Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Το παρασκήνιο της (νέας) συμμαχίας Καραμανλή - Μητσοτάκη

O Κώστας Καραμανλής, σε όλη την διάρκεια της τελικής διαπραγμάτευσης για την συμφωνία των Πρεσπών, είχε κρατήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους σε αντίθεση με το κόμμα του. Δεν πριμοδότησε σε καμία συγκυρία τους «μακεδονομάχους» της ΝΔ, δεν απευθύνθηκε στο εθνικό θυμικό, και δεν υιοθέτησε ποτέ την ρητορική περί «προδοτών» και «πατριωτών».

Κι όταν έκανε την, μοναδική, δημόσια παρέμβασή του για το θέμα περιορίστηκε να πει sotto voce πως δεν αξιοποιήθηκε το «κεκτημένο» του Βουκουρεστίου για να προσθέσει όμως ότι «δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα». Ηταν μια αναφορά που – μάλλον ορθώς – είχε ερμηνευθεί ως κριτική προς την ακραία, και κατευθυνόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά, πτέρυγα του κόμματός του.

Η προσέγγιση αυτή άλλαξε δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές και εν μέσω διαμορφωμένου ήδη – μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – κλίματος νίκης και επανόδου της ΝΔ στην εξουσία.

Ο Κώστας Καραμανλή επέλεξε, στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες, να γίνει το πρόσωπο που θα επανέφερε σε πρώτο προεκλογικό πλάνο το Μακεδονικό. Και αποδέχθηκε επίσης, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Τvxs.gr, να αναλάβει την ειδική αποστολή «μπλόκο στο Βελόπουλο»: Ανέλαβε, δηλαδή, να πάρει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ στη Μακεδονία την επιχείρηση αποκλεισμού του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου από την επόμενη Βουλή έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια της ΝΔ για αυτοδυναμία.