Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Συγκλονιστική κατάθεση Τούρκου ιστορικού για την Αγιά Σοφιά: Ζούμε στον 21ο αιώνα, η νοοτροπία μας είναι ακόμα εκείνη του 1453

“Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι “ανάρμοστο” και “ντροπή”. .Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί την διακήρυξη των Τούρκων ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί” γράφει οΤούρκος ακαδημαϊκός και ιστορικός Τανέρ Ακσάμ
Φώτο: ΑΑΡ

Συγκλονιστική συνέντευξη του Τούρκου ακαδημαϊκού και ιστορικού Τανέρ Ακσάμ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval.

Ο έγκριτος καθηγητής γράφει:

“Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι “ανάρμοστο” και “ντροπή”. Σκέπτομαι, όμως, ότι οι συνομιλητές μου δεν διαθέτουν την πολιτιστική λεπτότητα να αντιληφθούν το νόημα αυτών των λέξεων. Γι αυτό θα μιλήσω ανοιχτά για το θέμα και με τον τρόπο που θα τον καταλάβουν.Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί την διακήρυξη των Τούρκων ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί.

Γιατί; Επειδή με αυτό που έκαναν δήλωσαν σε όλο τον κόσμο ότι “όσο κι αν ζούμε στον 21ο αιώνα διατηρούμε τη νοοτροπία του κατακτητή του 1453. Εμείς ακόμα και στον 21ο αιώνα δεν έχουμε την αγωνία να προστατεύσουμε μια παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας”.

Δεν έχουμε αποθέματα πολιτισμού για να πάμε πάρα πέρα την πολιτιστική κληρονομιά που μας κληροδότησαν.

Δεν είστε μόνες λέει η διαφήμιση του υπουργείου. Ε, λοιπόν είμαστε!

«Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές» είναι το σλόγκαν της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που καλεί τις κακοποιημένες γυναίκες να απευθύνονται στην γραμμή SOS 15900 24 ώρες το 24ωρο. Μόνο που σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο tvxs.gr, συγγενής κακοποιημένης γυναίκας, οι γραμμές δεν απαντούν και κατά τη διάρκεια της αναμονής, όσες καλούν χρεώνονται!
«Μας λένε στο διαφημιστικό δεν είσαι μόνη σου. Ε, λοιπόν, είμαι μόνη μου!» λέει εμφανώς θυμωμένη η Ζωή Ζ. «Έχω στο οικογενειακό μου περιβάλλον γυναίκα, που ξυλοκοπείται μπροστά στα παιδιά της. Επί δέκα μέρες καλούσα στο 15900. Πατούσα το 1 για ελληνικά και με έβαζαν στην αναμονή. Περίμενα, περίμενα και μετά από λίγο το έκλειναν. Όσο περίμενα βέβαια χρεωνόμουν. Δηλαδή μια γυναίκα που μπορεί να καλεί από την Εθνική ξυλοκοπημένη, χρεώνεται για να μην εξυπηρετηθεί κιόλας. Από μια γραμμή του υπ. Εσωτερικών που υποτίθεται ότι χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ!»

Η αχίλλειος πτέρνα του σουλτάνου

Ένα ερώτημα που θέτουν, καταρχάς, οι Έλληνες και, εν συνεχεία, όλες οι χώρες της Μεσογείου, ακόμη και της Μέσης Ανατολής: Μπορεί ο Ερντογάν να τολμήσει να προβεί σε στρατιωτική επίθεση εναντίον γείτονά του; Αμήχανη, αλλά επίκαιρη ερώτηση.
Το πρόσφατο παρελθόν μπορεί να μας εξαναγκάσει για θετική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο (1974), και, επί του παρόντος, διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Βρισκόμαστε, όμως, στο 2020, τα δεδομένα, συνεπώς, για το 1974 δεν είναι πλέον έγκυρα. Επιπλέον, η Ελλάδα ή η Κύπρος δεν μοιάζουν με το Ιράκ, τη Συρία ή τη Λιβύη.

Επίσης, σήμερα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες και γεγονότα που εμποδίζουν το στρατό της Άγκυρας να αποτολμήσει εξόρμηση στο Δυτικό Μέτωπο.

Πρώτον: Ο τουρκικός στρατός, παρόλη την προπαγάνδα, δεν αποτελεί μία δύναμη ικανή να πραγματοποιήσει -ακόμη και μεσοπρόθεσμα- επίθεση εναντίον του Έλληνα γείτονά της. Το ψευδοπραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 σχεδόν εξόντωσε πλήρως τα ικανότερα στελέχη του Γενικού Επιτελείου, προχωρώντας μάλιστα σε απόλυση και φυλάκιση ακόμη και των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός καθοδηγείται από ανίκανους, άπειρους στρατιωτικούς, το μοναδικό πλεονέκτημα των οποίων είναι το γεγονός ότι συντάσσονται στο πλευρό του Προέδρου.

Γιατί Μέρκελ και Τραμπ πιέζουν για ελληνοτουρκικό διάλογο


ΟΝτόναλντ Τραμπ και η Ανγκελα Μέρκελ έχουν τους δικούς τους λόγους ο καθένας να επιζητούν αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο μεν αμερικανός πρόεδρος, παρ´ ότι δεν διακρίνεται για την προσήλωσή του στον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, πείστηκε έστω και καθυστερημένα, πως το τελευταίο που τον συμφέρει είναι να παει σε εκλογες με μια ανοιχτή πολεμική σύγκρουση στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ - μια σύγκρουση που δεν θα αφορά μόνον την Ελλαδα και την Τουρκία αλλα θα μπορούσε να διαμορφώσει νέα μέτωπα κόντρα στα αμερικανικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Η δε Ανγκελα Μέρκελ θελει μια εκτόνωση της ελληνοτουρκικής έντασης που θα υπηρετήσει την βασική προτεραιότητα του Βερολίνου: την εξισορρόπηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με τρόπο τέτοιο που θα διασφαλίζει και θα επαναβεβαιώνει την συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό και θα εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα στην επόμενη μέρα στην Λιβύη.

Το καλό νέο είναι πως γι αυτούς τους λόγους ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ανγκελα Μέρκελ πίεζουν πλέον - λιγότερο ή περισσότερο έντονα- τον Ταγίπ Ερντογάν στην κατευθυνση της αποκλιμάκωσης. Το κακό νέο είναι πως κανένας από αυτούς τους λόγους, ανεξαρτήτως δημοσίων τοποθετήσεων, δεν συνδέεται ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με την αυτονόητη προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλαδας απέναντι στον νεοαναθεωρητισμό του Ερντογάν. Ως εκ τούτου, αυτό που επιδιώκεται τα τελευταια 24ωρα και απο την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο δεν είναι μια ουσιαστική εκλογίκευση του Tούρκου προέδρου αλλα ένα πρόσχημα καταλλαγής που θα επιτρεψει να στρωθεί το τραπέζι του διαλόγου.