Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Οταν ξεπουλάς το μέλλον τής χώρας για το δικό σου όφελος, σήμερα, υποθηκεύεις την προοπτική της. Το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας.


«Τα πράγματα είναι απλά: Μπορεί η Κυβέρνηση να κερδίσει με το να κρατήσει τις μετοχές τού αεροδρομίου και τα warrants τής Aegean για λίγο ακόμα διάστημα; Μπορεί. Όλα αυτό δείχνουν. 
Δύο εταιρείες, που όχι μόνο κερδίζουν από την αύξηση τού τουρισμού, αλλά την οδηγούν, μόνο θετικά μπορούν να ατενίζουν το μέλλον. Αν είναι έτσι, τότε γιατί βιάζεται η Κυβέρνηση να πουλήσει;

Προχθές, μίλησα για 4 σενάρια. Σενάριο πρώτο: κάνει εξυπηρέτηση στους παρόντες μετόχους. Σενάριο δεύτερο: ξέρει ότι το αεροδρόμιο και η Aegean σε λίγο θα χάσουν αξία και προσπαθεί να ξεφορτωθεί γρήγορα τις μετοχές τους. Σενάριο, τρίτο: η Κυβέρνηση χρειάζεται ρευστότητα για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεν έχει υπολογίσει πού θα τη βρει. Σενάριο, τέταρτο: η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει όσο καλά μας λέει η Κυβέρνηση, κινδυνεύει και πρέπει να μαζέψει χρήματα για το άμεσο μέλλον. 
Το πρώτο σενάριο, είπα ότι δεν θέλω να το σκέφτομαι και δεν θα γνωρίζουμε την αλήθεια, μέχρι να ξέρουμε πόσο θα εκτιμήσουν τη συνολική αξία τού αεροδρομίου. Για εμάς, κάθε αξιολόγηση κάτω από 6 δισ. 800 εκατομμύρια, θα πρέπει να την εξηγήσει όταν έρθει η ώρα. Για το δεύτερο σενάριο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη. 
Ο τουρισμός, μοιάζει να πηγαίνει καλά και άρα αυτές οι εταιρείες θα πάνε καλύτερα. Άρα, για την ώρα, πιθανότερα είναι ένα από τα δύο τελευταία σενάρια ή ένας συνδυασμός των δύο. Δηλαδή, η Κυβέρνηση έχει εθιστεί να ξοδεύει και η κατάσταση τής ελληνικής οικονομίας δεν τής επιτρέπει να συνεχίσει όπως πορεύεται. Αν δεν ξεπουλήσει τώρα, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αύριο. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται, άμεσα, αλλαγή πορείας και η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Οι υποσχέσεις της, την πιέζουν και χρειάζεται άμεση ρευστότητα. Έχουμε άλλες ενδείξεις για αυτό το σενάριο; Βεβαίως έχουμε. Το 2032, σε μόλις 8 χρόνια, μόνο δύο Κυβερνήσεις από σήμερα, η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει αυξημένες απαιτήσεις των δανειστών. Το παράθυρο ευκαιρίας, στην εξυπηρέτηση τού χρέους που άνοιξε η Κυβέρνηση τού ΠΑΣΟΚ με θυσίες τού ελληνικούς λαού, κλείνει γρήγορα. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη, χωρίς αντίδραση τής Κυβέρνησης, έχει αποφασίσει ότι οι ισχυρές οικονομίες μπορούν να συνεχίσουν την επεκτατική τους πολιτική, αλλά οι πιο αδύναμες πρέπει να συμμαζέψουν τα ελλείμματά τους. 
Τα διπλά ελλείμματα τής ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο της χρέος, την καθιστούν αδύναμη οικονομία και άρα η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία γρήγορα. Πώς, όμως, να αλλάξει πορεία μια Κυβέρνηση που έχει εθιστεί να κάνει δώρα στους πλούσιους (όπως η μείωση τού φόρου κληρονομιάς, η μείωση τού φόρου συσσώρευσης πλούτου και η μείωση τού φόρου μερισμάτων) και την ίδια ώρα, τάχα μου κάνει «κοινωνική» πολιτική, δίνοντας ψηφοθηρικά pass στα πιο αδύναμα νοικοκυριά; Πώς να αλλάξει πορεία μια Κυβέρνηση που, ούτε θέλει να φορολογήσει παραπάνω ούτε θέλει να σταματήσει να ξοδεύει; Για να γίνει αυτό, η οικονομία μας χρειάζεται, τώρα, αλλαγή τού παραγωγικού μοντέλου, διεύρυνση τής παραγωγικής βάσης και την ένταξη περισσοτέρων Ελληνίδων και Ελλήνων στο «παιχνίδι» τής ανάπτυξής της. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται αλλαγή τού διοικητικού μοντέλου τής χώρας και αποσυγκέντρωση εξουσίας. 
Η αποσυγκέντρωση τής εξουσίας, όμως είναι εντελώς έξω από τη λογική τής σημερινής Κυβέρνησης. Ούτε ξέρει πώς ούτε θέλει να την κάνει. Διότι, από την εξουσία της και όχι την πειθώ της, εξαρτάται η επιβίωσή της. Αυτό, όμως, οδηγεί σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία και την Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. Γι’ αυτό, η Κυβέρνηση θυσιάζει την προοπτική επόμενων ετών, Κυβερνήσεων και γενεών για άμεσο, μικρότερο και δικό της όφελος, σήμερα. Πουλώντας, για παράδειγμα, warrants και μετοχές που, αύριο, θα έχουν μεγαλύτερη αξία. Τέτοιες επιλογές, όμως, θα αποδειχθούν καταστροφικές. Γιατί; Διότι, όταν ξεπουλάς το μέλλον τής χώρας για το δικό σου όφελος, σήμερα, υποθηκεύεις την προοπτική της. Το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας. Και σε αυτήν την επιλογή, εμείς, όχι μόνο δεν θα ακολουθήσουμε αλλά θα μας βρείτε σκληρά απέναντι. Διότι, άλλη μια Κυβέρνηση τής Νέας Δημοκρατίας έκανε τέτοιες επιλογές, η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, και ακόμα πληρώνουμε τη ζημιά που έκανε στη χώρα. Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι τής Κυβέρνησης, εμείς θα καταψηφίσουμε το Νομοσχέδιο». Η ομιλία μου στην Ολομέλεια τής Βουλής – 11.01.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου