Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Με αφορμή μια ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ, μια λέξη: «ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ»!


Τι έγινε με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, τον Νίκο Γεωργιάδη; Έγινε ό,τι ακριβώς περιγράφεται με απόλυτη ακρίβεια στο θέμα του Ημεροδρόμου (εδώ: imerodromos.gr/nikos-georgiadis-apallagi-logo-paragrafis-gia-tin-aselgeia-se-aniliko/).

Με δυο λόγια, ο κύριος ΔΕΝ αθωώθηκε! Ο πρώην βουλευτής ΔΕΝ απηλλάγη διότι οι κατηγορίες εναντίον του κατέρρευσαν. Ο εν λόγω ΔΕΝ αποδόθηκε άσπιλος γιατί ανετράπη η πρωτόδικη απόφαση που απεφάνθη ότι ήταν «Ένοχος για ασέλγεια κατά ανηλίκου άνω των 15 ετών έναντι αμοιβής κατ΄ εξακολούθηση…».

Όχι, ο πρώην βουλευτής έπαψε να διώκεται διότι επήλθε παύση της ποινικής δίωξής του λόγω ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ. Αυτό συνέβη. Και τούτο συνέβη – όπως σημειώνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι – διότι οι προηγούμενοι “αριστεροί” κυβερνώντες, αξιοποιώντας και την τουλάχιστον υποτονική αντίδραση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα κυβέρνησης, υποβίβασαν το αξιόποινο με αποτέλεσμα την παραγραφή. Κι αυτό που συνέβη είναι τόσο «άριστο», ώστε ακόμα και η Εισαγγελέας της έδρας, δήλωσε:

«Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής. Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον νόμο, ακόμα και αν προκαλείται στους πολίτες το ερώτημα πώς μπορεί με το νέο Ποινικό Κώδικα να θεωρείται ήσσονος σημασίας και να παραγράφονται όλα τα πλημμελήματα, ακόμα και αυτά που έχουν τελεστεί σε βάρος ανηλίκων», 

Ευρωπαϊκό STOP στα κλειστά κέντρα κράτησης: Στον αέρα το σχέδιο Μητσοτάκη - Στεφανή

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, μετά την άρνηση των Ευρωπαϊκών αρχών να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως η πολιτική χρηματοδότησης τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Διεθνών Οργανισμών είναι απολύτως θεσμοθετημένη και γνωστή, αλλά κανείς από την κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να ενημερωθεί πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η αδυναμία εξεύρεσης πόρων δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που ναυαγεί το σχέδιο των Μητσοτάκη και Στεφανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο να λάβει χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης, καθώς στα δύο σχέδια που απέστειλε η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση του 2020, δεν περιλαμβάνεται τέτοιο αίτημα. Το πρώτο σχέδιο συντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα και προφανώς δεν περιείχε κανενός τύπου τέτοιο σχεδιασμό.Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και το δεύτερο σχέδιο που απέστειλε η ελληνική πλευρά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης δεν περιείχε αίτημα χρηματοδότησης για κλειστού τύπου κέντρα κράτησης.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε βάλει φρένο σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, γνωρίζοντας πως πέρα από γραφειοκρατικά ζητήματα αλλαγής των χρηματοδοτικών ροών, θα υπήρχαν και πολιτικές διαφωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ντοκουμέντο: Πώς ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά

Με αφορμή την επέτειο της έναρξης
των Δεκεμβριανών του ’44 (3 Δεκεμβρίου) το Tvxs.gr δημοσιεύει ένα απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ «Ο μυστικός πόλεμος» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, ένα ντοκουμέντο για το πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα του Δεκέμβρη του ’44. 

Ο Νίκος Φαρμάκης, μέλος της αντικομουνιστικής οργάνωσης «Χ» το 1944, εξιστορεί στον Στέλιο Κούλογλου τα γεγονότα στην Πλατεία Συντάγματος και το πώς οργανώθηκαν οι δολοφονίες των διαδηλωτών, που οδήγησαν στην εξέγερση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στα Δεκεμβριανά της ίδιας χρονιάς.


Το φάντασμα του 1993 πάνω από τη ΝΔ Ο Σαμαράς αποφασισμένος να «ξεπαστρέψει το Μητσοτακέικο»


Ένα παλιότερο περιστατικό: Το καλοκαίρι του 2008 ένας συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργού τότε, του είπε: «Ο Καραμανλής έχασε γιατί απάντησε λάθος σε μια ερώτηση στη ΔΕΘ, εσύ θα χάσεις γιατί ανέχεσαι υπουργό να διαφωνεί δημόσια με τον Πρωθυπουργό και να παραμένει υπουργός».

Το θυμήθηκαν όσοι είδαν τον Αντώνη Σαμαρά να προκαλεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ και αυτός να κάνει πως δεν άκουσε. Ή δεν κατάλαβε ότι ήταν το σημαντικότερο γεγονός του συνεδρίου του– και ανατίναξε τη φιέστα του προτού ανατινάξει και τη κυβέρνησή του…

Για τον Καραμανλή και τον Τσίπρα ξέρουμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Για τον Μητσοτάκη όμως είναι χειρότερα: πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου πλανάται το φάνταγμα του 1993. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς «βουρλισμένος», δεν δίστασε να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Ήταν πράξη πολιτικής ανωμαλίας, αλλά δεν στιγματίσθηκε γιατί ο Κώστας Μητσοτάκης είχε προλάβει ήδη να γίνει αντιπαθής στην κοινωνία -και μάλλον ανακουφίστηκε με την ύπουλη εκδίωξη του. Βοήθησε και το μιντιακό σύστημα της εποχής, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει τα πάνω του μετά την περιπέτεια του 1989-90.

Προθεσμία