Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Γιώργος Παπανδρέου: «Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία δεν σηματοδοτεί διένεξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων»

Η παρέμβαση του, στην ειδική μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής των Ελλήνων, στην συνεδρίαση της στις 22 Ιουλίου 2020.

Σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφία, όλοι οι Έλληνες έχουμε αισθανθεί θλίψη για την ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας και της τουρκικής δικαιοσύνης, για τη μετατροπή της από πολιτιστικό μνημείο σε τζαμί.
Αναλύοντας τη φύση του προβλήματος, θα θέσω μερικά ερωτήματα και θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες απαντήσεις.
Είναι Ελληνοτουρκική διένεξη, το θέμα της Αγίας Σοφίας; Αν και μας θίγει, θα ήταν λάθος να το περιορίσουμε ή να το ερμηνεύσουμε, ως ζήτημα Ελληνοτουρκικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Το ότι είναι ευρύτερο, συμβάλει στην κινητοποίηση περισσότερων φωνών ανά τον κόσμο, δηλαδή, πέραν του Ελληνισμού. Έτσι πρέπει λοιπόν και εμείς να το ορίσουμε, ότι δεν πρόκειται για μια απλή Ελληνοτουρκική διένεξη.
Δεύτερον, είναι διένεξη μεταξύ ορθοδόξων ή γενικότερα Χριστιανών και Μουσουλμάνων; Θεωρώ ότι αυτή είναι πιθανώς η πρόθεση, από την πλευρά του Ερντογάν. Να κινητοποιήσει αρχικά την εσωτερική του κοινή γνώμη, να κυριαρχήσει επί των πιο προοδευτικών δυνάμεων στην Πόλη, καθώς απειλείται εκλογικά από τους δημάρχους της αντιπολίτευσης, αλλά και να κινητοποιήσει τις πιο ακραίες θρησκευτικές φωνές του Ισλάμ, διεθνώς.

Nâzım Hikmet: Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουνε τους ίδιους θανάσιμα μισητούς εχθρούς

«Φίλοι κι αδέλφια της ψυχής μου. Εσείς που πέσατε στις φυλακές και στα νησιά της κόλασης, που σας κρατάν αλυσωμένους μες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης γιατί πολεμάτε για την ανεξαρτησία, το ψωμί και τη λευτεριά του ελληνικού λαού, δεχτείτε την αγάπη και τον θαυμασμό μου. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουνε τους ίδιους θανάσιμα μισητούς εχθρούς: τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, φιλιωμένοι ο ένας με τον άλλο, με τη βοήθεια των φιλειρηνικών λαών όλου του κόσμου, θα τσακίσουνε στο τέλος αυτούς τους εχθρούς τους. Αυτό το πιστεύω. Ο δικός σας ένδοξος αγώνας είναι μια από τις πιο λαμπρές αποδείξεις ότι θα νικήσει η υπόθεση της ειρήνης, του ψωμιού και της λευτεριάς. Σας σφίγγω όλους μ’ αγάπη στην αγκαλιά μου»

Nâzım Hikmet – 10/8/1951, Βερολίνο

Το παραπάνω μήνυμα του Hikmet προς τον ελληνικό λαό είχε μεταδοθεί ραδιοφωνικά στη διάρκεια της δίκης του Νίκου Μπελογιάννη

Το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο είν’ ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει


«Το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο είν’ ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είν’ ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.»

Ναζίμ Χικμέτ

Η αντίθεση της αριστεράς και του λαού με την αφηνιασμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αφορά τριτεύοντα θέματα. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ακουμπάει τον πυρήνα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μεθυσμένη από την εκλογική της διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ντύθηκε τα αγωνιστικά κουρέλια του, η κυβέρνηση προχωράει στη θυσία των διαδηλώσεων επικαλούμενη όλα τα φασιστικά, γελοία και αντιδραστικά επιχειρήματα.

Ήδη από το 1615 στην Αγγλία και στο πρώτο σύνταγμα που ονομάστηκε Magna Carta, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Α΄ ο Ακτήμων κάτω από την ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση έδωσε το δικαίωμα των πολιτών στη συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης. Χρόνια μετά, ο επελαύνων νεοφιλελευθερισμός στην καρδιά της Ευρώπης αξιοποιεί τον αντικομμουνισμό, ρίχνει αντιφασιστικά αγάλματα, απαγορεύει το σφυροδρέπανο και την κόκκινη σημαία για να καταλήξει στην απαγόρευση των διαδηλώσεων, στον ορισμό ονόματος ενός (!) υπεύθυνου, στην παντοδυναμία της αστυνομίας που μπορεί να μετρά και να απαγορεύει. Γιατί όμως η αριστερά πρέπει να θεωρεί το «ομαδικό, αγωνιστικό βάδισμα» ύπατο λόγο ρήξης και σύγκρουσης με τους νεοφιλελεύθερους που δανείζονται από την άκρα δεξιά όλο

ΣΥΡΙΖΑ κατά Παπαχρήστου - Νέων για δημοσίευμα για Τσίπρα: Έχετε πάρει οριστικά διαζύγιο με την αλήθεια

«Διαβεβαιώνουμε την διεύθυνση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, την ιδιοκτησία και τον εν λόγω συντάκτη (Γ. Παπαχρήστο), ότι όσα ψέματα, όση λάσπη και όσες συκοφαντίες και να επιστρατεύσουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου του, δεν θα τα καταφέρουν. Ο δημοκρατικός κόσμος άλλωστε, έχει ήδη πάρει διαζύγιο με τις «δημοσιογραφικές» πρακτικές τους, όπως, δυστυχώς, και η ιστορική εφημερίδα με την αλήθεια», απαντά η Κουμουνδούρου σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα” που εκφράζει “απορία” για το πού ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το τετραήμερο 17 – 22 Ιουλίου. Ο δημοσιογράφος μάλιστα κάνει λόγο για διακοπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με πολυτελές σκάφος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ενημερώνουμε τον κ. Παπαχρήστο, συντάκτη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη, αλλά και τη διεύθυνση της εφημερίδας που επέλεξε να εκφράσει μια «ειλικρινή» απορία στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και το ίδιο βράδυ κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού.

Εκεί είχε την ευκαιρία μάλιστα, να ξεναγηθεί από την διευθύντρια του αεροδρομίου, στις νεόδμητες εγκαταστάσεις του.

Στις 10.40μμ επιβιβάστηκε στην πτήση με προορισμό την Αθήνα, όπου και πέρασε το Σαββατοκύριακο με την οικογένειά του. Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το πρωί, μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Κουμουνδούρου όπου και προήδρευσε συνεδρίασης του «πρωινού καφέ» με στελέχη του κόμματος.