Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Σφοδρά ρωσικά χτυπήματα με πυραύλους Kinzhal αποτελειώνουν την Ουκρανία - Σαρωτικό πλήγμα και στο αεροδρόμιο για τα F -16

Σαρωτική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με περισσότερους από 35 πυραύλους - Επλήγησαν κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές
Η στασιμότητα και το αδιέξοδο στα μέτωπα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι έχουν κατοχυρώσει τα κέρδη τους και κερδίζουν αργά αλλά σταθερά έδαφος επεκτείνοντας τις οχυρώσεις τους, ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει παταγωδώς αποτύχει, τροφοδοτεί το μεγάλο πόλεμο στα μετόπισθεν που άνοιξε η Ουκρανία, με την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και συνεχίζει με επιθέσεις κατά του Belgorod και κλιμακώνει η Ρωσία, με επιθέσεις κατά στρατηγικών στόχων και υποδομών σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Με έντονο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων η Ρωσία έπληξε στις 13/1/2024 στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι, ανάμεσά τους και οι υπερηχητικοί Kinzhal.
Στο πυραυλικό μπαράζ χτυπήθηκε και το αεροδρόμιο Starokonstantinov όπου υποτίθεται ότι θα φιλοξενηθούν τα F-16 από το ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερα πεσμένο είναι πλέον το ηθικό των Ουκρανών, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι έχουν τελειώσει τα λεφτά και η στρατιωτική βοήθεια για την ουκρανία, τη στιγμή μάλιστα που ο πλήρως εξοπλισμένος ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει ένα σώμα 462.000 στρατιωτών και ετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση…
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικούς πύραυλους πάνω από το Bertyansk χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, ενώ η Πολωνία έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στα σύνορα με την Ουκρανία, ανιχνεύοντας ύποπτες κινήσεις.

Οι υπερηχητικοί Kinzhal αποτελειώνουν τις ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές

Το πρωί του Σαββάτου 13/1, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική επίθεση σε ουκρανικές αμυντικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων Kinzhal, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Σήμερα το πρωί, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μια μαζική επίθεση με στόχο ουκρανικά βλήματα πυροβολικού 155 mm, 152 mm και 125 mm, εγκαταστάσεις παραγωγής πυρίτιδας και drone, χρησιμοποιώντας όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύτηκαν από ναυτικά πυροβόλα ή από αέρος, συμπεριλαμβανομένων των Το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal», ανέφερε το υπουργείο σε έκθεσή του, προσθέτοντας ότι όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν επιτυχώς.

Σαρωτικά χτυπήματα

Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, κατά τη διάρκεια της πρωινής επίθεσης (13/1), ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε περίπου 35 πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των X-22, X-101 και X-555, καθώς και, πιθανότατα, X-55 που χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα, αρκετά.
Εκτοξεύτηκαν Kinzhal, βαλλιστικοί 9M723 από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iskander-M, αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 που τροποποιήθηκαν για χτυπήματα σε στόχους εδάφους, καθώς και πύραυλοι κατά ραντάρ X-59 και X-31P.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε Dnipropetrovsk, Kharkiv, Sumy, Kherson, Κίεβο, Πολτάβα, Chernigiv, Kirovograd, Volyn, Iano-Frankivsk, Khelnitsk, Rivne.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ορισμένες εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές στην περιοχή της Poltava.

Επλήγη το αεροδρόμιο για τα F - 16

Ρωσικές επιδρομές αναφέρθηκαν σε τρία ουκρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου στο Mirgorod (περιοχή Poltava), στην περιοχή Rivne και στο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, το οποίο δέχεται ρωσικές επιθέσεις σε τακτική βάση και όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση των υποδομών – όπου υποτίθεται ότι θα φιλοξενηθούν τα F-16 από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια αποθήκη με στρατιωτικό εξοπλισμό καταστράφηκε στην περιοχή του αεροδρομίου Dnepropetrovsk.
Ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις στο Κίεβο.
Η πρωτεύουσα φέρεται να δέχτηκε επίθεση από ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, εκρήξεις αναφέρθηκαν στην περιοχή του εργοστασίου στρατιωτικής παραγωγής και επισκευής Artyom.
Τα υπερφορτωμένα συστήματα αεράμυνας του ουκρανικού στρατού δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πολυάριθμους εναέριους στόχους ακόμη και πάνω από την πρωτεύουσα.

Τρόμαξε η Πολωνία με το εύρος και την ένταση της ρωσικής αεροπορικής επίθεσης στην Ουκρανία

Η Πολωνία είχε αεροσκάφη της στον αέρα κατά τη διάρκεια της ρωσικής αεροπορικής επίθεσης στην Ουκρανία τις πρωινές ώρες.
«Παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα της αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία συνδέεται με τις προθέσεις χτυπημάτων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολωνικού εναέριου χώρου», ανέφερε η διοίκηση επιχειρήσεων των ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας.

John Kirby (Λευκός Οίκος): Έληξε η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω έλλειψης κεφαλαίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης, δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου 
«Δώσαμε από τα υπάρχοντα αποθεματικά μας το τελευταίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία για το οποίο είχαμε χρηματοδότηση», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με τον Kirby, η περαιτέρω διάθεση κεφαλαίων στο Κίεβο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το Κογκρέσο.
«Η βοήθεια που παρέχουμε έχει σταματήσει».
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky έχει εκμηδενιστεί σχεδόν, με την Βρετανία να έχει αναλάβει τον ρόλο του χορηγού, πλέον, παρότι την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak ακολουθεί αυτή του νέου Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Stephane Sejourne.

Μακροπρόθεσμη στήριξη στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stephane Sejourne

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Stephane Sejourne επισκέφθηκε το Κίεβο το Σάββατο (13/1/2024) και υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
«Ήρθα εδώ για να σας ενημερώσω ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία στους οικονομικούς, στρατιωτικούς και ανθρωπιστικούς τομείς», είπε ο Sejourne.
Είπε επίσης ότι Γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν πολλές επισκέψεις στο Κίεβο για να αξιολογήσουν τις τρέχουσες ανάγκες της Ουκρανίας.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (11/1), δύο ημέρες μετά τον διορισμό του 34χρονου Gabriel Attal ως πρωθυπουργού.
Σε μία από τις βασικές αλλαγές, ο Sejourne ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών από την Catherine Colonna.

Προηγήθηκε επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, υποσχέθηκε αύξηση στρατιωτικής βοήθειας στις 2.5 δισ. λίρες

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 12/1 είχε επισκεφτεί το Κίεβο ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Rishi Sunak, ο οποίος ανακοίνωσε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της Μ. Βρετανίας στην Ουκρανία στα 2,5 δισ. στερλίνες.
Με τα χρήματα αυτά οι Βρετανοί θέλουν να συνδράμουν την Ουκρανία έτσι ώστε να αποκτήσει χιλιάδες στρατιωτικά drones, περιλαμβανομένων drones παρακολούθησης, drones θαλάσσης και drones που μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις με μεγάλο βεληνεκές.
«Βρίσκομαι εδώ σήμερα με ένα μήνυμα: ούτε η Βρετανία θα υποχωρήσει.
Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στις πιο σκοτεινές στιγμές της και στις καλύτερες στιγμές που θα έρθουν» ανέφερε ο Sunak, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Zelensky στρέφεται αποκλειστικά στην Ευρώπη

Eάν οι Αμερικανοί δεν εγκρίνουν τη χορήγηση νέων πακέτων βοήθειας, ο Zelensky θα πρέπει να ζητήσει όπλα αποκλειστικά από την Ευρώπη.
Γι' αυτό ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε νέα περιοδεία στην Ευρώπη, αναζητώντας κεφάλαια προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο.
Εντελώς απροειδοποίητα επισκέφθηκε τις χώρες της Βαλτικής ζητώντας οικονομική ενίσχυση.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε σχέδιο για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Η Λετονία ανακοίνωσε ένα στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία όπλων.
Η Εσθονία δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 0,2% του ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Volodin (Ρωσική Δούμα): O Biden επιτέθηκε στην Υεμένη για να αποσπάσει την προσοχή των Αμερικανών από την ήττα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αποφάσισε να επιτεθεί στην Υεμένη για πολιτικούς λόγους με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες στην Ουκρανία και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική, έγραψε ο πρόεδρος της Ρωσικής, Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin στο κανάλι του στο Telegram.
«Ο Biden χρειάζεται έναν μικρό νικηφόρο πόλεμο για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής στην Ουκρανία και τα εσωτερικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η κυβέρνηση Biden απέφυγε να ενημερώσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την κίνησή της να επιτεθεί στην Υεμένη.
Αυτό είναι απόδειξη ότι το χτύπημα έγινε για την επιδίωξη των πολιτικών συμφερόντων του νυν προέδρου των ΗΠΑ», υποστήριξε ο Volodin.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και οι σύμμαχοι του Biden «λένε ότι ενήργησε κατά παράβαση του Συντάγματος».

Εισαγωγές στρατιωτικού υλικού αξίας 9 δισ. δολ. έκανε η Ρωσία σε 10 μήνες το 2023

Παρά τις πρωτοφανείς ιστορικά κυρώσεις, οι ρωσικές εισαγωγές στρατιωτικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού μειώθηκαν ελάχιστα, όπως ανέφερε στις 12 Ιανουαρίου το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ ειδησεογραφικό πρακτορείο Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL), επικαλούμενο μια κοινή μελέτη της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου (KSE) και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Yermak-McFaul.
Η μελέτη δείχνει τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία έχει παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της G7 για τα όπλα και τα εξαρτήματά τους.
Η Ρωσία εισήγαγε στρατιωτικό υλικό αξίας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, μόλις 10% λιγότερο από ό,τι πριν από την πλήρη επιχείρηση στην Ουκρανία.
Σχεδόν οι μισές από τις εισαγωγές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες.
Η Ρωσία κατάφερε μάλιστα να αυξήσει την ικανότητά της να παράγει drones και αεροσκάφη.

Cherepakha: Το ρωσικό drone – χελώνα που μεταφέρει πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού μετώπου

Μία από τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες άρχισε να χρησιμοποιεί ένα νέο πρωτότυπο τροχοφόρο drone στην Ουκρανία.
Λέγεται Cherepakha (σ.σ. χελώνα) και είναι ένα νέο τροχοφόρο drone μεταφοράς φορτίου που αναπτύχθηκε από μια ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Argo, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε δοκιμές σε συνθήκες μάχης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Argo, Konstantin Bagdasarov, το drone έχει αναπτυχθεί με μια από τις ρωσικές μονάδες στρατευμάτων που επιχειρεί στην πρώτη γραμμή και χρησιμοποιείται κυρίως για την παράδοση πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων οβίδων για πληρώματα όλμων και σιτηρεσίων σε στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή
Το μικρό προφίλ του drone ύψους μόλις ενός μέτρου και ο ηλεκτροκινητήρας του που λειτουργεί με μπαταρίες ιόντων λιθίου και παράγει λίγο θόρυβο καθιστούν το όχημα δύσκολο να εντοπιστεί, με τον Bagdasarov να υποστηρίζει επίσης ότι το Cherepakha δεν αφήνει αξιοσημείωτο ίχνος θερμότητας.
Το drone μπορεί να μετακινήσει έως και 500 κιλά φορτίου και έχει μέγιστη ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα την ώρα (εξ ου και το όνομα) καθώς σχεδιάστηκε για να ταιριάζει με την ταχύτητα μιας μονάδας πεζικού που προχωρά.
Το Cherepakha μπορεί επίσης να προγραμματιστεί να ακολουθεί έναν ραδιοφωνικό δείκτη που φέρει ένας αρχηγός ομάδας.


Οι εξελίξεις στο μέτωπο τις τελευταίες 24 ώρες

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν δείξει καμία δραστηριότητα τις τελευταίες 24 ώρες στην κατεύθυνση του Krasnolimansk, δήλωσε στο RIA Novosti ο ανώτερος αξιωματικός του κέντρου τύπου της ομάδας Κέντρου Leonid Sarov.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, εντός των ορίων ευθύνης της ομάδας στρατευμάτων Κέντρου στην κατεύθυνση Krasnolimansk της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι επίγειες δυνάμεις των ουκρανικών στρατευμάτων δεν παρουσίασαν δραστηριότητα», είπε.
Το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία έπληξαν περισσότερους από 150 αναγνωρισμένους στόχους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές Dronovka, Serebrianska και Seversk, πρόσθεσε ο Sarov.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε 70 άτομα και δύο οχήματα, κατέληξε ο αξιωματικός.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έως και 995 στρατιωτικό προσωπικό, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 25 οχήματα και πέντε πυροβόλα πυροβόλων πεδίου σε μια εβδομάδα στην κατεύθυνση του Krasnolimans.

Τα κρίσιμα 23 ρωσικά χτυπήματα με όπλα ακριβείας σε εγκαταστάσεις του στρατιωτικού- βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε 23 μαζικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και βάσεις στρατευμάτων, μισθοφόρων και εθνικιστών από τις 6 έως τις 12 Ιανουαρίου, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μεταξύ 6 Ιανουαρίου και 12 Ιανουαρίου 2024, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 23 επιδρομές με όπλα μεγάλης εμβέλειας από αέρος και θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, καθώς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σε εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.
Επλήγησαν στόχοι που σχετίζονται με την παραγωγή, την αναβάθμιση και την επισκευή αεροσκαφών, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτοξευτών πυραύλων και συστημάτων πυροβολικού. Επίσης χτυπήθηκαν βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, εθνικιστικών ομάδων και ξένων μισθοφόρων», ανέφερε το υπουργείο.
Οι στόχοι των πληγμάτων επιτεύχθηκαν και όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν, ανέφερε.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Donetsk - Η ρωσική ομάδα μάχης Ανατολή αντιμέτωπη με δύο ουκρανικές ταξιαρχίες

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στο Novodonetskoye και τη Novomikhailovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk το τελευταίο 24ωρο.
Οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 110 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες), ανέφερε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
«Στη νότια κατεύθυνση του Donetsk μονάδες της Ρωσικής Ομάδας Μάχης Ανατολή, υποστηριζόμενες από αεροπορία και πυροβολικό, χτύπησαν σχηματισμούς της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας και της 79ης αεροπορικής επίθεσης κοντά στους οικισμούς Novodonetskoye και Novomikhailovka» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο προσθέτοντας ότι ο εχθρός έχασε «πάνω από 110 στρατιώτες, τρία οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-20» εκεί.

Βαριές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό για τους Ουκρανούς στην Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν περίπου 40 ουκρανούς στρατιώτες, δύο αυτοκίνητα και δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Gvozdika στην κατεύθυνση της Kherson το τελευταίο 24ωρο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο (13/1/2024).
«Στην κατεύθυνση της Kherson, περίπου 40 Ουκρανοί στρατιώτες εξοντώθηκαν ενώ καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα και δύο αυτοπροωθούμενα πυροβολικά Gvozdika», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

Μαζικό χτύπημα κοντά στο Rabotino της Zaporizhia

Οι απώλειες της Ουκρανίας στην κατεύθυνση της Zaporizhia ανήλθαν σε περίπου 50 στρατιώτες την περασμένη ημέρα, ανέφερε το Tass στις 13/1/2024 βασιζόμενο σε πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι Ουκρανοί έχασαν περίπου 50 στρατιώτες, τέσσερα αυτοκίνητα, ένα οβιδοβόλο D-30 και ένα ραντάρ AN/TPQ-50 αμερικανικής κατασκευής», έκανε γνωστό το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Επιπλέον, οι ρωσικές μονάδες πραγματοποίησαν ένα μαζικό χτύπημα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της 65ης μηχανοκίνητης και της 128ης ορεινής ταξιαρχίας επίθεσης της Ουκρανίας κοντά στο Rabotino και το Zherebyanki.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν το Belgorod

Όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου 13/1, δήλωσε ο κυβερνήτης του Belgorod, μεθοριακής περιοχής της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε 56 επιθέσεις με πυρομαχικά σε κατοικημένες περιοχές του Belgorod και πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις με drones.
Οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων αποκρούστηκαν από τη ρωσική αεράμυνα και προκάλεσαν ζημιές μόνο σε δύο σπίτια, έξι αυτοκίνητα, καθώς και σε μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ο Viaceslav Glandkov στο κανάλι του στο Telegram
«Το χωριό Gora-Podol δέχτηκε βομβαρδισμό πυροβολικού. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέστη ζημιές. Μέχρι στιγμής, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί», έγραψε ο αξιωματούχος.
Επίσης, επίθεση με έξι drones καμικάζι δέχτηκε το χωριό Kozinka της Δημοτικής Περιφέρειας Graivoron.
Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε, πέντε αυτοκίνητα πολιτών υπέστησαν ζημιές, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 8 HIMARS και 21 ουκρανικά drones μέσα σε 24 ώρες

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 21 ουκρανικά drones ενώ κατέστρεψε οκτώ πυραύλους HIMARS MLRS την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Tass το Σάββατο (13/1/2024).
Τα drones καταρρίφθηκαν πάνω από το Veliky Vyselok και το Olshana στην περιοχή Kharkiv, το Lisichansk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, Berestovoye, Georgiyevka και Gorlovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk καθώς και Tokmak και Mirnoye στην περιοχή Zaporizhia, ανέφερε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία (24/2/2022) , οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει συνολικά 567 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, 265 ελικόπτερα, 10.641 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 448 πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, 14.588 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Κατερρίφθησαν ουκρανικοί πύραυλοι και στο Berdyansk

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικούς πυραύλους πάνω από το Berdyansk, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην περιοχή Zaporizhia.
«Στις 10:00 το πρωί (σσ ώρα Ελλάδας), ακούστηκαν δύο εκρήξεις στο Berdyansk.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η πόλη δέχθηκε επίθεση με πυραυλικής από τους Ουκρανούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δύο πυραύλους κοντά στο λιμάνι της πόλης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Οι Ρώσοι καθαρίζουν τα ναρκοπέδια στο Kupyansk

Ναρκαλιευτές από μονάδες της Ρωσικής Ομάδας Μάχης της Δύση καθαρίζουν περιοχές και τομείς δρόμων που ναρκοθετήθηκαν από τους Ουκρανούς κοντά στον τομέα Kupyansk της γραμμής εμπλοκής στη ζώνη στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε στο TASS το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι Ρώσοι στρατιώτες κλήθηκαν να αφαιρέσουν διάφορες νάρκες, που δεν εξερράγησαν και πυρομαχικά ξένης κατασκευής ανέφερε η ίδια πηγή.
«Σε όρους μηχανικής, ξεπερνάμε κατά πολύ τον εχθρό, καθώς βρίσκουμε νάρκες σοβιετικής, αμερικανικής, πολωνικής ή γιουγκοσλαβικής κατασκευής.
Τις καθαρίζουμε όλες», δήλωσε ο μηχανικός του ρωσικού στρατού Dmitry Fyodorov.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου