Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Βίκτορ Χάρα: Η αντιφασιστική φωνή της Χιλής

Οκτώ απόστρατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων καταδικάστηκαν την Τρίτη να εκτίσουν 15 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του δικτάτορα Πινοτσέτ στη Χιλή.

Δικαστής επέβαλε τις ποινές έπειτα από μια μακρόχρονη έρευνα για τη δολοφονία του Χάρα πριν από 45 χρόνια, τη 16η Σεπτεμβρίου, ανέφερε ανακοίνωση της δικαιοσύνης της Χιλής. Ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες αποφάσισε οι οκτώ άνδρες να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 15 ετών και μίας ημέρας για τις δολοφονίες του Χάρα και του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων Λιτρέ Κιρόγα Καρβαχάλ.


'Eνας ένατος κατηγορούμενος καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για τον ρόλο του στη συγκάλυψη των φόνων αυτών. Ο Χάρα, 40 ετών, διάσημος λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, θεατρικός σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός καθηγητής, ήταν στρατευμένος στο πλευρό της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος ανατράπηκε με το πραξικόπημα του 1973. 

Είναι θύμα trafficking, αποκάλυψε την εγκληματική οργάνωση αλλά ο Άρειος Πάγος την εκδίδει

Ο 'Αρειος Πάγος τάχθηκε υπέρ της έκδοσης 28χρονης Μολδαβής στη χώρα της, παρότι έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking και με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στην εξάρθρωση «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών».

Κατόπιν αυτής της απόφασης των αρεοπαγιτών, η τύχη της 28χρονης κοπέλας βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους νομικούς της, ο 'Αρειος Πάγος με την εν λόγω απόφασή του (υπ΄ αριθμ. 395/2018), παρέβλεψε ότι εφόσον η νεαρή έχει χαρακτηριστεί ως θύμα trafficking δεν επιτρέπεται -υπό την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων αυτών-να ασκηθεί ποινική δίωξη εάν τυχόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση την οποία έχει καταγγείλει και έχουν καταδικαστεί οι καταγγελθέντες .

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης και τις καταθέσεις των αστυνομικών στις 12.9.2013, η υπήκοος Μολδαβίας S. I. προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και κατέθεσε ενόρκως ότι το 2012 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ευάλωτη θέση και δεινή της οικονομική της κατάσταση, με τη χρήση απατηλών μέσων απέσπασαν τη συναίνεσή της προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και να εργαστεί για λογαριασμό τους ως εκδιδόμενη.

Β. Ραφαηλίδης: "Μακεδονία είναι οι Μακεδόνες"


«Οι λαοί των Βαλκανίων»

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την ιστορία των λαών της Βαλκανικής

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την ιστορία των λαών της Βαλκανικής, αν ήδη δεν έχει κατανοήσει την ιστορία των Μακεδόνων, του σπουδαιότερου λαού των Βαλκανίων. Άλλωστε, χωρίς τους Δωριείς Μακεδόνες είναι βέβαιο πως σήμερα δεν θα υπήρχε ίχνος ελληνικού πολιτισμού στη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Ελλάδα. Διότι ο ελληνικός πολιτισμός, αφού έκανε το γύρο του τότε γνωστού κόσμου με τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επέστρεψε στην κοιτίδα του όχι ακριβώς ως ελληνικός, δηλαδή ιωνικός, αλλά ως ελληνιστικός.

Ήδη η γραμματολογική διαφορά ανάμεσα στις καταλήξεις -ικός (ελληνικός) και -ιστικός (ελληνιστικός) δηλώνει από μόνη της τη σημαντική διαφοροποίηση που υπέστη ο ελληνικός πολιτισμός της κλασικής περιόδου, αυτός δηλαδή που διαμορφώθηκε κατά κύριο λόγο απ’ το ένα από τα τέσσερα ελληνικά φύλα, τους Ίωνες της Μικράς Ασίας και τους ομοφύλους τους της Αττικής. Αν, λοιπόν, ο ελληνικός πολιτισμός διά των Μακεδόνων «περιόδευσε» τουλάχιστον στο μισό του τότε γνωστού κόσμου και επηρέασε ένα μεγάλο πλήθος λαών πολύ απομακρυσμένων απ’ τη Μακεδονία, είναι φυσικό να επηρέασε ακόμα περισσότερο λαούς βαρβαρικούς, εγκαταστημένους κοντά στη Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ελληνιστικό είναι κάτι που έχει καταγωγική σχέση με την Ελλάδα, το άμεσα εξαρτώμενο απ’ την Ελλάδα, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει. Που, όμως, δεν είναι ευθέως εξαρτημένο απ’ την Ελλάδα, δεν είναι, θα λέγαμε, πρωτογενώς ελληνικό.