Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΗΠΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές - Δεσμοφύλακες φρουρούν τον Τραμπ!

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ - και σε όλο τον κόσμο - σε μαζικές διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πριν από δύο εβδομάδες. Μόνο στην Ουάσινγκτον, πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν ακριβώς βόρεια του Λευκού Οίκου, ο οποίος είχε πρόσφατα ενισχυθεί με ψηλό φράχτη και δυνάμεις ασφαλείας με στολές χωρίς διακριτικά.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Dallas Morning News επιβεβαίωσε ότι πολλοί από τους αγνώστους αυτούς αστυνομικούς ήταν στην πραγματικότητα φύλακες από ομοσπονδιακές φυλακές, που είχαν αποσταλεί στην πρωτεύουσα από άλλα μέρη της χώρας. Παρατηρητές διέκριναν ότι κάτω από την πανοπλία τους, φορούσαν πουκάμισα και μπουφάν με τα διακριτικά της ομοσπονδιακής φυλακής στο Beaumont του Τέξας. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό θυμίζει Λιβύη, σχολίασαν στην τηλεόραση, καθώς κανείς δεν ξέρει σε ποιο σώμα ανήκαν και σε ποιων διαταγές θα υπάκουαν οι δεσμοφύλακες.

Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού έγιναν σε κάθε πολιτεία της Αμερικής, σε μικρές πόλεις, χωριά και αγροτικές περιοχές. Στο Vidor - μια μικρή πόλη του Τέξας με μακρά ιστορία βίας της Ku Klux Klan - πάνω από 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε εκδήλωση κατά του ρατσισμού.

Ο Mitt Romney, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Γιούτα, πήρε χθες σε μια πορεία 1.000 χριστιανών διαδηλωτών προς την Ουάσινγκτον. Είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός πολιτικός που συμμετείχε στις διαδηλώσεις και η εμφάνισή του ενίσχυσε ενίσχυσε την ιστορική σχέση μεταξύ του τρέχοντος κινήματος και των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960: Ο Ρόμνεϋ έχει συχνά αναφερθεί στο γεγονός ότι ο πατέρας του, ο πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν, συμμετείχε σε σνάλογη πορεία στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Νομοσχέδιο - κερκόπορτα υπονόμευσης του Άρθρου 16 για την Παιδεία

Στις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν από φορείς και κόμματα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, προστέθηκαν και οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στη διάταξη που αφορά τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών.

Οι ενστάσεις αφορούν το άρθρο που προβλέπει την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα, κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο «ενισχύει την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων». Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη: «Τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα στην αλλοδαπή».

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις που συνοψίζονται στην κριτική ότι γίνεται προσπάθεια κατάργησης δια της πλαγίας του άρθρου 16, το οποίο αναφέρει πως «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

Η κριτική, εστιάζει στο γεγονός πως το νομοσχέδιο κάνει λόγο για προγράμματα που θα αφορούν αλλοδαπούς φοιτητές, ωστόσο αυτό είναι διάτρητο καθώς σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα συνιστά διάκριση σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών με βάση την Ελλάδα και κατά συνέπεια, αργά ή γρήγορα θα επιτραπεί και σε εκείνους η συμμετοχή στα προγράμματα.