Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Θεοδωράκης: Θετική η συμφωνία - Δεν είναι Eurovision το Μακεδονικό

«Εδώ και 25 χρόνια χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας δίνοντας τις λάθος μάχες για το Μακεδονικό» ανέφερε από το βήμα της Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως η συμφωνία είναι θετική, ωστόσο θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, καθώς βάσει κανονισμού η πρόταση μομφής αφορά αποκλειστικά το εάν οι βουλευτές εμπιστεύονται την κυβέρνηση για τη γενική πολιτική διαχείριση. «Σε γενικό είμαστε αντίθετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ» , είπε.

Μιλώντας για το Μακεδονικό, ο πρόεδρος του Ποταμιού συνέδεσε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τα Βαλκάνια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ένα και ξεκάθαρο: «Θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την προέλασή τους. Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονες μας πιο κοντά μας , πιο κοντά στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ».


Όπως είπε από τη δημιουργία του νέου κράτους όλος ο κόσμος τους αποκαλεί «Μακεδονία», υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων για δεκαετίες που δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα. «Εδώ δεν είναι Γιουροβίζιον για να μας αρκεί η Κύπρος, όλος ο κόσμος λέει τα Σκόπια Μακεδονία» σημείωσε.

Ντοκουμέντο: Όταν ΝΔ και Μπακογιάννη πρότειναν μη «erga omnes», «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα

Αποκαλυπτικό για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ την περίοδο του 2009, αλλά και της υποκρισίας των ισχυρισμών της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, είναι το απόρρητο έγγραφο ντοκουμέντο της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, το οποίο μάλιστα είχε διαρρεύσει στην εφημερίδα «Έθνος» στις 06/12/2009.

Έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι, τον Σεπτέμβριο του 2008, οι επαφές είχαν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και για αυτό το έγγραφο προέρχεται από την ελληνική πρεσβεία του Παρισιού, η οποία είχε απόλυτη γνώση των διαπραγματεύσεων.


Για τη χρήση του ονόματος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, η Ντόρα Μπακογιάννη διαβεβαίωνε τον ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι πως «η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το Σκοπιανό Σύνταγμα». Σημειώνεται πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί απαράβατη εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης «erga omnes».

Για την ταυτότητα και τη γλώσσα, τα οποία σήμερα η ΝΔ προβάλει ως «στοιχεία αλυτρωτισμού», η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα πάντα με το απόρρητο έγγραφο, πρότεινε η ίδια τον όρο «Μακεντόνσκι στην Κυριλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων», σφραγίζοντας και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στον Μιλοσόσκι για το ζήτημα της Ιστορίας, είπε πως αυτή «ανήκει στο παρελθόν». Ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο: Η συζήτηση εκ μέρους του (σ.σ. του κ. Μιλοσόσκι) έτεινε να εκφυλιστεί στην προέλευση της πληθυσμιακής σύνθεσης της ελληνικής Μακεδονίας (πρόσφυγες και όχι αυτόχθονες κλπ) αλλά εκ μέρους της κ. Υπουργού επανετέθη η ουσία της υπόθεσης: Η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν…».

Πινέιρο για διαπραγμάτευση Σαμαρά στο Μακεδονικό: «Mόνο κλαψούριζε δεν είχε επιχειρήματα»

Αποκαλυπτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα του Μακεδονικού ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν η συνέντευξη που έδωσε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελερ, πριν από περίπου ένα μήνα, στο BHMAgazino.

«Ακούστε με. Θα σας μιλήσω με γεγονότα. Έτυχε, όταν ήταν εξόριστος ο Μάριο Σοάρες στη Γαλλία, δεν είχε δουλειά να ζήσει και με δική μου παρέμβαση τον βάλαμε στη Σορβόννη να κάνει κάτι. Δεν έκανε τίποτε, αλλά έπαιρνε έναν μισθό. Αυτός ο άνθρωπος δεν το ξέχασε ποτέ αυτό που κάναμε για αυτόν. Γίνεται Πρόεδρος της Πορτογαλίας και όταν η Λισαβόνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ευρώπης το '91, μου στέλνει ένα μήνυμα που μου έλεγε: "Σας περιμένω στη Λισαβόνα, να μιλήσουμε για την Ευρώπη". Μας στέλνει το προεδρικό αεροσκάφος, μπαίνουμε μέσα η Σιμόν Βέιλ, ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο άνδρας μου κι εγώ και φτάνουμε στη Λισαβόνα», ανέφερε στην συνέντευξη της η Αρβελερ και συνέχισε: 

Το βράδυ όταν φτάσαμε μας έκανε το τραπέζι ο Ζοζέ Πινέιρο, ως υπουργός των Εξωτερικών. Λοιπόν, καθόμαστε στο τραπέζι. Την επόμενη ημέρα ετοιμαζόταν να γίνει η μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό. Αρχίζουμε την κουβέντα για το Μακεδονικό, εξηγώ λίγο στον Πινέιρο τι γίνεται, αν η Μακεδονία είναι ελληνική, και όλα αυτά. Γυρίζει μετά από λίγο ο Πινέιρο και μου λέει: "Μα πώς τα ξέρετε τόσο καλά, κυρία Αρβελέρ, αυτά τα πράγματα;". Του δίνει μια σκουντιά η Σιμόν Βέιλ που καθόταν δίπλα του και του απαντά: "Η κυρία Αρβελέρ είναι βυζαντινολόγος" κι απέφυγε να του πει ότι είμαι και Ελληνίδα. "Μα καλά", λέει ο Πινέιρο, "γιατί δεν μας τα λέει αυτά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος;". "Τι σας λέει δηλαδή;" τον ρωτώ. "Τίποτα... Μόλις πούμε το όνομα Μακεδονία κλαίει και ο Γκένσερ την προηγούμενη βδομάδα χτύπησε και τα δυο του χέρια πάνω στο τραπέζι και του είπε: Οχι κλάματα, επιχειρήματα. Τα περιμένουμε ακόμη».