Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Τι πραγματικά συνέβη στις Άνδεις το 1972 και πώς φτάσαμε στον… «κανιβαλισμό»



Όταν ο Κώστας Βαξεβάνης συνάντησε τον Νάντο Παράδο

Η εμβληματική αλλά και… μακάβρια ιστορία του αεροπορικού δυστυχήματος το 1972 στα βουνά των Άνδεων, όπου οι επιζώντες χρειάστηκε να καταφύγουν στον κανιβαλισμό για 72 ημέρες ώστε να επιβιώσουν, ήρθε ξανά στο προσκήνιο από την ταινία του Netflix με τίτλο «Society of the Snow» (Η κοινωνία του χιονιού), τα γυρίσματα της οποίας μάλιστα πραγματοποιήθηκαν στον αυθεντικό τόπο του δυστυχήματος.

Τι συνέβη όμως πραγματικά μετά την συντριβή του αεροπλάνου στις Άνδεις και πώς οι «Επιζήσαντες» κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να σωθούν; Αρκετά χρόνια πριν τη μεγάλη επιτυχία του Netflix ο Κώστας Βαξεβάνης είχε συναντήσει τον Νάντο Παράδο ο οποίος του διηγήθηκε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όσων συνέβησαν στα χιονισμένα βουνά των Άνδεων.

Ο Νάντο Παράδο και ο Ρομπέρτο Κανέσα ήταν οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές στην ιστορία καθώς σκαρφάλωσαν στα 4650 μέτρα απόλυτου χιονιού και παγετού χωρίς εξοπλισμό και έπειτα περπάτησαν 10 ημέρες ως τη Χιλή για να ζητήσουν βοήθεια, ταξιδεύοντας 61 χλμ.

Σαν σήμερα 15/1/1822 η Αϊτή των επαναστατημένων σκλάβων έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας


Σαν σήμερα 15/1/1822 η Αϊτή των επαναστατημένων σκλάβων έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας τότε που τα κράτη της πολιτισμένης χριστιανικής Ευρώπης αποκαλούσαν "τρομοκράτες" τους εδώ επαναστάτες κι έψεγαν τον Σουλτάνο γιατί δεν τους είχε τσακίσει ακόμα.

25η Μαρτίου 1821: Γιατί η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική ΕπανάστασηΌταν οι «Μεγάλες Δυνάμεις» της Ευρώπης έδειξαν να δυσφορούν με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ένα μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, έκανε τη διαφορά: Αναγνώρισε τον Πόλεμο των Ελλήνων και έστειλε βοήθεια!

Όταν οι «Μεγάλες Δυνάμεις» της Ευρώπης έδειξαν να δυσφορούν με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ένα μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, (στην τότε ελληνική γλώσσα του Κοραή «Χαΐτιον»), ήταν αυτό που πρώτο απάντησε θετικά στην έκκληση για βοήθεια, αλλά και αυτή πρώτη, η Αϊτή, ήταν που αναγνώρισε την Επανάσταση.

Οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την Ελληνική Επανάσταση παρόλο που αυτή δεν ήταν κοινωνική, όπως όλες οι υπόλοιπες στη Γηραιά ήπειρο, αλλά εθνικοαπελευθερωτική. Γνώριζαν καλά, ο Μέτερνιχ και οι συν αυτώ ότι μια ενδεχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στην Ευρώπη κάτι που κανείς δεν ήθελε.

Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Να σημάνει συναγερμός! Να μην ψηφιστεί το σ.ν. Πιερρακάκη για την ΤΕΕ



A΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΕ!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ φέρνει για ψηφίσει άρον άρον νέο νόμο-τερατούργημα, που χαρίζει απλόχερα τη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς. Με τα ευαγγέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των εργοδοτικών ενώσεων, τρία χρόνια μετά τον νόμο Κεραμέως για τις μεταγυμνασιακές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και την κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την αξιολόγηση, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑΛ,βάζοντας λουκέτο σε ολόκληρα σχολεία και τινάζοντας στον αέρα οργανικές θέσεις συναδέλφων! Οι απόφοιτοι/ες μαθητές/τριες μας των ΕΠΑΛ θα είναι οι ακόμη πιο φθηνοί και αναλώσιμοι εργαζόμενοι! Ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα από την εικόνα και τον δρόμο της ουσιαστικής υποβάθμισης που ζει όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

– Συγχωνεύονται τα συστεγαζόμενα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα και δημιουργούνται απρόσωπα σχολεία-μεγαθήρια των 500 μαθητών, με βέβαιη την απώλεια ειδικοτήτων και οργανικών θέσεων. Είναι προφανές ότι σε δεύτερο χρόνο θα μπει λουκέτο και σε μεμονωμένα ΕΠΑΛ.

Η αποθέωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή και ο εξευτελισμός της Γερμανίας


Από τότε που η Ρωσία άρχισε την πλήρη στρατηγική της αντεπίθεση ενάντια στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η συλλογική Δύση επέμεινε στην ιδέα ότι ο ευρασιατικός γίγαντας είναι απομονωμένος και αποτελεί έναν «διεθνή παρία».
Ωστόσο, επανειλημμένα, η Μόσχα συνεχίζει να απομυθοποιεί αυτήν την αστεία ιδέα.
Τα πρόσφατα γεγονότα όχι μόνο το επιβεβαίωσαν, αλλά δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Το ταξίδι του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στο Κατάρ βύθισε το Βερολίνο και τη Δύση σε μελαγχολία, καθώς έμεινε να περιμένει τουλάχιστον 30 λεπτά για να τον υποδεχθεί κάποιος κατά την επίσκεψή του στις 29 Νοεμβρίου.
Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η θέση του Βερολίνου είναι κατηγορηματικά υπέρ του Ισραήλ ενώ η Ντόχα είναι σταθερά με την παλαιστινιακή πλευρά, τυπικά τουλάχιστον.
Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έτυχε ουσιαστικά αποθεωτικής υποδοχής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα της Μέσης Ανατολής ακριβώς μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του Steinmeier στο Κατάρ.

Αυτά τα έντονα διαφορετικά, αν και φαινομενικά άσχετα γεγονότα καταδεικνύουν μια τεράστια αλλαγή παραδείγματος στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, αναμφισβήτητα την πιο στρατηγικής σημασίας περιοχή στον πλανήτη.
Ο Γερμανός πρόεδρος περιμένει να τον υποδεχθεί κάποιος στο Κατάρ

Αμερικάνικο εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από τους Χούτι με πύραυλο


Το αμερικανικής ιδιοκτησίας M/V Gibraltar Eagle έχει ταυτοποιηθεί ως το πλοίο που χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούτι, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, η Centcom λέει ότι το πλοίο “δεν έχει αναφέρει τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές και συνεχίζει το ταξίδι του”.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας Ambrey είχε επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος ήταν ένας από τους τρεις που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι. Οι άλλοι δύο δεν έφτασαν στη θάλασσα.

Το ναυτικό των Χούθι επιμένει ότι τα πλοία που δεν συνδέονται με το Ισραήλ είναι «ασφαλή»

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah που διοικείται από τους Χούτι επικαλείται μια πηγή στις ναυτικές δυνάμεις της ανταρτικής ομάδας που επαναλαμβάνει ότι δεν θα στοχεύουν εμπορικές ναυτιλίες που δεν συνδέονται με το Ισραήλ.

«Η ναυσιπλοΐα είναι ασφαλής» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αραβική Θάλασσα και στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ «εκτός από ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια», λέει η πηγή.

Συμεών Κριθαρά, “ Η Αστική κουλτούρα και η αισθητική της Αναγέννησης”


Στη μνήμη του Συμεών Κριθαρά, που έφυγε από κοντά μας, παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του για την τέχνη, που είχε αναρτηθεί στην προσωπική του ιστοσελίδα simeonkritharas.blogspot.com το Γενάρη του 2016

Η Αστική κουλτούρα

Η Αστική κουλτούρα περιλαμβάνει μακρά περίοδο που αρχίζει από την εποχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, επομένως μια περίοδο 500 χρόνων. Στην μακρά αυτή περίοδο η αστική τάξη, δημιουργός αυτής της κουλτούρας έπαιξε διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους.
Όταν η αστική τάξη έπαιζε προοδευτικό ρόλο στην κοινωνία, η κουλτούρα της εξυπηρετούσε την κοινωνική πρόοδο, ήταν στην υπηρεσία του επαναστατικού αγώνα για την ανατροπή του φεουδαρχικού συστήματος και την δημιουργία ενός νέου πιο προοδευτικού κοινωνικού συστήματος, του αστικού συστήματος.

Είναι γνωστά τα έργα του Δάντη, Πετράρχη, Βοκκάκιου, Θερβάντες, Λόπε ντε Βέγκα, Σαίξπηρ, Μολιέρου κι άλλων.

Τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελου, Ντιέγκο Βελάθκεθ, ή τα φιλοσοφικά έργα του Γαλιλαίου Γαλιλέι, Ντεκάρτ κλπ, τα έργα αυτά της περιόδου της Αναγέννησης τιμώμενα με την αγάπη για τον άνθρωπο με την ουμανιστική φιλοσοφία που ήταν όπλο στα χέρια της ανθρωπότητας.

Γερμανία: Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με το συλλαλητήριο στο Βερολίνο - Αμετακίνητη η κυβέρνηση


Κορυφώνονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με το μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο, για το οποίο η αστυνομία αναμένει περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες και τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα. Οι αρχές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.

Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε "εβδομάδα δράσης" από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Τα τρακτέρ από χθες βράδυ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

Για σήμερα επίσης οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν καλέσει σε συνομιλίες την ηγεσία του αγροτικού κινήματος. "Θα αποδεχθούμε την πρόσκληση του κυβερνητικού συνασπισμού - έστω και αν έρχεται πολύ αργά. Ο συμβιβασμός όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι συνεπάγεται τον αργό θάνατο του κλάδου", δήλωσε ο Μάρκους Ντέξλερ, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Αγροτικής Ένωσης, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή και όχι διά μιας κατάργηση της επιδότησης.

Τρομοκρατική επίθεση κοντά στο Τελ Αβίβ: Παλαιστίνιος σκότωσε με μαχαίρι γυναίκα και έπεσε με αυτοκίνητο στο πλήθος


Εικόνα από το σημείο της επίθεσης με αυτοκίνητο στη Ραανάνα κοντα΄στο Τελ Αβίβ. Screenshot via YouTube@The Independent/ 15/01/2024

Με κλεμμένα αυτοκίνητα άνδρας στην πόλη Ραανάνα του Ισραήλ επιτέθηκε στο πλήθος μαχαιρώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και στη συνέχεια ρίχνοντας το ΙΧ πάνω στον κόσμο.

Οι πρώτες αναφορές της ισραηλινής αστυνομίας κάνουν λόγο για έναν νεκρό και τουλάχιστον 17 τραυματίες. Το νοσοκομείο Meir ανακοίνωσε ότι μια βαριά τραυματισμένη γυναίκα που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο μετά την επίθεση υπέκυψε στα τραύματά της.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι ο ύποπτος που πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση στη Ραανάνα κοντά στο Τελ Αβίβ είναι Παλαιστίνιος από την πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη και συνελήφθη. Επίσης συνελήφθη και ένας συγγενής του, επίσης από την Χεβρώνα.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει ότι ο άνδρας έκλεψε συνολικά τρία αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δράστης μαχαίρωσε οδηγούς για να κλέψει τα αυτοκίνητά τους.

Γιώργος Βασιλειάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να είναι ο ακρογωνιαίος εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την κρισιμότητα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ο αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής επισημαίνει ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη προοδευτικής διεξόδου απέναντι στις πολιτικές της δεξιάς. Όσον αφορά τα επικείμενα αναπτυξιακά συνέδρια, τονίζει ότι στόχος του κόμματος είναι να δείξει πως υπάρχει ρεαλιστική προοπτική με συντεταγμένες προοδευτικές πολιτικές και με αλλαγές στη δομή του κράτους και της οικονομίας σε κάθε πόλη και σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, σχολιάζει τα κείμενα συμβολής που έχουν κατατεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, ενώ περιγράφει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια ώρα, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, προαναγγέλλοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα παρουσιάσει μία συνολική δέσμη μέτρων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο καθιστά σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας πως δεν δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση αλλά στην κοινωνία.
Κινείστε πλέον επίσημα σε προσυνεδριακή τροχιά. Ποιοι είναι οι στόχοι του 4ου Συνεδρίου, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά;

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Καταθέτει προτάσεις για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, ακρίβεια και ανασυγκρότηση κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταθέσει την παλαιότερη πρόταση του 2018 για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΕ
 
Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα εκτυλιχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει την παλαιότερη πρόταση του 2018 για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας καθώς και πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει τις θέσεις του για τα επίκαιρα ζητήματα όπως η ακρίβεια.
Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι και η πρόταση για την ακρίβεια όπως και οι άλλες προτάσεις θα είναι πλήρως κοστολογημένες και αιτιολογημένες. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα διαμορφώνει συνολική πρόταση για τη ανασυγκρότηση του κράτους. Θα είναι σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη ένα μεγάλο ρηξικέλευθο πρόγραμμα για το πως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ το κράτος, θα είναι ένα «μεγάλο κράτος που θα λύνει τα προβλήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει πώς θα γίνει».

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου - Υπενθυμίζουμε ότι κάθε Δευτέρα κυκλοφορούν μόνο τα απογευματινά φύλλα των εφημερίδων

Κίνα: Σεβασμός στην κυριαρχία της Υεμένης και διατήρηση της ασφάλειας των υδάτινων οδών της Ερυθράς Θάλασσας

Η Αίγυπτος και η Κίνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και επικεντρώνουν στην προτεραιότητα να διασφαλισθεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο χώρες με κοινή δήλωσή τους.

Αμφότερες εξέφρασαν ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή και υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, προστίθεται στη δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αφού είχε προηγουμένως γίνει δεκτός από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ζήτησε να τερματισθούν οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν κατονόμασε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτές τις επιθέσεις.

«Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλιμακωθεί απότομα πρόσφατα και η Κίνα ανησυχεί βαθιά γι’ αυτό», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Η Κούβα επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην αρχή της μίας Κίνας

Πηγή | Cuba Si

Η Κούβα επικύρωσε σήμερα την υποστήριξή της στην αρχή της μίας Κίνας και στις προσπάθειες της ασιατικής κυβέρνησης για εθνική επανένωση, ενόψει των πρόσφατων εκλογών στην Ταϊβάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες επανέλαβε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο X ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της επικράτειας του ασιατικού γίγαντα και ότι το ζήτημα αυτό είναι εσωτερικό θέμα της χώρας αυτής.

Η κινεζική κυβέρνηση τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν δεν αλλάζουν το βασικό μοτίβο των σχέσεων και την επιδίωξη της επανένωσης.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου τονίζεται ότι οι εκλογές αυτές δεν ανακόπτουν "τη γενική τάση ότι η πατρίδα θα επανενωθεί τελικά και αναπόφευκτα".

Η ασιατική κυβέρνηση τόνισε την τήρηση της Συναίνεσης του 1992 και της αρχής της μίας Κίνας, "θα αντιταχθούμε αποφασιστικά σε αποσχιστικές πράξεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων".

Τί έγινε σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου, στον τόπο μας και στον κόσμο;

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.

588 π.Χ. Ο Ναβουχοδονόσορ Β’ της Βαβυλώνας ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.

1559 Η Ελισάβετ Α’ στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

1622 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος (“Δον Ζουάν”, “Ο κατά φαντασία ασθενής”, “Ταρτούφος”, “Αρχοντοχωριάτης”)

1759 Εγκαινιάζεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.

1784 Γεννήθηκε ο διδάσκαλος του Γένους, διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος δημοσιογράφος, Θεόκλητος Φαρμακίδης

Θέλουν να αποφύγουν λαϊκή νομιμοποίηση για να “κλείσουν” το Κυπριακό: Σχεδιάζουν χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία χωρίς δημοψήφισμα για το νέο φιλοτουρκικό σχέδιο

Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, σε άγονο έδαφος, αναμένεται η κάθοδος προσεχώς στο νησί της εσχάτως διορισθείσας απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Τα δεδομένα προδήλως δεν είναι ευνοϊκά κι αυτό επειδή- ως γνωστό- η κατοχική πλευρά θέτει προϋποθέσεις και όρους, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Τι θα κάνει η κ. Κουεγιάρ και πως θα ενεργήσει αυτό θα το δούμε όταν θα περιοδεύσει στην περιοχή.

Αν και προοπτικές είναι περιορισμένες προφανώς και με την κάθοδο της κ. Κουεγιάρ σπάζει η παρατεταμένη ακινησία. Αυτός ήταν ο στόχος της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, η παρουσία της απεσταλμένης αναμένεται ότι θα συνδυαστεί με πιέσεις, ώστε «να μην χαθεί η ευκαιρία». Οι… συνήθεις ύποπτοι έχουν πάντα λύσεις να προτείνουν!
Πίεση, όμως, επιχειρείται και εκ των έσω. Ακούγονται φωνές από το παρελθόν, οι οποίες προτρέπουν τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει την… ευκαιρία. Ποιάν «ευκαιρία» βλέπουν με τα σημερινά δεδομένα προφανώς και δεν μπορεί να εξηγηθεί πολιτικά.