Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Έντονη αντίδραση του ΟΗΕ στη σύλληψη Ασάνζ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , (γεγονός που αποτελεί) ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ και πρόσθεσε: «Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ανέφερε επίσης: «Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο «εφιάλτης» των ΗΠΑ... και όχι μόνο

Ησύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ,
από την βρετανική αστυνομία, την Πέμπτη, λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από τηνπρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο από το 2012, ήταν μια σχεδόν «προαναγγελθείσα» εξέλιξη.

Ο Ασάνζ, που έφερε στο φως δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας αποκαλύπτοντας πολλά σκοτεινά σημεία τόσο της ίδιας όσο και πολλών άλλων χωρών, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει το αίτημα έκδοσής του στην Σουηδία με την κατηγορία για βιασμό. Η δίωξη του, όπως τόνιζε απο την αρχή ήταν προσχηματική, καθώς απότερος στόχος ήταν η έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για συνωμοσία. Εξάλλου, οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας είχαν βάλει στο αρχείο την σχετική έρευνα το 2017. Ωστόσο μετά την τελευταία εξέλιξη η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι θα επιδιώξει το εκ νέου άνοιγμα της έρευνας. Κοινή εκτίμηση είναι πως πλέον θα δρομολογηθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του και τα Wikileaks έγραψαν πως η σύλληψη έγινε «στο πλαίσιο του εντάλματος για συνωμοσία σχετικά με τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου το 2010». Η ζωή του θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επισημάνει δικηγόρος του. 

Μια προδιαγεγραμμένη κατάληξη