Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ιός Δυτικού Νείλου: 10 κρούσματα και ένας θάνατος στη χώρα μας

Δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος σε ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα εννέα από τα 10 συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/με οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Καταγγελία Πολάκη: Τζάμπα εννιαήμερες διακοπές με δημόσιο χρήμα για τη Νικολάου στην Κω!

«Τζάμπα διακοπές κατακαλόκαιρο βρήκε τον τρόπο να κάνει η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, στέλνοντας το λογαριασμό στο ελληνικό δημόσιο», καταγγέλλει με ανάρτηση του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, η κ. Νικολάου με πρόσχημα, επίσκεψη και επιθεώρηση των φυλακών της Κω, και μάλιστα σε high season, «υπογράφει για τον εαυτό της και τη συνοδεία-Ασφαλεια της , (4 άτομα και 2 υπηρεσιακά αυτοκίνητα χρηματικά εντάλματα πληρωμής ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 χιλιάδες ευρώ για εννιά μέρες έξοδα μετάβασης διαμονής και οδοιπορικών».

Μετά τις αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά την παραίτηση ή την αποπομπή της Σοφίας Νικολάου. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Η ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής χρεώνει στο Δημόσιο τις διακοπές της. Η ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής είτε υποτιμά τη νοημοσύνη μας είτε είναι απίστευτα εργασιομανής».

«Χρεώνει στο Δημόσιο έξοδα μετάβασης, διαμονής και οδοιπορικών για την ίδια και τέσσερα άτομα συνοδεία, για δήθεν επιθεώρηση των φυλακών της Κω από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου! Δηλαδή, ή η κ. Νικολάου θα επιθεωρεί επί 9 μέρες τις φυλακές ή πολύ απλά χρεώνει στο Δημόσιο τις εννιαήμερες διακοπές της τον Δεκαπενταύγουστο! Η κ. Νικολάου οφείλει να παραιτηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, περιμένουμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη την άμεση αποδοκιμασία και αποπομπή της.»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Π. Πολάκη στο Facebook:

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ

Είναι ο «πρίγκιπας», ο άνθρωπος που άλλαξε τη
μοίρα της ελληνικής ροκ σκηνής. Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Παύλος Σιδηρόπουλος, παρόλο που έζησε μόλις μέχρι την ηλικία των 42 ετών, άφησε πίσω του αξιοσημείωτη μουσική κληρονομιά με αντοχή στο χρόνο και επιρροή στους νέους καλλιτέχνες.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Ως παιδί, δεν σπούδασε μουσική - παρόλο που το ταλέντο του είχε φανεί από πολύ νωρίς - διότι δεν το θέλησε ο πατέρας του. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να ακούει κυρίως ροκ εντ ρολ.

Η μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί, γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιούργησαν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Στη συνέχεια, κατέβηκαν στην Αθήνα και μέσα στη διετία 1970-71 ηχογράφησαν για τη δισκογραφική εταιρεία Lyra τον πρώτο τους μικρό δίσκο 45 στροφών, με τα τραγούδια «Ξέσπασμα» και «Ο κόσμος τους». Επιπλέον, συμμετείχαν στη ζωντανή ηχογράφηση «Ζωντανοί στο Κύτταρο» με τα κομμάτια τους «Απογοήτευση» και «Ο γέρο-Μαθιός».


Ήταν ο ρατσισμός και η δουλεία «αναγκαίο κακό» στις ΗΠΑ;


Σιάτλ, Πόρτλαντ, Όκλαντ, Όστιν. Ακόμη μερικές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις οποίες ξέσπασαν διαδηλώσεις με (κύριο) στόχο την ισότητα μεταξύ.. ανθρώπων (διαφορετικού χρώματος) . Οι διαδηλώσεις στις συγκεκριμένες πόλεις έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν τις ίδιες ημέρες που ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τομ Κότον, δήλωνε πως η δουλεία στη χώρα των ΗΠΑ κατά το παρελθόν, ήταν “αναγκαίο κακό”. Η αντιμετώπιση των μαύρων δηλαδή ως αναλώσιμων προϊόντων και ανθρώπων κατώτερης ποιότητας για ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας, ήταν “αναγκαίο κακό” για την ανάπτυξη του τρανού αμερικανικού έθνους.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην ανάλυση της συγκεκριμένης φράσης, η οποία ασφαλώς “ξεχειλίζει” ρατσισμό, πρέπει να σταθούμε σε δύο ορισμούς. Αρχικά, στον ορισμό του ρατσισμού, όπως τον αναφέρει η Wetherell στο βιβλίο της “Ταυτότητες, ομάδες και κοινωνικά ζητήματα” (σελ. 255): “Ρατσισμός είναι η διαδικασία περιθωριοποίησης, αποκλεισμού και διάκρισης ανθρώπων που ορίζονται ως διαφορετικοί είτε στη βάση του χρώματος του δέρματος τους είτε στη βάση της εθνότητας τους”. Ο άλλος ορισμός, προέρχεται από τον κοινωνιολόγο Miles (1989) και εντοπίζεται στο ίδιο βιβλίο (σελ. 259), “στην καρδιά του ρατσισμού, βρίσκεται η διαδικασία αναπαράστασης ή νοηματοδότησης του “άλλου”, δηλαδή το σύνολο των διαδικασιών μέσα από τις οποίες κατασκευάζονται οι κοινότητες και δημιουργούνται διάφορες μορφές του “εμείς και αυτοί” ”.

Εκκλησία - Κυβέρνηση: Φανατικότεροι της Σαουδικής Αραβίας


Το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα είναι η πιο σημαντική θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων. Οι πιστοί, που πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους να πάρουν μέρος στο προσκύνημα, πίνουν από ένα ιερό πηγάδι και φιλούν την ιερή μαύρη πέτρα της Καάμπα, πριν φτάσουν στο Μεγάλο Τζαμί. Πριν φύγουν από τη Μέκκα, μαζεύουν βότσαλα για να λιθοβολήσουν τον διάβολο. 

Αλλά στο φετινό προσκύνημα, το τελετουργικό έχει ριζικά τροποποιηθεί. Οι πιστοί δεν θα έχουν πρόσβαση στη πέτρα, οι αρχές έφτιαξαν εμφιαλωμένο νερό από το πηγάδι, αντί να πίνουν οι προσκυνητές από την πηγή με τα ποτήρια. Θα υπάρχουν επίσης αποστειρωμένα βότσαλα για να τον διάβολο, προσωπικά χαλιά προσευχής και άλλα αποστειρωμένα αντικείμενα για την αποτροπή της επιμόλυνσης από τον κοροναϊό.

Η χώρα όπου βρίσκεται η Μέκκα προχώρησε και σε ένα άλλο ριζοσπαστικό μέτρο: περιόρισε τη συμμετοχή στη θρησκευτική εκδήλωση. Περίπου 2,5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο πήραν πέρυσι μέρος. Φέτος, θα επιτραπεί η συμμετοχή σε μόλις σε 1.000 προσκυνητές. Και η χώρα που παίρνει όλα αυτά τα μέτρα είναι η Σαουδική Αραβία. Ούτε δεν κολλάει από την πέτρα άμα πιστεύεις, ούτε ο Θεός μας προφυλάσσει από το νερό του πηγαδιού και άλλες μεσαιωνικές βλακείες από αυτές που έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες. Η Σαουδική Αραβία, που θεωρείται η πιο φανατική, φονταμενταλιστική χώρα του κόσμου!

Ο εκλογικός πειρασμός του Σεπτέμβρη


Το μορατόριουμ του Αυγούστου με τον Ερντογάν δρομολογεί τον μεγάλο ελληνοτουρκικό διάλογο. Και, μαζί, ίσως δρομολογεί και πολιτικές εξελίξεις τον Σεπτέμβρη – ή, τουλάχιστον, επαναφέρει τον… γλυκό εκλογικό πειρασμό του Σεπτέμβρη σε ισχυρούς κύκλους εντός και πέριξ της κυβέρνησης.

Eίναι ο ίδιος πειρασμός που γεννήθηκε ως επιτομή του πολιτικού τακτικισμού - διότι «θα έβγαζε νοκ άουτ τον Τσίπρα», τον ΣΥΡΙΖΑ, και την απλή αναλογική μαζί, και θα έδινε και μια «καθαρή τετραετία», εάν όχι… οκταετία, στον Κυριάκο Μητσοτάκη -, αλλά τώρα ενισχύεται από ένα θερμό εθνικό φορτίο: Το φορτίο που συνοψίζεται στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την λαϊκή εντολή να πάει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία για ο,τιδήποτε άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Μέχρι στιγμής θέση της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον διατυπώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, παραμένει πως μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και, κατ’ επέκταση, η ΑΟΖ. Ο Ιμπραήμ Καλίν, όμως, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν από τον οποίο πληροφορήθηκε η ελληνική κοινή γνώμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ζήτησε διάλογο «άνευ όρων» και «εφ όλης της ύλης». Το Βερολίνο, το οποίο έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, αποφεύγει επιμελώς να οριοθετήσει το πλαίσιο του διαλόγου που προωθεί, το Στέητ Ντηπάρτμεντ μίλησε σε επίσημη ανακοίνωσή του για «αμφισβητούμενα ύδατα», και οι πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Αγκυρα έχει στείλει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση την «λίστα» των θεμάτων που θα βάλει προς συζήτηση – μια λίστα, που περιλαμβάνει από την μοιρασιά των υδρογονανθράκων έως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το Κυπριακό.

Οι πραγματικές αιτίες των πανδημιών: Επιστήμονες προειδοποιούν για την εμφάνιση νέων ζωονόσων


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε έκθεση που παρουσίασαν στις 6 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων. Προειδοποιούν ότι οι ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα, όπως πιθανολογείται για τον Covid-19, και ήδη σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Κάθε χρόνο αναδύονται περίπου 3-4 νέες ζωονόσοι. Πρόκειται για νέες ασθένειες που δυνητικά αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας θανατηφόρες επιδημίες όπως το HIV/AIDS, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και, πιο πρόσφατα, ο COVID-19.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι αν συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε την άγρια ζωή και να καταστρέφουμε τα οικοσυστήματά μας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ένα σταθερό αριθμό τέτοιων ασθενειών να μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει η επικεφαλής του προγράμματος της UNEP, Inger Andersen.

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ερευνών για την Κτηνοτροφία (ILRI) αναγνώρισαν από κοινού στην έκθεση «Preventing the Next Pandemic: Zoonotic diseases and how to break the chain of transmission», επτά τάσεις υπεύθυνες για τέτοιες ασθένειες, γνωστές ως ζωονόσους. Συγκεκριμένα: αυξανόμενη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, εξόρυξη φυσικών πόρων και αστικοποίηση, εντατική και μη βιώσιμη γεωργία, εκμετάλλευση της άγριας ζωής, αυξημένα ταξίδια και μεταφορές, αλλαγές στον εφοδιασμό τροφίμων και κλιματική αλλαγή.

Οι δεξιοτέχνες της αλητείας

Ας μετρήσουμε λοιπόν πόσες αλητείες μαζεμένες έκανε χθες η κυβέρνηση στο θέμα των αναδρομικών και μάλιστα διά του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αλητεία πρώτη: Έκοψε με το έτσι θέλω τα ποσά που υποχρεούται από το ΣτΕ να επιστρέψει. Αντί για 3,9 δισ., επιστρέφει 1,4 δισ.

Αλητεία δεύτερη: Επιστρέφει μόνο το 40% του ποσού με το επιχείρημα ότι η απόφαση του ΣτΕ μιλάει μόνο για απώλειες στις κύριες συντάξεις, ενώ μέχρι προχθές ακόμα και το υπουργείο Οικονομικών και ο ΕΦΚΑ αναγνώριζαν ότι η απόφαση αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Και ενώ επικαλείται το ΣτΕ, επικαλείται ταυτόχρονα και «στενά δημοσιονομικά περιθώρια».

Αλητεία τρίτη: Παρ’ όλο που ισχυρίζονται πως υλοποιούν την απόφαση του ΣτΕ, έχουν νομοθετήσει όποιος παίρνει τα αναδρομικά να παραιτείται αυτοδικαίως από κάθε άλλη απαίτηση. Ώστε οι συνταξιούχοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα.

Αλητεία τέταρτη: Η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους οι απώλειες ήταν από τα δώρα. Και οι οποίοι δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα.

Αλητεία πέμπτη: Εκβιάζει τους συνταξιούχους να πάρουν στο χέρι ένα μικρότερο ποσό από αυτό που τους επιδίκασε το ΣτΕ, παρά όλο το ποσό σε απροσδιόριστο ορίζοντα χρόνου.