Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Σφοδρά ρωσικά χτυπήματα με πυραύλους Kinzhal αποτελειώνουν την Ουκρανία - Σαρωτικό πλήγμα και στο αεροδρόμιο για τα F -16

Σαρωτική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με περισσότερους από 35 πυραύλους - Επλήγησαν κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές
Η στασιμότητα και το αδιέξοδο στα μέτωπα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι έχουν κατοχυρώσει τα κέρδη τους και κερδίζουν αργά αλλά σταθερά έδαφος επεκτείνοντας τις οχυρώσεις τους, ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει παταγωδώς αποτύχει, τροφοδοτεί το μεγάλο πόλεμο στα μετόπισθεν που άνοιξε η Ουκρανία, με την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και συνεχίζει με επιθέσεις κατά του Belgorod και κλιμακώνει η Ρωσία, με επιθέσεις κατά στρατηγικών στόχων και υποδομών σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Με έντονο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων η Ρωσία έπληξε στις 13/1/2024 στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι, ανάμεσά τους και οι υπερηχητικοί Kinzhal.
Στο πυραυλικό μπαράζ χτυπήθηκε και το αεροδρόμιο Starokonstantinov όπου υποτίθεται ότι θα φιλοξενηθούν τα F-16 από το ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερα πεσμένο είναι πλέον το ηθικό των Ουκρανών, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι έχουν τελειώσει τα λεφτά και η στρατιωτική βοήθεια για την ουκρανία, τη στιγμή μάλιστα που ο πλήρως εξοπλισμένος ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει ένα σώμα 462.000 στρατιωτών και ετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση…
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρ

Ισραήλ-Γενοκτονία-Διεθνές Δικαστήριο: “Από τη σκοπιά της συνείδησης, η απάντηση έχει ήδη δοθεί”.

Του ισραηλινού δημοσιογράφου Gideon Levy από haaretz.com

Όσοι βλέπουν τη μάταιη συνέχιση του πολέμου και τις διαστάσεις των δολοφονιών και των καταστροφών στη Λωρίδα της Γάζας, όσοι θέλουν να τερματίσουν τα απάνθρωπα δεινά περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να ελπίζουν, τουλάχιστον κατά βάθος, ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εκδώσει μια προσωρινή διαταγή για την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα.

Δεν είναι εύκολο για έναν Ισραηλινό να επιθυμεί μια δικαστική απόφαση εναντίον της χώρας του που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τιμωρητικά μέτρα εναντίον της, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος;

Δεν είναι εύκολο να ξέρεις ότι η χώρα σου έχει μηνυθεί από μια χώρα που γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα για τα άδικα καθεστώτα και το κακό, της οποίας ο ιδρυτικός ηγέτης ήταν μια προσωπικότητα που αντιπροσωπεύει ένα ηθικό πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι εύκολο να οδηγηθείς στο παγκόσμιο δικαστήριο από τη Νότια Αφρική. Δεν είναι εύκολο να κατηγορηθείς για «γενοκτονία» από ένα κράτος που ιδρύθηκε στα ερείπια της μεγαλύτερης «γενοκτονίας» στην ιστορία.

2024: Η Χρονιά των Αντιθέσεων και η Ελλάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε το ρευστό διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται με την νέα ένταση της κρίσης και τις τραγικές γεωπολιτικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να τα αφήσει όλα αυτά έξω από τη συζήτηση προσπαθώντας να περάσει την εικόνα Γαλατικού Χωριού για τη χώρα. Η όλη προπαγάνδα συνοψίζεται στην αναφορά του περιοδικού Economist που μας χαρακτήρισε «Χώρα της Χρονιάς».  του Νίκου Στραβελάκη*
Βέβαια προξενεί έκπληξη που το εν λόγω περιοδικό δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ανησυχίες σειράς οικονομολόγων, προεξάρχοντος του νομπελίστα Τζόσεφ Στίγλιτζ, κι ας διατυπώθηκαν στο συνέδριό του πριν λίγο καιρό στην Αθήνα. Οι τελευταίοι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αισιοδοξία της Ελληνικής κυβέρνησης. Άλλωστε δεν χρειάζεται να έχει Νόμπελ στα οικονομικά κάποιος για να επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το ΑΕΠ είναι χαμηλότερό από εκείνο του 2009 και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, που έχει διψήφιο ποσοστό ανεργίας δεκατρία χρόνια μετά το ξέσπασμα τη κρίσης και είναι προτελευταία σε κατακεφαλήν εισόδημα στην Ευρωζώνη (τελευταία είναι η Βουλγαρία).

Οταν ξεπουλάς το μέλλον τής χώρας για το δικό σου όφελος, σήμερα, υποθηκεύεις την προοπτική της. Το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας.


«Τα πράγματα είναι απλά: Μπορεί η Κυβέρνηση να κερδίσει με το να κρατήσει τις μετοχές τού αεροδρομίου και τα warrants τής Aegean για λίγο ακόμα διάστημα; Μπορεί. Όλα αυτό δείχνουν. 
Δύο εταιρείες, που όχι μόνο κερδίζουν από την αύξηση τού τουρισμού, αλλά την οδηγούν, μόνο θετικά μπορούν να ατενίζουν το μέλλον. Αν είναι έτσι, τότε γιατί βιάζεται η Κυβέρνηση να πουλήσει;

Προχθές, μίλησα για 4 σενάρια. Σενάριο πρώτο: κάνει εξυπηρέτηση στους παρόντες μετόχους. Σενάριο δεύτερο: ξέρει ότι το αεροδρόμιο και η Aegean σε λίγο θα χάσουν αξία και προσπαθεί να ξεφορτωθεί γρήγορα τις μετοχές τους. Σενάριο, τρίτο: η Κυβέρνηση χρειάζεται ρευστότητα για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεν έχει υπολογίσει πού θα τη βρει. Σενάριο, τέταρτο: η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει όσο καλά μας λέει η Κυβέρνηση, κινδυνεύει και πρέπει να μαζέψει χρήματα για το άμεσο μέλλον. 
Το πρώτο σενάριο, είπα ότι δεν θέλω να το σκέφτομαι και δεν θα γνωρίζουμε την αλήθεια, μέχρι να ξέρουμε πόσο θα εκτιμήσουν τη συνολική αξία τού αεροδρομίου. Για εμάς, κάθε αξιολόγηση κάτω από 6 δισ. 800 εκατομμύρια, θα πρέπει να την εξηγήσει όταν έρθει η ώρα. Για το δεύτερο σενάριο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη. 

Μπούργκα, γάμοι ανήλικων ...και άλλες "διατάξεις"


Μιας και τρέχουνε τα νομοσχέδια για κοινωνικές "ανάγκες" και "αποκαταστάσεις" μπορεί να προστεθεί και ένα αρθράκι να απαγορευτούνε δημόσια οι μπούργκες τα νικάμπ τα τσαντόρια κλπ που ταπεινώνουν τις γυναίκες?

Και ο ''ευαισθητος'' στα ανθρώπινα δικαιώματα Μητσοτάκης να βγάλει νόμο ώστε να απαγορεύει τούς υποχρεωτικούς παιδικους γάμους και προξενιά στους ρομά όπου 10-11 και 12 χρόνων παντρεύουν τα κορίτσια με υποχρεωτικούς γάμους λες και είμαστε στο μεσαίωνα ή το Αφγανστάν....

Όπως αποκαλύπτουν κοινωνικές έρευνες και μελέτες, οι Ρομά παντρεύονται όταν φτάσουν στην εφηβεία, περίπου 11-15 ετών, αλλά ο άνδρας μπορεί να είναι και μεγαλύτερος και έτσι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένα κορίτσι έντεκα ετών παντρεύεται έναν άντρα είκοσι πέντε ετών. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να εξετασθεί από πρακτική άποψη, και ως προς το ποινικό σκέλος του. Επίσης, η ανοχή προς αυτό το φαινόμενο ευνοεί την άρνηση της δυνατότητας των ανηλίκων να αποφασίζουν ελεύθερα για τον εαυτό τους και αντιβαίνει κατάφωρα και στην ευρωπαϊκή οδηγία υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων.

Οι Χούτι μετά τους Βομβαρδισμούς ΗΠΑ/ΗΒ που έπληξαν 73 ΣΤΟΧΟΥΣ, σκοτώνοντας 5 και τραυματίζοντας 6.


«Ο αμερικανο-βρετανικός εχθρός, ως μέρος της υποστήριξής του για τη συνέχιση του ισραηλινού εγκλήματος στη Γάζα, εξαπέλυσε μια βάναυση επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Υεμένης με εβδομήντα τρεις επιδρομές, στοχεύοντας την πρωτεύουσα, Σαναά, και τις επαρχίες της Χοντέιντα, Ταΐζ, Hajjah και Saada. 
Ο Θεός είναι αρκετός για εμάς, και είναι ο καλύτερος διαθέτης, ο καλύτερος προστάτης και ο καλύτερος βοηθός 
Οι επιδρομές οδήγησαν στο θάνατο πέντε μαρτύρων και στον τραυματισμό άλλων έξι από τις ένοπλες δυνάμεις μας. 
Ο αμερικανικός και βρετανικός εχθρός φέρει την πλήρη ευθύνη για την εγκληματική του επίθεση εναντίον του λαού μας της Υεμένης και δεν θα μείνει αναπάντητη και ατιμώρητη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να στοχοποιήσουν πηγές απειλής και όλους τους εχθρικούς στόχους σε ξηρά και θάλασσα για την υπεράσπιση της Υεμένης, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της. 

Ο Ουμπέρτο Έκο, η ομοφοβική ανταρσία στη ΝΔ και η “απόκρυψή” της από τα Μητσοτακικά ΜΜΕ


Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής
Πώς καταστρέφεις μια «κακή» είδηση, σπρώχνοντας μίαν άλλη ακριβώς από πίσω της…

Πρώτο 15νθήμερο του 2024 και ο λαός οικουρεί, παραζαλισμένος από τη μεγεθυμένη μεθεορταστική αφραγκία και τα… παράπλευρα covid. Με την κυβέρνηση να τραντάζεται από τις αντιδράσεις ακραίου ομοφοβικού… ανδρισμού των τσεκουράτων ακροδεξιών υπουργών της και των μισών, περίπου, βουλευτών της, ενάντια στη θεσμοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και την αξιωματική αντιπολίτευση να φυτοζωεί, προετοιμάζοντας… πλατφόρμες για το συνέδριο του Φεβρουαρίου και πληκτρολογώντας πρωτότυπες ή στερεότυπες αντιπολιτευτικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις… Οι οποίες, ούτως ή άλλως, στα ψιλά των ΜΜΕ και τα αμφιλεγόμενα πόστ των social media καταλήγουν…

Στο παρασκήνιο όλα αυτά. Κι όταν στην εποχή μας λέμε «στο παρασκήνιο», εννοούμε αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε «πραγματικότητα». Το απέραντο δυστοπικό backstage πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τα social media και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Όπου, στις μέρες μας, εκτυλίσσεται η πραγματική ζωή των ανθρώπων.

Πίσω από την εκκωφαντικό θόρυβο της υπερπληροφόρησης δηλαδή, που συνιστά τη λεγόμενη εικονική πραγματικότητα, αυτό το απύθμενο ψέμα. «Η πληθώρα της πληροφόρησης είναι αντίστοιχη με τον θόρυβο και η πολιτική εξουσία το έχει καταλάβει πολύ καλά αυτό», έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο. «Γι’ αυτό η λογοκρισία δεν ασκείται πια μέσω της απόκρυψης ή της εξαφάνισης, αλλά μέσω του πολλαπλασιασμού», εξηγούσε: «για να καταστρέψεις μια είδηση, αρκεί στις μέρες μας να σπρώξεις μια άλλη ακριβώς από πίσω της», κατέληγε…

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το συντονιστικό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, 11/01/24

Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για πολυήμερες καταλήψεις, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που, μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα βροντοφώναξαν σήμερα από άκρη σε άκρη της χώρας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! Παρά την καταστολή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης οι φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν την πορεία τους και κατέληξαν στο Κάτω Πολυτεχνείο πραγματοποιώντας ένα μαζικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταργήσει πλήρως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Έχει στόχο να απαξιώσει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή μας προοπτική, να αφήσει χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, να μετατρέψει την εκπαίδευση σε πεδίο κερδοφορίας! Αυτές είναι τις τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη!

Ο θάνατος έγινε καθημερινότητα στη Γάζα: Toυς 23.843 έφθασε ο αριθμός των νεκρών, περισσότεροι από εξήντα χιλιάδες οι τραυματίες


Σε 23.843 ανέρχονται οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στον θύλακα.

Η Χαμάς γνωστοποίησε επίσης πως οι τραυματίες ανέρχονται πλέον σε 60.317, ενώ σημείωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.


Στον σημερινό απολογισμό περιλαμβάνονται 135 Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους και 312 που τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά.
https://hellasjournal.com/2024/01/o-thanatos-egine-kathimerinotita-sti-gaza-tois-23-843-efthase-o-arithmos-ton-nekron-perissoteri-apo-exinta-chiliades-i-travmaties/

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 13η Ιανουαρίου;

  
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία _
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1596 Γεννήθηκε ο Ολλανδός ζωγράφος, Γιαν βαν Γκόγιεν

1822 Λήγει οριστικά η επανάσταση στη Χαλκιδική με την παράδοση του Αγίου Όρους, το οποίο δηλώνει υποταγή στο Σουλτάνο. Οι όροι που επιβάλλονται στους μοναχούς είναι βαρύτατοι. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η αποστολή ομήρων στην Κωνσταντινούπολη, η εγκατάσταση τουρκικής φρουράς και η καταβολή διπλάσιων των καθυστερημένων φόρων.

1822 (ν.η.) Η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1842 Ο Βρετανός στρατιωτικός γιατρός, δρ. Γουίλιαμ Μπράιντον, είναι ο μοναδικός επιζών μιας αγγλοϊνδικής δύναμης 16.000 ανδρών, που σφαγιάζεται από αφγανικές δυνάμεις στην Καμπούλ και καταφέρνει να διαφύγει και να ανακοινώσει τα τραγικά νέα.

1847 Με τη συνθήκη της Καχιουέγκα λήγει ο αμερικανικομεξικανικός πόλεμος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

1853 Πέθανε ο μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, Θεόφιλος Καΐρης