Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αίμα, οργή και φόβος στην πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου

Χαοτικές σκηνές

Δραματικές στιγμές στο Κάιρο

Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου λαμβάνει η κρίση στην Αίγυπτο με την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) του Καΐρου να έχει βαφτεί στο αίμα δέκα νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών κατά τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές φέρεται να έχουν απωθήσει τους φιλοκαθεστωτικούς από την πλατεία Ταχρίρ, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες ώρες η κατάσταση θα κλιμακωθεί.

Θορυβημένη από τις εξελίξεις, η διεθνής κοινότητα εντείνει την πίεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας. Η Δύση καταδικάζει την υποκίνηση και ενθάρρυνση των επεισοδίων, και τις βίαιες επιθέσεις κατά των ξένων δημοσιογράφων.

Επίθεση κατά Ελλήνων δημοσιογράφων στο Κάιρο
Βία και απειλές κατά δημοσιογράφων στην Αίγυπτο
Την «έξοδο» δείχνει στον Μουμπάρακ η διεθνής κοινότητα
Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ξένες κυβερνήσεις προχωρούν στον επαναπατρισμό του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού τους από την Αίγυπτο. Εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες και συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από το αιγυπτιακό έδαφος. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου η κατάσταση είναι και σήμερα χαοτική.

Επισήμως η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει λόγο για πέντε νεκρούς τις τελευταίες δραματικές ώρες, ωστόσο άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε δέκα. Συνολικά τις τελευταίες δέκα ημέρες έως και 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ.

Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν, επίσης, ότι η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λουτρό αίματος στην πλατεία Ταχρίρ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ το μεσημέρι της Πέμπτης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ. Σφοδρά πυρά ακούγονταν από την πλατεία, καθώς πυροβολούσαν στον αέρα φιλοκαθεστωτικοί ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες.


12 φωτογραφίες Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης φέρεται να απώθησαν τους φιλοκαθεστωτικούς από την πλατεία έπειτα από πετροπόλεμο. Οι στρατιώτες, οι οποίοι νωρίτερα είχαν επέμβει για να διαχωρίσουν τις δύο πλευρές, εμφανίστηκαν να επιτρέπουν στους διαδηλωτές να κινηθούν για να απωθήσουν τους φιλοκαθεστωτικούς.

Ο αιγυπτιακός στρατός επενέβη για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης έπειτα από ένα δραματικό 24ωρο, δημιουργώντας μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Άρματα μάχης μετακινήθηκαν για να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ -ανάμεσά τους αστυνομικοί με πολιτικά και μέλη του κυβερνώντος κόμματος- να διασχίσουν τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ώστε να πλησιάσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκεντρώνονται εκεί κατά χιλιάδες.

Ένα άρμα μάχης έστρεψε τον πύργο του προς το μέρος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών από μία υπερυψωμένη θέση σε ανισόπεδη διάβαση. Το άρμα μάχης κινήθηκε στη συνέχεια προς το μέρος των φιλοκυβερνητικών, ακολουθούμενο από πεζοπόρα τμήματα οπλιτών που απομάκρυναν τους καθεστωτικούς από την ανισόπεδη διάβαση.

Λίγο αργότερα, όμως, σημειώθηκαν και νέες συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι προς το βράδυ η κατάσταση θα κλιμακωθεί.

Η Δύση ζητά παραίτηση Μουμπάρακ

Η διεθνής κοινότητα ζητά πλέον επιτακτικά την άμεση παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Τώρα σημαίνει τώρα» δήλωσαν εκπρόσωπος του Λευκού οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να αρχίσει τώρα» τόνισαν ταυτόχρονα σε κοινό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Την έναρξη της μεταβίβασης της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να υπάρχει πλήρης εγγύηση και να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου, είτε των ειρηνικών διαδηλωτών, είτε των δημοσιογράφων».

«Πολλοί άνθρωποι ζητούν τώρα από την κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν αιτήματα για μετάβαση, για μια πολύ ομαλή, ειρηνική μετάβαση. Αν χρειάζεται να υπάρξει μία μετάβαση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνει τόσο το καλύτερο. Η μετάβαση πρέπει να αρχίσει τώρα» τόνισε.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την πλευρά της απολογείται για τη βία διά στόματος του νέου πρωθυπουργού Αχμέντ Σαφίκ, ο οποίος δηλώνει παράλληλα έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές.

Απέναντι στο κύμα διεθνών επικρίσεων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται ότι υποκινεί τη βία, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές και αναγγέλλει ότι θα διεξάγει έρευνα.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης υπό τον Νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι εξακολουθεί, εν τω μεταξύ, να αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση, επιμένοντας ότι πρέπει να προηγηθεί η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το κάλεσμα της κυβέρνησης για διάλογο αφορά και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δήλωσε ότι «ουδείς θα εξαιρεθεί από το διάλογο». Αυτή η δήλωση θα ήταν απλώς αδιανόητη πριν ξεσπάσει η εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο γιος του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, δεν πρόκειται να επιδιώξει να διαδεχθεί τον πατέρα του στις επικείμενες εκλογές -η τελευταία παραχώρηση του καθεστώτος έναντι των διαδηλωτών. Θεωρείτο ευρέως ότι ο Μουμπάρακ προόριζε τον 46χρονο Γκαμάλ για διάδοχό του, παρά τη λαϊκή αντίδραση.

* Εν τω μεταξύ, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Πέμπτη ότι το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα ανοίξει τη Δευτέρα, έπειτα από δέκα ημέρες που παρέμεινε κλειστό έχοντας καταγράψει μεγάλη πτώση εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή έπειτα από μία εβδομάδα.

Αίγυπτος: Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες από την έναρξη της επανάστασης

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κάιρο
Σε συλλήψεις προχώρησε ο στρατός
Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς τουλάχιστον 6 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν χάσει από χθες τη ζωή τους από τα πυρά ομάδων προσκείμενων στον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Εκατοντάδες οι τραυματίες ίσως και να ξεπερνούν τους χίλιους σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία.

Σήμερα τα ξημερώματα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο όπου είναι συγκεντρωμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που απαιτούν την άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ, ενώ χθες το μεσημέρι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ομάδες φιλοκυβερνητικών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οπαδοί του Μουμπάρακ άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανέφερε ότι υπάρχουν 5 νεκροί και 836 τραυματίες, εκ των οποίων οι 86 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα θύματα χτυπήθηκαν κατά την ανταλλαγή πετρών και από επιθέσεις με μεταλλικά ραβδιά. Όπως τόνισε ο υπουργός την αυγή σημειώθηκαν και πυροβολισμοί.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, σήμερα το πρωί ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε συλλήψεις

Εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματισθεί από χθες όταν αντι-διαδήλωση μπήκε στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ και γρήγορα η αντιπαράθεση με ανταλλαγή συνθημάτων διαδέχθηκε ο πετροπόλεμος και οι συγκρούσεις σώμα με σώμα.


Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί και στην Αλεξάνδρεια.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε πριν από λίγο τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα επισημαίνοντας πως η όποια καθυστέρηση δεν είναι συνετή.

"'Ολοι οι αμερικανοί πολίτες που παραμένουν και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο με πτήση της αμερικανικής κυβέρνησης και που είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4, του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου", αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται ότι "Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται".

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις "απεχθείς" αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η υπουργός ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες και υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης χθες ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν κάλεσε όλους τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συμμορφωθούν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στην καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προέβη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Και ο Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τα επεισόδια,λέγοντας πως "η οιαδήποτε επίθεση ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές είναι καταδικαστέα".

Ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας χαρακτηρίζει τα επεισόδια η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, καθώς υποστηρικτές του Μουμπάρακ, επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογράφων.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα, αναφέροντας παράλληλα περιστατικά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

" Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ ", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνος της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Χθες ο στρατός, πριν τα επεισόδια, είχε ζητήσει τη συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων.

"Οι ένοπλες δυνάμεις σας καλούν...Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.

Ωστόσο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ και προανήγγειλαν νέες μεγάλες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας το διάγγελμα του Μουμπάρακ με το οποίο διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές, κίνηση που εκλήφθηκε ως ελιγμός απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.

"Δηλώνω ότι δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Έδωσα όλη μου τη ζωή για την πατρίδα. Δεν θα συνεχίσω. Θα διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή εκλογών σε λίγους μήνες...Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς" δήλωσε ο Μουμπάρακ διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ STAGE ΣΕ ΔΗΜΟ


Tο Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφαση του τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων αποδέχθηκε ότι ο πραγματικός εργοδότης συμβασιούχου με καθεστώς STAGE δεν ήταν ο ΟΑΕΔ αλλά ο Δήμος Ανω Λιοσίων.Η απόφασή 862/2011 υποχρεώνει τον Δήμο Ανω Λιοσίων να συνεχίσει να απασχολεί την εργαζόμενη, μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση επί της αγωγής της...


«Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια, επί δυόμισι έτη, απασχόληση της αιτούσας είχε σκοπό μόνον την επαγγελματική της κατάρτιση, τη μαθητεία, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή της επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού», τονίζει η απόφαση.
Το δικαστήριο δέχτηκε επίσης ότι «η πραγματική φύση της απασχόλησης της αιτούσας ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές κλπ) του στοιχείου της εξάρτησης».

Εμφύλια σύρραξη στην Αίγυπτο


Αιματοχυσία στο Κάιρο, τέσσερις νεκροί στις συγκρούσεις αντιπάλων και οπαδών του Μουμπάρακ
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στο κέντρο του Καΐρου, μεταξύ υποστηρικτών του Χόσνι Μουμπάρακ και αντικαθεστωτικών. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων αστυνομικοί με πολιτικά, άνοιξαν πυρ εναντίον των Αιγυπτίων που ζητούν την άμεση παραίτηση του προέδρου της χώρας.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ πάνω σε άλογα και καμήλες, κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν όλη τη νύχτα, ενώ από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο στρατός παρέταξε τεθωρακισμένα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ.

ΦΥΛΑΚΙΣΗ 3 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ

Ντροπή!!!!
Σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή καταδικάστηκε την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο Αθηνών ο Τόλης Βοσκόπουλος για μη καταβολή φόρων και εισφορών προς το δημόσιο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.Η υπεράσπισή του ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί...
να ρευστοποιήσει ακίνητη περιουσία που διαθέτει διότι τα ακίνητα ιδιοκτησίας του έχουν δικαστικά δεσμευθεί. Όπως είπε στο δικαστήριο ο συνήγορος του κ. Βοσκόπουλου, τα εισοδήματα του είναι περιορισμένα, καθώς εισπράττει μόνο τα πνευματικά δικαιώματα του από τις δισκογραφικές δουλείες του και 3500 ευρώ που προέρχονται από ενοίκιο στον Κορυδαλλό.
Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του, όλα του τα χρήματα εισέρεαν στους λογαριασμούς της Τζούλιας Παπαδημητρίου η οποία είχε αναλάβει να καταθέτει τις σχετικές φορολογικές του δηλώσεις.
Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν επίσης διάφορα έγγραφα που αφορούν στην κακή κατάσταση της υγείας του Τόλη Βοσκόπουλου, ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, εκκαθαρίστηκα του σημειώματα των ετών 2007-2010, η προσφυγή που έχει κατατεθεί κατά της άρνησης να υπαχθεί σε ρύθμιση αλλά και αποφάσεις του διοικητικού εφετείου Αθηνών το όποιο δέχεται ότι τις αμοιβές του τις εισέπραττε η τότε σύζυγος του