Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Η απευθείας εκλογή προέδρου και το ενιαίο κόμμα


Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε νέα φάση πολιτικής ύπαρξης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν το αμφισβητεί κανείς. Είναι η φάση που στέλεχος της προεδρικής πλευράς περιγράφει για το κόμμα και ως «δεύτερη περίοδο ενηλικίωσης, μετά το καλοκαίρι του 2ο15».

Το ότι επίσηςαυτή η νέα πολιτική περίοδος δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από το άνοιγμα του κόμματος και την, περίφημη, αντιστοίχιση της κομματικής με την εκλογική του βάση αποτελεί επίσης στόχο κοινής αποδοχής για όλους στην Κουμουνδούρου. Εδώ όμως, ακριβώς μετά από αυτές τις δύο παραδοχές, αρχίζουν τα δύσκολα διλήμματα, οι προβληματισμοί και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, που ήδη άλλωστε έχουν αρχίσει να κατατίθενται και δημόσια.

Με ποιον τρόπο θα αποτυπωθεί στην πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ο μετασχηματισμός – ένας μετασχηματισμός, που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την βραδιά κιόλας των εκλογών; Σε ποιο χρόνο και, κυρίως, σε ποιο βάθος θα φθάσει το άνοιγμα του κόμματος και η συμπόρευση με την Προοδευτική Συμμαχία; Πώς θα συγκεραστούν οι απόψεις που θέλουν στροφή προς την κεντροαριστερά με εκείνες που θεωρούν τουλάχιστον «επιπόλαιη», εάν όχι, επικίνδυνη και απειλητική, την όσμωση με την σοσιαλδημοκρατία;

Ολόκληρο οπλοστάσιο είχαν ακροδεξιοί στην Ιταλία – Βρέθηκε μέχρι και πύραυλος


Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα πραγματικό οπλοστάσιο, στο οποίο περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ένας πύραυλος αέρος-αέρος και περίπου 20 τουφέκια προηγμένης τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια ερευνών με στόχο συμπαθούντες της ακροδεξιάς, στη βόρεια Ιταλία.

Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είχε ως στόχο Ιταλούς «εξτρεμιστικής ιδεολογίας» οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκε ένας πύραυλος αέρος-αέρος σε κατάσταση λειτουργίας, του στρατού του Κατάρ», ανέφερε η αστυνομία που έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του οπλοστασίου.

Βρέθηκαν επίσης 20 προηγμένα όπλα, όπως αυτόματα τουφέκια «τελευταίας γενιάς», πολλά πυρομαχικά και αντικείμενα νεοναζιστικής προπαγάνδας.

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τρία πρόσωπα κοντά στο αεροδρόμιο του Φόρλι: τον Φάμπιο Ντελ Μπερτζόλο, 50 ετών, πρώην υποψήφιο με το νεοφασιστικό γκρουπούσκουλο Φόρτσα Νουόβα, έναν 42χρονο Ελβετό και άλλον έναν Ιταλό, ηλικίας 51 ετών. Όλοι τους κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να πουλήσουν τον πύραυλο.

Αλ. Τσίπρας: Kοινός στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα

Την μετατροπή του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας σε Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα 15/7 υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση (Δευτέρα 15/7/19) με το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση.

Το 31,53% θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για μαχητική προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ σε βάρος των συμφερόντων της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Διαπιστώθηκαν η συναντίληψη και ο κοινός στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά. Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στην διαδικασία ανασυγκρότησης».

Νέα ηχηρή παραίτηση από το ΚΙΝΑΛ: «Αλλαγή ηγεσίας ή να ξαναγίνουμε κι επισήμως ΠΑΣΟΚ»

Παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής» ο Νικηφόρος Παπανικόλας, εκφράζοντας τις έντονες διαφωνίες του για την προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε η ηγεσία του Κινήματος, τον τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων και τη μετεκλογική προοπτική του κόμματος.

Ο κ. Παπανικόλας υπέβαλε την παραίτησή του το περασμένο Σαββάτο, 13 Ιουλίου, σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Νότιας Δωδεκανήσου, κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε βαρύ κλίμα και εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για την πορεία του Κινήματος. Εκτός του κ. Παπανικόλα, την παραίτησή του υπέβαλε, για τους ίδιους λόγους, και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρης Ζαννετούλης.

Σε επιστολή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο κ. Παπανικόλας εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η μη αξιοποίηση της νέας γενιάς του Κινήματος μαζί με τον απαρχαιωμένο πολιτικό λόγο που εκφράζεται από κοινοβουλευτικούς με δεκαετίες προϋπηρεσίας θα ωθήσει τα νέα στελέχη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατρέψει αργά ή γρήγορα το δικό μας κόμμα σε μουσείο που βασίζει την εκλογική του επιρροή σε υπερήλικες θαυμαστές του Ανδρέα, της Μελίνας και του Γεννηματά χωρίς καμία περαιτέρω προοπτική».

Χαρίλαος Φλωράκης: Σημειώσεις για την αντεπανάσταση, τον σοσιαλισμό και τον οπορτουνισμό

Επιμέλεια: Νίκος Μόττας*

Στις 22 Μάη συμπληρώνονται 11 χρόνια από το “φευγιό” του Χαρίλαου Φλωράκη. Πέρυσι τέτοια εποχή, με αφορμή τα δέκα χρόνια απ’ το θάνατο του, είχαμε επιχειρήσει να προσεγγίσουμε πτυχές της ζωής και δράσης του αλύγιστου κομμουνιστή, του αγωνιστή καπετάνιου και λαϊκού ηγέτη, του επί σχεδόν 20 χρόνια στυλοβάτη-Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.

Φέτος, αντί οποιουδήποτε άλλου αφιερώματος, παραθέτουμε σημειώσεις του ίδιου του Χαρίλαου για τις αντεπαναστατικές ανατροπές της περιόδου 1989-1991 στην ΕΣΣΔ και την ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για σημειώσεις που- όπως αναφέρει ο Χρήστος Θεοχαράτος- «διαποτίζονται από ένα πνεύμα νηφαλιότητας και λαϊκής σοφίας- με μοναδική εξαίρεση μιά μικρή δέσμη από αυτές, που είναι γραμμένες με οργή και με αγανάκτηση και που πρέπει- λογικά- να γράφτηκαν από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι το καλοκαίρι του 1992. Είναι οι σημειώσεις που αναφέρονται στις ανατροπές, στι χάος, στις προδοσίες και στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και στην αποθράσυνση του ιμπεριαλισμού και της “νέας τάξης” στην “δημοκρατική” Ευρώπη και στη “δημοκρατικότερη” Αμερική». Στο τέλος κάθε σημείωσης, σε παρένθεση, αναφέρεται η κατά προσέγγιση και με βάση τα συμφραζόμενα χρονολογία κατά την οποία γράφτηκε.

***

Ιουλιανά: Το βασιλικό πραξικόπημα

15-7-1965: Βασιλικό πραξικόπημα. Ο Γ. Παπανδρέου αναγκάζεται σε παραίτηση. Κυβέρνηση αποστατών υπο τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ο λαός ξεκινά ανένδοτο αγώνα για την τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας. Οι διαδηλώσεις οι πορείες και οι συγκρούσεις με την αστυνομία θα διαρκέσουν 70 ημέρες (16-7-1965/25-9-1965). Η χώρα, με την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965, βυθίζεται σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που θα οδηγήσει στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967.

Η περίοδος αυτή είναι γνωστή και ως Αποστασία του 1965 αφού μετά την παραίτηση Γ. Παπανδρέου οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν διαδοχικά από βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου ήταν αποτέλεσμα χρηματισμού και υποσχέσεων ανάληψης πολιτικών αξιωμάτων. Έτσι, μερίδα του Τύπου και του λαού απέδωσε το χαρακτηρισμό του «αποστάτη» στους βουλευτές που ανέβαιναν στην εξουσία. Η περίοδος αυτή χρωματίστηκε και από την έντονη ανάμειξη του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

Ένα χρόνο πριν τα Ιουλιανά, το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου είχε κερδίσει τις εκλογές το Φεβρουαρίου του 1964 με ποσοστό που άγγιξε το 52,72%, με αποτέλεσμα ο Γ. Παπανδρέου να σχηματίσει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση με 171 βουλευτές. Η περίοδος της αποσταθεροποίησης ξεκίνησε με αφορμή τη διαμάχη του Γ. Παπανδρέου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την αλλαγή του αρχηγού του ΓΕΣ. Απ' την μια πλευρά, ο Παπανδρέου επιθυμούσε να αντικαταστήσει τον ως τότε υπουργό Πέτρο Γαρουφαλιά και τον αρχηγό του ΓΕΣ Γεννηματά, στους οποίους έλεγχο ασκούσε το παλάτι με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Τη θέση του υπουργού άμυνας θα αναλάμβανε ο γιος του, Ανδρέας Παπανδρέου.

Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε διακεκριμένα ελίτ Πανεπιστήμια


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Τίποτα δεν είναι πιο εξοργιστικό από τους πλούσιους ανθρώπους που αποκτούν άδικα προνόμια. Οι ίδιοι αυτοί πλούσιοι άνθρωποι που έχουν απολαύσει παράνομα προνόμια, παλεύουν ενάντια στα αποκαλούμενα προγράμματα “δικαιωμάτων” και σε ενέργειες προκειμένου να ξεπεραστούν οι ανισορροπίες στις εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, επειδή φαίνεται θεωρούν ότι τα επιτεύγματά τους βασίζονται στην αξία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που πραγματικά εργαζόμαστε για να ζήσουμε ή τουλάχιστον προσπαθούμε- δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από τεμπέληδες τζαμπατζήδες ή αδίστακτοι “βασιλιάδες της πρόνοιας” που αξίζει να πεθάνουμε, αν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε αναγκαία έξοδα.

Η πραγματική τραγωδία είναι ότι πολλοί άνθρωποι, των οποίων οι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν εκατομμύρια για να τους στείλουν στο Χάρβαρντ ή σε αντίστοιχα Πανεπιστήμια, λειτουργούν υπό την εικασία, ότι η καθαρή οικονομική αξία ενός ατόμου είναι ισοδύναμη με την πραγματική του αξία. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται κυρίως το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, και οι δύο εμποδίζουν τις μάζες από την αναγκαία ταξική ανάλυση.

Τα ΜΜΕ κατακλύζονται από άτομα που πέτυχαν στη ζωή τους, ξεπερνώντας δήθεν προσωπικές δυσκολίες και παραλείπουν οποιαδήποτε αναφορά σε τάξη ή άλλες δομικές διαφοροποιήσεις. Το άτομο οδηγείται από τα εκπαιδευτικά του χρόνια στην άποψη και την σκέψη, ότι κάθε επίτευγμα, ανεξάρτητα από το πόσο ύποπτο ή απίθανο είναι, μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην προσωπική φιλοδοξία, στην προσπάθεια και το ταλέντο.