Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Η Ρωσία αφαιρεί από τη Βρετανία το εθνικό της σύμβολο

Κείμενο: Evgeny Krutikov

«Οι Βρετανοί... ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον μας και οι ίδιοι σχηματίζουν το 40% της διατροφής τους - το μενού των ψαριών - από τον μπακαλιάρο μας. Τώρα αφήστε τους να χάσουν βάρος και να γίνουν εξυπνότεροι». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin σχολίασε την καταγγελία της δεκαετίας «συμφωνίας για τα ψάρια» με τη Μεγάλη Βρετανία. Για τι μιλάμε και γιατί δεν αφορά μόνο τα ψάρια;

Η Κρατική Δούμα υιοθέτησε νόμο που καταγγέλλει τη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για την αλιεία, η οποία είχε υπογραφεί στη σοβιετική εποχή. Μιλάμε για μια συμφωνία με ημερομηνία 25 Μαΐου 1956, η οποία παρέχει το δικαίωμα στα αλιευτικά σκάφη που είναι νηολογημένα στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου να αλιεύουν στα ύδατα της Θάλασσας του Μπάρεντς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που καταγγέλλεται μονομερώς μια διεθνής συμφωνία για τα τρόφιμα.

Ταυτόχρονα, αξίζει να θυμηθούμε ότι το ψάρι, παρά τη φαινομενικά συνηθισμένη του, είναι ένα σημαντικό στρατηγικό προϊόν, οι διαφωνίες για το οποίο οδηγούσαν τακτικά σε πολέμους. Και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα πολύ σημαντικό εθνικό προϊόν. Και η καταγγελία μιας ξεπερασμένης και ανούσιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα «αντιποιήσεων» που μπορούν να επιφέρουν πραγματικό πλήγμα στην οικονομία και την εθνική ταυτότητα μιας μη φιλικής χώρας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υπόμνημα Μπλίνκεν για να αποφεύγονται οι όροι «μητέρα» και «πατέρας»

Άντονι Μπλίνκεν / Φωτ.: Reuters

Νέα... ήθη και έθιμα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, κατευθύνει το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρνμεντ να αποφεύγουν «προβληματικούς όρους» και να χρησιμοποιήσουν γλώσσα που είναι ουδέτερη ως προς το φύλο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει εντολή στους υπαλλήλους του State Department να αποφεύγουν τη χρήση έμφυλων όρων όπως είναι οι λέξεις «μητέρα», «πατέρας» και «ανθρώπινο δυναμικό», όπως αναφέρεται σε πρόσφατο εσωτερικό υπόμνημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post.

Η ενέργεια αυτή του Άντονι Μπλίνκεν ερμηνεύεται ως μια κίνηση που γίνεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να προωθήσει τη συμμετοχικότητα και να αναγνωρίσει τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται να αναφέρει στο υπόμνημα ότι το φύλο είναι μια κοινωνική «κατασκευή» και ότι η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «μπορεί να αντιστοιχεί ή να μην αντιστοιχεί στο φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση», σύμφωνα με το έγγραφο της 5ης Φεβρουαρίου, που επικαλείται η εφημερίδα στο δημοσίευμά της. Το σημείωμα περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου National Review και φέρει τον τίτλο: «Μοντελοποίηση της DEIA: Ταυτότητα φύλου: Βέλτιστες πρακτικές».

Καταπέλτης ο Παύλος Πολάκης στην κατάθεσή του για το ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι παράνομες προσλήψεις ήταν ρουσφέτια του Γεωργιάδη

«Καταπέλτης» ήταν κατά τη σημερινή του κατάθεση στη δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Έφετειου Κακουργημάτων με κατηγορούμενους την αποκαλούμενη και ως «παρέα» του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 22 παράνομες προσλήψεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Επιμέλεια : Σάββας Σεληθωμάς

Ο κ. Πολάκης ο οποίος ήταν αυτός που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κλήθηκε από το Δικαστήριο να καταθέσει μετά από έγγραφο αίτημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών μέσω του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη.

Ο Παύλος Πολάκης ήταν λάβρος στην κατάθεση του. Όπως ανέφερε «το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, καθώς λειτούργησε ως η offshore του Δημοσίου». Ενώ έκανε λόγο για «όργιο ρουσφέτολογικών διορισμών».
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν ΔΕ Διοικητικοί και τοποθετήθηκαν στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη. Δηλαδή βύσματα και ρουσφέτια» τόνισε ο κ. Πολάκης και συμπλήρωσε:

«Είναι μια καραμπινάτη υπόθεση απιστίας. Οι κατηγορούμενοι κινήθηκαν με εντολή του πολιτικού τους προϊστάμενου».

4+1 μύθοι περί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια



Σπύρος Κασάπης

Η πλειονότητα των νέων δεν αφήνει τη χώρα επειδή δεν έχει επιλογές για εκπαίδευση, αλλά επειδή θέλει να ζήσει σε χώρες με πιο συμπεριληπτικούς θεσμούς

Υπάρχουν τέσσερα βασικά επιχειρήματα όσων εισηγούνται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Συνοπτικά, αυτά είναι πως η αλλαγή της νομοθεσίας θα μειώσει την εξαγωγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό (brain drain), θα βοηθήσει στην επιστροφή Ελλήνων ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό, θα φέρει ξένους φοιτητές -άρα έσοδα- στη χώρα και όλα αυτά επειδή μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Ενώ ακούγεται ως ένα καλό σχέδιο για την αναβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα, είναι καταδικασμένο να αποτύχει καθώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ας ξεκινήσουμε από την ελπίδα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει το φαινόμενο του brain drain (διαρροή εγκεφάλων). Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φοιτητές που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στο δημόσιο, αντί να φύγουν στο εξωτερικό, θα μπορούν πλέον να πληρώσουν για να σπουδάσουν στον τομέα της επιλογής τους. Αυτό που αποκρύπτεται, όμως, είναι πως αυτοί οι φοιτητές είναι μια μειοψηφία ανάμεσα στους χιλιάδες νέους που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό κάθε χρόνο με στόχο να ξεφύγουν από τη ζούγκλα του ελληνικού εργασιακού μεσαίωνα. Η πλειονότητα των νέων δεν αφήνει τη χώρα επειδή δεν έχει επιλογές για εκπαίδευση, αλλά επειδή θέλει να ζήσει σε χώρες με υψηλότερους μισθούς, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και πάνω από όλα αξιοκρατία, δηλαδή σε χώρες με πιο συμπεριληπτικούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς όπου θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Τα παραπάνω η Ελλάδα εν έτει 2024 κατά γενική ομολογία δεν τα προσφέρει στους νέους.