Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

«Αναγέννηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βόρεια Αφρική βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

Bερολίνο
Η επανάσταση του γιασεμιού στην Τυνησία και η τωρινή εξέγερση στην Αίγυπτο δείχνουν ότι σε μέρη του αραβικού κόσμου συντελείται μία «Αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ωρολογιακή βόμβα του Καΐρου εξερράγη.

«Η πρόταση του Μουμπάρακ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό είναι αστεία» λέει σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel ο Σ.Σέτι, λέγοντας πως πια δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τους νέους Αιγύπτιους που έχουν βγει στους δρόμους αντιδρώντας στην οικονομική και πολιτική καταπίεση.

«Βιώνουμε μία αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μέρος του αραβικού κόσμου» τόνισε ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για δεκαετίες, υποστηρίζει ο Σ.Σέτι, τα προβλήματα της Αιγύπτου ήταν η έλλειψη οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών -και τώρα η κυβέρνηση Μουμπάρακ έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του συστήματος που εξέθρεψε.

Και τι άνοιξε το δρόμο για την εξέγερση; «Η μετάδοση του κλίματος ανατροπής από την Τυνησία αλλά και ο φόβος που έχει ο Χ.Μουμπάρακ απέναντι στον ίδιο του το λαό» απαντά ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο δεν ωφέλησε εξίσου όλα τα στρώματα του πληθυσμού, και το κοινωνικό-οικονομικό χάσμα παραμένει τεράστιο, υποστηρίζει ο Σ.Σέτι δυναμιτίζοντας παραπάνω την κατάσταση. Τέλος, καθοριστική κρίνει ο ίδιος την σταδιακή υποχώρηση της διεθνούς στήριξης στον Χ.Μουμπάρακ για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Η Ευρώπη οπισθοδρομεί»

Παράλληλα με την «Αναγέννηση» σε μέρος του αραβικού κόσμου, όμως, ο Σ.Σέτι εκφράζει την ανησυχία του ότι η Ευρώπη ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Όχι μόνο η Ουγγαρία, με το νέο νόμο της περί Τύπου, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα κάποια θεμελιώδη δικαιώματα στα πλαίσια του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, λέει ο Σ.Σέτι.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την άνοδο της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, αλλά και ιδιαίτερα τη διάχυτη «δυσπιστία» απέναντι στο Ισλάμ, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την στάση της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά ως ενδεικτικό της «ευρωπαϊκής οπισθοδρόμησης», όπως λέε

Β.ΣΟΙΜΠΛΕ: "ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, δήλωσε από το Νταβός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «»Μη 'σορτάρετε' στην Ευρώπη και μη 'σορτάρετε' στην ευρωζώνη", ήταν το μήνυμα της Γαλλίδας ομολόγου του προς τις αγορές...
Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το ευρώ ξεπέρασε τις δυσκολίες και η ευρωζώνη έχει αφήσει πλέον τα χειρότερα της κρίσης πίσω της. Η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ως ένδειξη ότι η κατάσταση βελτιώνεται το γεγονός ότι η έκδοση, την περασμένη Τρίτη, 5ετών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 5 δισ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε εννέα φορές.

Ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με την Κρ. Λαγκάρντ, εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία της επιχείρησης στήριξης του ευρώ. "Θα υπερασπιστούμε την ευρωζώνη στο συνολό της στην περίπτωση που κάποιες χώρες μέλη βρεθούν σε κρίση", τόνισε.

Επανέλαβε τη θέση, ότι θα χρειαστεί κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. "Κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τί είναι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με μία κοινή νομισματική πολιτική, όμως χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική", είπε.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα εξάγουν συμπεράσματα από την κρίση και "θα βελτιώσουν το μηχανισμό προκειμένου να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις κοινές ρυθμίσεις, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης".

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Το σύστημα τον προστατευει προφανώς για να ελέγχει τις εξελίξες

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Σύμφωνα με άνδρες των αρχών ασφαλείας, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press,ο αντικαθεστωτικός, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Ελ Μπαραντέι, είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και επέστρεψε στην Αίγυπτο από τη Βιέννη, για να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ

Φριχτός θάνατος δια λιθοβολισμού στο Αφγανιστάν

Οι άνδρες που λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου τον περασμένο Αύγουστο ένα ζευγάρι στο Βόρειο Αφγανιστάν, πρόκειται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, τώρα που το βίντεο των δολοφονιών τους ήρθε στο φως της δημοσιότητας.


Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τον λιθοβολισμό, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν κατηγορήθηκε. Η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Μετά την προβολή του βίντεο, ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Νταούντ Νταούντ, είπε ότι οι υπεύθυνοι μπορούν πια να αναγνωριστούν.

«Ειδικοί ανακριτές της αστυνομίας θα σταλούν εκεί, θα τους βρούμε και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε στο BBC ο Νταούντ Νταούντ.

Το πλήθος Ταλιμπάν πετροβολεί μέχρι θανάτου ένα ζευγάρι Αφγανών για υποτιθέμενη μοιχεία. Εκατοντάδες χωριανοί φαίνονται στο βίντεο να έχουν περικυκλώσει μια 19χρονη γυναίκα με το όνομα Siddqa, η οποία είναι θαμμένη μέχρι τη μέση σε έναν λάκκο περίπου ενός μέτρου. Δυο μουσουλμάνοι ιερείς καταδικάζουν τη νεαρή κοπέλα, πριν το πλήθος αρχίσει να της πετάει με δύναμη τεράστιες πέτρες στο κεφάλι και το σώμα, όσο εκείνη προσπαθεί να αποδράσει.

Η 19χρονη σωριάζεται στο χώμα πλημμυρισμένη στο αίμα, αλλά παραμένει ζωντανή. Τότε, δυο Ταλιμπάν, την πυροβολούν τρεις φορές στο κεφάλι με ένα όπλο AK-47. Το πλήθος ακούγεται να φωνάζει «allahu akbar» (ο Θεός είναι μεγάλος), τη στιγμή που η κοπέλα δολοφονείται.

Στη συνέχεια σειρά έχει ο αγαπημένος της Khayyam. Ο άνδρας περνάει μπροστά από τον κόσμο με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Τα μάτια του καλύπτονται με το δικό του tunic, και σκύβει κοντά στο έδαφος για να προστατέψει το σώμα του από τις πέτρες. Ακούγεται να κλαίει, πριν σωπάσει και αυτός για πάντα.

Ο λιθοβολισμός, ο πρώτος που καταγράφεται σε κάμερα από τότε που οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εξασθένησαν, έγινε στη περιοχή Dashte Archi στην Kunduz τον Αύγουστο του 2010. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η Siddqa το έσκασε από το σπίτι της αφότου οι γονείς της την είχαν πουλήσει για γάμο έναντι 9.000 δολαρίων, παρά τη θέλησή της.

Έφυγε για να βρίσκεται μαζί με τον Khayyam, οποίος ήταν ήδη παντρεμένος και είχε δυο παιδιά. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» την γυναίκα – μεταξύ όλων των άλλων δεινών – την εξέδιδε ο άντρας της.

Το ζευγάρι εγκατέλειψε τη χώρα και πήγε στο Πακιστάν. Γύρισαν όμως πίσω, όταν οι αρχηγοί του χωριού τους διαβεβαίωσαν πως δεν θα τους βλάψουν. Δεν κράτησαν όμως το λόγο τους, και έτσι τους έσυραν τα ξημερώματα της επόμενης μέρας από το πατρικό τους και τους δίκασαν τυπικά πριν τελικά τους εκτελέσουν.

Όπως είπε ο Zabiullah Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο BBC «όποιος γνωρίζει από το Ισλάμ και τον Ισλαμικό νόμο, ξέρει ότι ο λιθοβολισμός επιτρέπεται από το Κοράνι» ενώ τονίζει «υπάρχουν άνθρωποι που το ονομάζουν απάνθρωπο, όμως με αυτό τον τρόπο προσβάλουν τον Προφήτη. Προσπαθούν να εισάγουν ξενόφερτες συνήθειες στη χώρα».

Kογκό: Βίασαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά..

Ο βιασμός τους κάνει δυνατούς!!!!!
Ένοπλοι άνδρες βίασαν 60 ανθρώπους στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό τις τελευταίες δέκα ημέρες, στην τελευταία σε μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων στην περιοχή, ανέφεραν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη.
Δύο επιθέσεις έγιναν στα χωριά Νακατέτε και Κιτούμπα στην περιοχή Φίζι της επαρχίας Νότιο Κίβου από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Ρόιτερς η Σαρλίν Μπέρτον, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) περιέθαλψε 60 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που είπαν ότι βιάστηκαν κατά τις επιθέσεις, δήλωσε.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έφθασαν επί τόπου πολύ πρόσφατα, έτσι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιοι το έκαναν. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες», είπε.

Πολλές ένοπλες οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό μετά τον πόλεμο του 1998-2003, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής, και η σεξουαλική βία έχει γίνει συχνό φαινόμενο.

Είπε πως οι βιασμοί από αμάχους φαίνεται πως αυξάνονται, προσθέτοντας: «Ο κόσμος ρωτά “γιατί οι αντάρτες έρχονται και μας βιάζουν”; Και αρχίζουν να σκέφτονται πως τους κάνει δυνατούς κι έτσι τους αντιγράφουν»

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία αποκάλεσε πέρυσι την ανατολική ΛΔ του Κονγκό παγκόσμια πρωτεύουσα του βιασμού, έναν τίτλο στον οποίο απέρριψε με δριμύτητα η κυβέρνηση.

Πέρυσι, μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης των Χούτου από τη Ρουάντα, FDLR, φέρονται να ήταν πίσω από τους βιασμούς άνω των τριακοσίων γυναικών στο Ουαλικάλε, στο Νότιο Κίβου, στη διάρκεια πολλών ημερών. Νωρίτερα αυτόν το μήνα κονγκολέζοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για το βιασμό 67 ανθρώπων στην πόλη Φίζι.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για το επίπεδο σεξουαλικής βίας στην περιοχή, όπου περισσότερες από 160 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κάθε μήνα στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

«Σκότωσαν τον αδερφό μου», φώναζε ο διαδηλωτής. Γύρω του επικρατούσε το αδιαχώρητο: κάποιοι κρατούσαν το νεκρό σώμα ενός αιγυπτίου, που συμμετείχε κι αυτός στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε στο Σουέζ ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει άλλος ένας νεκρός...
από τις σημερινές ταραχές στο Κάιρο. Συνολικά τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί..Στους δρόμους του Καίρου κατέβηκαν μονάδες του στρατού, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων σε πολλές επαρχίες της Αιγύπτου, μεταδίδουν το CNN και το Αλ Τζαζίρα ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί στην πρωτεύουσα, στην Αλεξάνδρεια και στην πόλη Σουέζ. Η παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων στο κέντρο του Καίρου προκάλεσε την ικανοποίηση των διαδηλωτών που νωρίτερα είχαν καλέσει το στρατό, καταγγέλοντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων. «Που είναι ο στρατός; Ελα να δεις τι μας κάνει η αστυνομία. Θέλουμε το στρατό.Θέλουμε το στρατό», φώναζαν.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

Εισήγηση υπέρ συμβασιούχων του ΟΠΑΠ που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες έκανε ο αρεοπαγίτης Σπυρ. Ζιάκας στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Πρότεινε να δικαιωθούν δύο συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ οι οποίοι εργάστηκαν, ο μεν πρώτος με πενθήμερη εργασία δέκα ώρες την ημέρα την τετραετία 1994 - 1998, ο δε δεύτερος με πενθήμερη εργασίας και 9,5 ώρες την ημέρα τη διετία 1996 - 1998...


Οι συμβασιούχοι είχαν ζητήσει να αναγνωριστεί ότι οι συμβάσεις τους είχαν το χαρακτήρα αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, πράγμα που δεν δέχθηκε ο ΟΠΑΠ.

Ο αεροπαγίτης υποστήριξε ότι, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού και ότι οι συμβάσεις αυτές είχαν συναφθεί "καταχρηστικά και με σκοπό την καταστρατήγηση των διατάξεων που ρυθμίζουν τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, συνάπτονται από τον ΟΠΑΠ ως συμβάσεις εργασίας μίας ημέρας, δηλαδή ορισμένου χρόνου, ενώ είχαν το χαρακτήρα των συμβάσεων αορίστου χρόνου μερικής απασχολήσεως και ότι αν και υπέβαλαν αιτήσεις σύμφωνα με το Π.Δ. 180/2004 με σκοπό την αναγνώριση των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας μίας ημέρας ως μίας ενιαίας συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι πληρούνταν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004, ο ΟΠΑΠ αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημά τους".