Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες-θύματα βίας αφήνονται στην τύχη τους




Στα επτά της χρόνια την πάντρεψαν με έναν ογδοντάρη. Κατόπιν με κάποιον άλλο. Η Φατίμα* υπέστη βιασμούς, στέρηση τροφής, ξυλοδαρμούς, ώσπου, μην αντέχοντας άλλο πια, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Μετά τη νιοστή φυγή της, κρύβεται σήμερα σ’ ένα από τα λιγοστά καταφύγια για γυναίκες-θύματα βίας που παραμένουν ανοικτά στο Αφγανιστάν αφότου την εξουσία στη χώρα της Ασίας ανακατέλαβαν οι Ταλιμπάν, στα μέσα του Αυγούστου.


Με δάκρυα στα μάτια, η 22χρονη αφηγείται τη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι σύζυγοί της. Όπως όταν, στα δέκα της χρόνια, ο τότε σύζυγός της την πέταξε στον τοίχο: «το κεφάλι μου έπεσε πάνω σε ένα καρφί που εξείχε στον τοίχο, το κρανίο μου έσπασε».


«Σχεδόν πέθανα».

Στο Αφγανιστάν, όπου η πατριαρχική παράδοση, η φτώχεια και η έλλειψη παιδείας εμποδίζουν εδώ και δεκαετίες την εμπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών, το 87% εξ αυτών έχουν βιώσει κάποιας μορφής σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα 17 κακόγουστα και πανάκριβα λεπτά του Ρουβά ήταν 12,5 τελικά

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Τόσο τραγούδησε ο Σάκης Ρουβάς σε αυτή την πολύ χαμηλής αισθητικής φιέστα που ετοίμασε ο Δήμος Αθηναίων στον Λυκαβηττό και παρακολουθήσαμε το βράδυ της αλλαγής του χρόνου από την ΕΡΤ.

Ο Σάκης Ρουβάς έπαιξε για 9 λεπτά κάποια ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μετά, για 3,5 λεπτά, το δικό του κομμάτι «Χρόνια πολλά» με τους παρακάτω, σπουδαίους, στίχους: «Μα εγώ μονάχος τριγυρνώ / βιτρίνες άσκοπα κοιτώ /δεν έχω κάποια αγκαλιά / και λέω στο αστέρι / εδώ να σε φέρει. Χρόνια πολλά / χρόνια να έρθεις περιμένω / τόσα Χριστούγεννα σωπαίνω / και πέφτει χιόνι πάντα μέσα στην καρδιά».

Μετά μας είπε ευχές και κάλεσε τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να ανέβει στη σκηνή για να μετρήσουν αντίστροφα το χρόνο! Στη συνέχεια τραγούδησαν όλοι μαζί το «πάει ο παλιός χρόνος» για ακόμα 83 δευτερόλεπτα. Αλλά δεν τελείωσε εκεί το πανηγύρι μια και μετά, κλείνοντας, ο Σάκης Ρουβάς είπε σε άψογο playback το «Να με αγαπάς», κάποια επιτυχία του προφανώς.