Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Κρατάμε άσβεστη μνήμη για τον Κομαντάντε Γκιαπ!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Ο καπετάνιος πρέπει πάντα να έχει την πρωτοβουλία απέναντι στον...
αντίπαλο,
να αναζητά πάντα την επαφή με τον εχθρό χωρίς να περιμένει να έρθει αυτός σ' αυτόν,
να τον αναγκάσει να πολεμήσει, να βγει από τα οχυρά του,
να του διαλύσει τις δυνάμεις του. Ταχύτητα κι αιφνιδιασμός. 
Όταν δεν είστε πολύ ισχυροί, πρέπει να είστε πολύ έξυπνοι»
Võ Nguyên Giáp, Κομαντάντε Γκιαπ
Ο στρατηγός που νίκησε, κατατρόπωσε Ιαπωνία, Γαλλία και ΗΠΑ

4 Οκτώβρη 2013, σε ηλικία 102 ετών πέθανε ο στρατηγός Γκιαπ που κατατρόπωσε ιμπεριαλιστές στο Βιετνάμ.
Σύμβολο αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού!
Σύμβολο των Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων του πλανήτη!
Ξεκίνησε τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για την πατρίδα με 34 αντάρτες κι εξολόθρευσε, έναν μετά τον άλλο, τους πανίσχυρους στρατούς των αποικιοκρατικών υπερδυνάμεων (Ιαπωνία, Γαλλία, ΗΠΑ).
Ο Βο Νγκιέν Γκιαπ εντάσσεται στο Κομουνιστικό Κόμμα σε νεαρή ηλικία και το 1939, σε ηλικία 28 ετών διαφεύγει στην Κίνα δίπλα στον Μεγάλο Τιμονιέρη. Ήταν ο Μάο αυτός που του πρόσφερε την αναγκαία βοήθεια, ώστε το Δεκέμβρη του 1944 μπόρεσε να οργανώσει την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη ζούγκλα, όπου έδωσαν όρκο να πολεμήσουν μέχρι την οριστική ανεξαρτησία του Βιετνάμ από κάθε ξένη κυριαρχία.

Ματαιωμένες αποδράσεις…


Στην προηγουμενη νεροποντη, πριν λιγες μερες, επεσε ενας κεραυνος κι εσχισε τα διχτυα μιας ιχθυοκαλιεργειας.
Της πιο κοντινης στο λιμανι.
Οι τσιπουρες ειδαν την ανοιχτη θαλασσα και σκεφτηκαν πως τα νερα περα απο το οριο των σχισμενων πια διχτυων, πρεπει να ειναι η ελευθερια.
Και κολυμπησαν κατα κει κι ας ηταν αμαθες στη φουρτουνα εξω απο τα μαντρωμενα νερα του κολπου. Κι ας ειχαν κυρτη ραχοκοκαλια, ετσι που κολυμπανε συνεχεια κυκλικα στην περιφερεια των στρογγυλων κλουβιων τους
.

ΝΕΑ ΣΧΕ­ΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΔΑ Εγκα­τά­στα­ση – «μα­μούθ», με το βλέμ­μα στις επό­με­νες ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις



Σε μια εγκα­τά­στα­ση – «μα­μούθ» με­τα­τρέ­πε­ται η αε­ρο­ναυ­τι­κή βάση των Αμε­ρι­κα­νών στη Σούδα, με δε­δο­μέ­να τα σχέ­διά τους, όπως υπη­ρε­τού­νται δια­δο­χι­κά και από τις αστι­κές κυ­βερ­νή­σεις, για ερ­γα­σί­ες επέ­κτα­σής της. Ολες προς ανα­βάθ­μι­ση των επι­χει­ρη­σια­κών ικα­νο­τή­των της για υπο­στή­ρι­ξη πο­λε­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων σε όλο το τόξο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων, από τη Μαύρη Θά­λασ­σα και τα Βαλ­κά­νια μέχρι τη Μ. Ανα­το­λή, τον Περ­σι­κό και τη Βό­ρεια Αφρι­κή.

Εν­δει­κτι­κά, στο πλαί­σιο «ανα­νέ­ω­σης» της Συμ­φω­νία για τις βά­σεις («Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας» – Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), που δρο­μο­λο­γούν οι δυο κυ­βερ­νή­σεις, τα αρ­μό­δια επι­τε­λεία στις ΗΠΑ έχουν ήδη κα­ταρ­τί­σει μια σειρά σχέ­δια επέ­κτα­σης τη Σού­δας.

Τα Δυτικά Βαλκάνια και το «Σύνδρομο του Προθαλάμου»


Παρά την αισιοδοξία που δημιουργεί η θετική επιστολή Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η θετική ψήφος του γερμανικού κοινοβουλίου, ο αγώνας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς και δεν έχει τελειώσει. Αναμφίβολα αυτές οι δύο μικρές χώρες των δυτικών Βαλκανίων έλαβαν ένα πρώτο ευπρόσδεκτο μήνυμα από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών βουλευτών ψήφισαν υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, επιβραβεύοντας ειδικά τις προσπάθειες της πρώτης, που επιταχύνθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Βερολίνο καλεί Σκόπια

Το Βερολίνο απέστειλε έτσι ένα ισχυρό σήμα προς τους σκεπτικιστές της διεύρυνσης της Ε.Ε. όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, ώστε να αμβλύνουν την αντίθεσή τους κατά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 17-18 Οκτωβρίου 2019. Ένα καθόλου απίθανο σενάριο μπορεί να είναι η παράλειψη της Αλβανίας, λόγω της χειρότερης βαθμολογίας της στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και αντίστοιχα η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, που εξελίσσεται σ' έναν από τους καλύτερους “μαθητές” στη διαδικασία της Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. «Η Ε.Ε. οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, που μπορεί να αρχίσει να κλείνει -οριστικά πια- τις πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist που διεξήχθη στα Σκόπια.

Γιατί «βάζουν χέρι» στο ΚΕΘΕΑ;


Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει εν μία νυκτί -με Πράξη Νομοθετικού Περιοχομένου- του αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα διορίζεται πλέον από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία αλλά και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, μιλώντας, εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις πραγματικές συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ αλλά και στην αντιμετώπιση της οποίας θα τυγχάνουν πλέον οι εξαρτημένοι. Από τη μία, όπως καταγγέλλεται, με την «κρατικοποίηση» της ανεξάρτητης δομής του ΚΕΘΕΑ θα μπορούν να εξυπηρετηθούν κομματικές και πελατειακές ανάγκες, καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίζει, να πληρώνει ημέτερους και να ελέγχει εν γένει τη ροή χρημάτων, στήνοντας ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, υπάρχει και μια ακόμη πτυχή και είναι αυτή της ιδιωτικοποίησης του τομέα της θεραπείας των εξαρτήσεων. 

«Ακυρώνουν στην πράξη το ΚΕΘΕΑ»