Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Θυμάται κανένας την Εθνική Αντίσταση; - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Ποιος να το περίμενε ότι με αριστερή κυβέρνηση(λέμε τώρα) θα ξεθώριαζε τελείως μια τέτοια μέρα!

Σήμερα 26 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης,η οποία αναγνωρίστηκε και καθιερώθηκε μετά κόπων και βασάνων από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μόλις το 1982 με το άρθρο 10 του
νόμου 1285/82, ως ελάχιστος φόρτος τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν κι έπεσαν ηρωικά στη μάχη κατά των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-1944.

Το σαμποτάζ στο Γοργοπόταμο

Η επιχείρηση στο Γοργοπόταμο με την ανατίναξη της γέφυρας (τη νύχτα στις 25 προς 26 Νοεμβρίου του 1942), πραγματοποιήθηκε από αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων.

Ηταν μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Β' παγκοσμίου πολέμου,η οποία επελέγη να σηματοδοτήσει ολόκληρη την Αντίσταση του ελληνικού λαού και εξαιτίας του ενωτικού χαρακτήρα της,αφού ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι αντιστασιακές δυνάμεις στη χώρα μας έδρασαν από κοινού ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Το χαστούκι της καθαρίστριας

του Γ. Παπαδόπουλου – Τετράδη

Η ιστορία με την εξοντωτική ποινή στην καθαρίστρια δεν είναι μια απλή δικαστική υπόθεση, που ήρθε και πέρασε. Έχει συνέχεια. Που αφορά σε όλους τους πολίτες. Το ένα σκέλος της είναι ο σάλος που ξεσήκωσε. Αλλά, το άλλο είναι το χαστούκι που έδωσε η ίδια η καθαρίστρια στο μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού και του κλεπτοκρατικού συστήματος με μία, μοναδική της λέξη.

«Ντρέπομαι», είπε η ορφανή που μεγάλωσε στα ιδρύματα και κλείστηκε στις φυλακές για 10 χρόνια από μια καραμπινάτα κακοδικασμένη υπόθεση, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε τις 200 χιλιάδες ευρώ των μεροκάματών της! Καταχράστηκε είπαν δύο (2!) δικαστήρια, επειδή πλαστογράφησε το ενδεικτικό της και από 5ης δημοτικού το έκανε 6ης. Δεν καταδικάστηκε για την πλαστογραφία. Για κατάχρηση των μεροκαμάτων της καταδικάστηκε!

Αφήνω για τις επόμενες παραγράφους το σφάλμα της δικαστικής σκέψης και μένω στο μείζον:

Αυτή η γυναίκα, που θα είχε όλα το δίκια του κόσμου αν ούρλιαζε και έβριζε από τις φυλακές και στα δικαστήρια για την εξοντωτική ποινή της- όπως κάνουν τα περισσότερα λαμόγια- είπε στους δημοσιογράφους προχτές ότι «ντρέπεται»! Δεν ήθελε να παρανομήσει, είπε. Αλλά, ήταν άνεργη. Και δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν στη φτώχεια όπως μεγάλωσε αυτή στα ιδρύματα.