Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Θα παραβιάσει ο Τραμπ τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας;

του Κώστα Ράπτη

Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες -καθώς η κυοφορούμενη κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης επί συριακού εδάφους ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπες τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Και όμως: η αμερικανική επίθεση έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί με τα όσα έγραψε Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, καθώς και με τις δηλώσεις του περί «σοβαρών αποφάσεων» που θα ληφθούν εντός 48ώρου, ενώ και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα δεν προσέφερε κάποια εναλλακτική δυνατότητα.

Τα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η επίθεση που θα διατάξει ο Τραμπ θα είναι περισσότερο «θεατρική», όπως αυτή εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στις 6 Απριλίου 2017, ή όχι και αν θα παραβιάζει τις ρωσικές κόκκινες γραμμές, λ.χ. με τη στοχοποίηση κρατικών κτηρίων που θα έθετε εν κινδύνω το συριακό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαρτίου ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ είχε αφενός προειδοποιήσει (όπως και άλλες φορές) ότι προετοιμάζονται προβοκάτσιες με χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα της Συρίας και είχε αφετέρου υπογραμμίσει ότι αν επιθέσεις αυτού του τύπου χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για (αμερικανικά) στρατιωτικά πλήγματα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας στην περιοχή θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα -απέναντι στους πυραύλους που θα εκτοξευθούν, αλλά και τα πλοία που θα τους εκτοξεύσουν.