Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Η εργατούπολη του Περιστερίου, των μεγάλων λαϊκών αγώνων και της αντίστασης κατά την κατοχή, δε γλίτωσε από τα μπλόκα που έστησαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944.
Στις 6 Ιούλη του 1944, τέσσερις χιλιάδες Γερμανοί ναζί μαζί με ταγματασφαλίτες περικυκλώνουν το Περιστέρι από τα ξημερώματα, με στόχο να εξαρθρώσουν τους ΕΛΑΣίτες που μένουν στην πόλη.

Μαζεύουν όλους τους άντρες από 14 μέχρι 70 ετών στο Λόφο Αξιωματικών.
Αρκετοί αγωνιστές κατάφεραν να κρυφτούν στο Λιγνιτωρυχείο του Αη Βασίλη, αφού η Οργάνωση του ΕΑΜ στο εργοστάσιο είχε πάρει ανάλογα μέτρα.
Τη μέρα του Μπλόκου στο Περιστέρι, συνελήφθησαν 180 αγωνιστές. Αλλους τους έστειλαν στου Γουδή, άλλους απευθείας στο Χαϊδάρι και 124 στη Γερμανία, από τους οποίους επέστρεψαν μόλις 19.
Στου Γουδή, από τα βασανιστήρια δολοφονούν τους αγωνιστές: Λάμπρο Ξυνογαλά, λιγνιτωρύχο ΕΛΑΣίτη,
Λάμπρο Γκιωνάκη, 15χρονο ΕΠΟΝίτη,
Φώτη Νάνο, εργάτη μετάλλου και στέλεχος του ΕΑΜ και
Αποστόλη Δούνια, φιλόλογο, καπετάνιο των Δυτικών Συνοικιών του ΕΛΑΣ.
Να πώς περιγράφει τη μέρα εκείνη ο Νίκος Σφακιανάκης, λοχαγός του ΕΛΑΣ στις Δυτικές Συνοικίες, στο βιβλίο του «Το Περιστέρι στην Αντίσταση 1941 - 1944»:

«Δεν είναι αυτό που νομίζεις...»

Την πρώτη εβδομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, υπήρξαν πολλά γεγονότα και δηλώσεις, όπως και "μαργαριτάρια" που έδωσαν μια πολύ συνεκτική εικόνα όσων πρόκειται να επακολουθήσουν, τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και σε επίπεδο επικοινωνιακό.

Συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες οι νέοι υπουργοί επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο επικοινωνιακής γραφικότητας και υποκρισίας: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στη Λέσβο αλλά διαπιστώνει ότι μετά από 5 μέρες κυβέρνησης ΝΔ, όλα λειτουργούν "ρολόι", ενώ επί μήνες σημερινοί υπουργοί μιλούσαν για "κολαστήριο". Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάνει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε Νοσοκομεία, πλην όμως με συντονισμένη μιντιακή κάλυψη. Ο Υπουργός Εργασίας κάνει "έφοδο" σε κτίριο του ΕΦΚΑ για να ισχυριστεί με ψεύτικα στοιχεία ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμείς συντάξεις αν και η πραγματικότητα δείχνει ότι μειώθηκαν κατά 4 φορές, από την τελευταία φορά που είχε το ίδιο Υπουργείο.. Έφοδος και από το Νότη Μηταράκη στον ΕΦΚΑ επειδή λέει "δεν σήκωναν το τηλέφωνο".

Μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική η νέα κυβέρνηση διαφημίζει ότι ενεργοποίησε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, αν και αυτό είχε γίνει το Γενάρη ενώ η δοκιμή του είχε υπογραφεί πριν αναλάβει η ΝΔ. Η Υπουργός Παιδείας βάζει ως στόχο τα φετινά βιβλία να βρίσκονται το Σεπτέμβρη στα σχόλια, ενώ οι απερχόμενοι της υπενθυμίζουν με φωτογραφίες ότι τα βιβλία είναι στα σχολεία ήδη από το Μάιο. O "πολύς" Μάκης Βορίδης αναγκάζεται από το Ισραηλιτικό Συμβούλιο να απαρνηθεί το εθνικιστικό παρελθόν του, αποκηρύσσοντας τον αντισημητισμό. Βουλευτής της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι "κατόπιν ενεργειών του" τοποθετήθηκε μονάδα τεχνητού νεφρού σε νησί. Και πόσα άλλα...

«Όχι στα ωράρια των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών»


Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ωράρια των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δίνει «αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 14 Ιούλη στις 10 π.μ. στα γραφεία του κλαδικού σωματείου, Αγίας Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως για να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στα εμπορικά καταστήματα», με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιούλη.

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η κυβερνητική αλλαγή δεν πρέπει να μας καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και εφησυχασμού. Η ΝΔ θα συνεχίσει να υλοποιεί και να ενισχύει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μνημονιακοί νόμοι, τα “θέλω” των μεγαλεμπόρων και του ΣΕΒ, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Στο Εμπόριο το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής γραμμής της νέας κυβέρνησης ΝΔ με την προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ, των υπόλοιπων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει τις υπογραφές όλων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι στο δικό μας χέρι, στο δυνάμωμα του δικού μας αγώνα η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όποια δικαιώματα και κατακτήσεις είχαμε και έχουμε, είναι αποτέλεσμα αγώνων και σκληρής αναμέτρησης με την εργοδοσία και το κράτος.

Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε ακυβερνησία» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και πρόσθεσε «ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει το πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας. Ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι θα δίνει στους 'Ελληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα όπου κατοικούν».

«Σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά και τον εκλογικό νόμο, στόχος μας είναι οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις» σημείωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν στις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και την αντιμετώπιση των διαλυτικών προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες. «Οι κεντρικές ιδέες είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ οικονομική Επιτροπή, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών πρατάξεων. 'Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που πρέπει να είναι συμβατές με τη συνταγματική νομιμότητα» υπογράμμισε.

Γαλλία: Οι άνθρωποι «χωρίς χαρτιά, χωρίς φωνή, χωρίς πρόσωπο» κατέλαβαν το Πάνθεον


Εκατοντάδες μετανάστες κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα το Πάνθεον, το μνημείο στο Παρίσι που είναι η νεκρόπολη των μεγάλων προσωπικοτήτων της Γαλλίας, ζητώντας να τακτοποιηθεί η κατάστασή τους και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 700 μετανάστες και υποστηρικτές τους εισέβαλαν στο επιβλητικό μνημείο στην καρδιά του Παρισιού το μεσημέρι έπειτα από πρωτοβουλία των συλλογικοτήτων “Μαύρα Γιλέκα” και “”La Chapelle Debout” (Όρθιο Παρεκκλήσι) που στηρίζουν τους μετανάστες.

Το μνημείο εκκενώθηκε περίπου στις 16:45 τοπική ώρα (17:45 ώρα Ελλάδας) ήρεμα, με τους καταληψίες να αποχωρούν από μία πίσω πόρτα.

Στη συνέχεια οι καταληψίες βρέθηκαν έξω από το κτίριο, περικυκλωμένοι από την αστυνομία, φωνάζοντας “Μαύρα Γιλέκα!”, το όνομα της συλλογικότητας μεταναστών που ζουν σε εστίες ή στον δρόμο στην περιοχή του Παρισιού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σε μια επίδειξη αυταρχισμού και βίας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες και τους υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να χρειαστούν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες καθώς υπέστησαν τραύματα και αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

“Οι αθώοι εργάται Σάκο και Βαντσέτι δεν πρέπει να αποθάνουν εις την ηλεκτρικήν καρέκλα”.


“Οι αθώοι εργάται Σάκο και Βαντσέτι δεν πρέπει να αποθάνουν εις την ηλεκτρικήν καρέκλα”.

Με αυτόν τον πρώτο τίτλο κυκλοφορούσε το φύλλο του “Ριζοσπάστη” στις 10 Αυγούστου 1927. Την προηγούμενη μέρα οι εργατικές οργανώσεις της Αθήνας είχαν κάνει διάβημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Δώδεκα μέρες μετά η “Δικαιοσύνη” της χώρας των δημίων, όπως την είχε αποκαλέσει με τον υπέρτιτλό του ο “Ρ”, εκτελούσε, νύχτα, με ηλεκτρική καρέκλα τους Σάκο και Βαντσέτι. Εβδομήντα χρόνια πριν.

Αντλούμε από το βιβλίο των Ρίτσαρντ Ο’ Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μ. Μόρε με τίτλο “Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ” (έκδοση “Σύγχρονη Εποχή”) σημαντικές πληροφορίες για τότε.

“Πού θα πήγαινα; Τι θα έκανα; Βρισκόμουν στη γη της επαγγελίας”.Αυτή η σκέψη συνόδευε τους μετανάστες, που φτάνοντας στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα, έβρισκαν την καταναγκαστική εργασία, τη σκληρή μεταχείριση, τους μισθούς πείνας, αφήνοντας πίσω τα όνειρα για δικαιοσύνη στη γη και στις συναλλαγές τους. Με τον ιδρώτα τους και τη διαφορά του μισθού τους – μειωμένο κατά το ήμισυ – από των ντόπιων λευκών εργατών, οι εργοδότες έβγαζαν δισεκατομμύρια. Και ήταν πάντα πρόθυμοι να συνεισφέρουν στις οργανώσεις που έτρεφαν την εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση του διαίρει και βασίλευε. Πολλοί ήταν οι συνδικαλιστές, μαύροι και ξένοι εργάτες που δοκίμαζαν στο σώμα τους ακόμη, το μαστίγιο του επαρχιώτικου φανατισμού, που έτρεφε η εργοδοσία και η “Κου Κλουξ Κλαν” με δημόσιες εκδηλώσεις μίσους απέναντί τους, μεταμφιεσμένες σε πατριωτισμό. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έφτασαν στην Αμερική ο Σάκο και ο Βαντσέτι.
“Είχαν κόκκινες δραστηριότητες”

Ενωση Ελλήνων Ερευνητών: Έρευνα και Ανώτατη Εκπαίδευση - Το απροσδόκητο διαζύγιο υπονομεύει την Ανάπτυξη!

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης επιφύλαξε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την Ερευνητική και Ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η διεθνής και η Ευρωπαϊκή πρακτική, που ακολουθείται επί δεκαετίες από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρωσία (*) και πολλές άλλες, έχει αποδείξει ότι ο τομέας της Έρευνας είναι και πρέπει να είναι θεσμικά και ουσιαστικά συνδεδεμένος με την Παιδεία και ιδιαίτερα με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Στην Ελλάδα η θεσμική σύνδεση της Έρευνας με την Παιδεία, δηλαδή η υπαγωγή τους στο ίδιο Υπουργείο, έγινε πολύ καθυστερημένα, μόλις το 2009, έτυχε διακομματικής αποδοχής και ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. 

Παρά, μάλιστα, τις ασφυκτικές συνθήκες, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, και τη μη ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης του αναγκαίου νομικού πλαισίου, έχει ήδη αποδώσει πολλά οφέλη όχι μόνο στον Ακαδημαϊκό Τομέα, αλλά και στην Κοινωνία και στην Οικονομία.
Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης επιφύλαξε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την Ερευνητική και Ακαδημαϊκή κοινότητα. 
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς της, δηλαδή ο κύριος κορμός του ερευνητικού συστήματος της χώρας, μεταφέρονται από το πρώην Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο νέο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔ 81/2019). 

Άφραγκοι επενδυτές.....Ο Λάτσης δεν έχει τα λεφτά για το Ελληνικό

Με ρεπορτάζ στο insidestory.gr ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Τάσος Τέλλογλου, αμφισβητεί τη δυνατότητα της κοινοπραξίας Global Investment Group, με επικεφαλής τη Lamda Development, να προχωρήσει στην ανάπτυξη της επένδυσης στο Ελληνικό αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν έχει ακόμα πείσει τους συνομιλητές της ότι διαθέτει το 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται»!
Στο ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι «το "φόρτωμα" όλων των ευθυνών στην απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ενώ επισημαίνει ότι στέλεχος του ομίλου της Lamda Development υπό τον όρο της ανωνυμίας του δήλωσε ότι: «μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει κυβέρνηση που να της ρίχνουμε τις ευθύνες».

Παράλληλα μεταφέρει τις ενστάσεις όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το καζίνο στο Ελληνικό αφού η Lamda Development ως «ιδιοκτήτης» του χώρου ζητά ετήσιο «ενοίκιο» 100 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θέτει που προβληματίζει σφόδρα όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα της επένδυσής τους.

Ο πρώτος πόλεμος των τάνκερ

Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στον κλιμακούμενη έντασ Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στον Περσικό Κόλπο οδηγήσο η των τελευταίων ημερών με τις παρεμποδίσεις ή και επιθέσεις σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, εκεί απ' όπου περνά το ένα πέμπτο του πετρελαίου παγκοσμίως, δεν είναι σίγουρα γεγονός πρωτοφανές.
Περσικό Κόλπο οδηγήσουν σε σύγκρουση, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η

Ο θαλάσσιος δίαυλος που χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια διαδρομή.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου «Vortexa». Με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να είναι περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο περνά μέσω των Στενών.