κρίση, από την οποία ακόμα προσπαθούν να εξέλθουν οι οικονομίες, χωρίς να έχουν καταφέρει να την αφήσουν πίσω.

Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει ο Μακρόν δεν είναι μία γαλλική ιδιαιτερότητα. Σ’ όλο το μήκος και το πλάτος της ΕΕ, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, αλλού με τον ένα κι αλλού με τον άλλον τρόπο, οι κυβερνήσεις κινούνται στην ίδια γραμμή. Η επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Κλείστε τα όλα! Μπορείτε;


Θα μείνει ο γνωστός ενεχυροδανειστής προφυλακισμένος; Έκανε λαθρεμπόριο χρυσού; Τι λένε οι σχετικοί νόμοι και οι διατάξεις της «αγίας» ΕΕ;

Χωρίς πολλά – πολλά:

Ας εξετάσει η «τυφλή» δικαιοσύνη την υπόθεση με βάση τους νόμους και τις διατάξεις όσο θέλει. Ας λάβει τη σχετική απόφαση για τον κάθε «Ριχάρδο» και ας μας ενημερώσει εάν ήταν νόμιμος ή παράνομος επιχειρηματίας.

Επιχειρηματίας! Να η λεξούλα – κλειδί στην υπόθεση. Ο συγκεκριμένος τηλε-ενεχεροδανειστής όπως και οι άλλοι που ασκούν το ίδιο επάγγελμα είναι επιχειρηματίες. Μάλιστα, μέχρι να ξεκινήσει η δικαστική υπόθεση ήταν και πετυχημένοι και βοήθαγαν και τον κόσμο στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων! Και να τα αφιερώματα, και να οι χάρτες με τα υποκαταστήματα αυτών των «φιλάνθρωπων ιδρυμάτων».

Και πίσω από το χρυσό που λάμπει;

Δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, μέσα στην κρίση, να πηγαίνουν στους καλούς αυτούς επιχειρηματίες ό,τι είχαν στο σπίτι (σε χρυσό και κόσμημα φυσικά, αλλά και σε ό,τι αγοράζεται φθηνά λόγω κρίσης και μετά, προφανώς, πουλιέται ακριβά) για να ανταποκριθούν ακόμα και σε έξοδα επιβίωσης,να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια κ.ο.κ.

Ποιος φοβάται και ποιος κρύβεται από την διαπλοκή

Mια συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Financial Times και δύο δημοσιεύματα σε μέσα φιλικά προς την ΝΔ μπορεί και να είναι αποκαλυπτικά για τις σχέσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα.

Κατά αρκετά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για σχέσεις εξάρτησης έως και ομηρίας, και προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν μια σειρά από μηνύματα του τελευταίου διαστήματος – μηνύματα τα οποία, σχεδόν, στο σύνολό τους εκπορεύονται και περιστρέφονται γύρω από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του Πειραιά.

Το τελευταίο εξ αυτών των μηνυμάτων ήρθε μέσα από την συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Financial Times. Στην συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να δηλώνει πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα βάλει τέλος στην διαπλοκή. Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα βάλει τέλος στη «διαπλοκή» πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικά σωματεία και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας.