Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Αμερικάνικο εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από τους Χούτι με πύραυλο


Το αμερικανικής ιδιοκτησίας M/V Gibraltar Eagle έχει ταυτοποιηθεί ως το πλοίο που χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούτι, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, η Centcom λέει ότι το πλοίο “δεν έχει αναφέρει τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές και συνεχίζει το ταξίδι του”.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας Ambrey είχε επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος ήταν ένας από τους τρεις που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι. Οι άλλοι δύο δεν έφτασαν στη θάλασσα.

Το ναυτικό των Χούθι επιμένει ότι τα πλοία που δεν συνδέονται με το Ισραήλ είναι «ασφαλή»

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah που διοικείται από τους Χούτι επικαλείται μια πηγή στις ναυτικές δυνάμεις της ανταρτικής ομάδας που επαναλαμβάνει ότι δεν θα στοχεύουν εμπορικές ναυτιλίες που δεν συνδέονται με το Ισραήλ.

«Η ναυσιπλοΐα είναι ασφαλής» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αραβική Θάλασσα και στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ «εκτός από ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια», λέει η πηγή.

«Θα συνεχίσουμε την αποτροπή των ισραηλινών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια μέχρι το τέλος της επίθεσης και της πολιορκίας στη Γάζα», προσθέτουν.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι έχουν επιτεθεί σε εμπορικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα περισσότερες από 20 φορές με πυραύλους, drones, ταχύπλοα σκάφη και ελικόπτερα. Ισχυρίστηκαν – συχνά ψευδώς – ότι αυτά τα πλοία ήταν συνδεδεμένα με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούτι προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μίλησε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Χούτι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, ο οποίος λέει ότι η θέση της ομάδας για τον πόλεμο στη Γάζα δεν έχει αλλάξει μετά τα πλήγματα ΗΠΑ-ΗΒ στην Υεμένη.

Επίσης, φέρεται να είπε ότι οι Χούτι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

«Οι επιθέσεις για να αποτρέψουν τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», λέει ο Abdulsalam, σε αυτή την πρώτη απάντηση της ομάδας στα χτυπήματα το Σαββατοκύριακο.

Λέει ότι τα αιτήματα της οργάνωσης εξακολουθούν να είναι να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει βόρεια και νότια της Λωρίδας.

https://dialogos.com.cy/amerikaniko-emporiko-ploio-chtypithike-toys-choyti-pyraylo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου