Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Κάνει στην «άκρη» ο Μοράλες για «να μην γίνει εμφύλιος πόλεμος»

«Στο όνομα της ειρήνης», δηλώνει ότι παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του ο εκτοπισμένος βολιβιανός πρόεδρος, Εβο Μοράλες.

Σε συνέντευξή του στην Guardian από την Πόλη του Μεξικού, ο εκβιασμένος και εξόριστος πρόεδρος της Βολιβίας, τονίζει ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στις επόμενες εκλογές της χώρας του προκειμένου να σταματήσει η υπάρχουσα κρίση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος «εμφύλιων συγκρούσεων».

«Αυτό είναι που φοβάμαι και είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, γι 'αυτό αποποιούμαι την υποψηφιότητά μου. Στο όνομα της ειρήνης, πρέπει να γίνουν θυσίες και θυσιάζω την υποψηφιότητά μου, μολονότι έχω κάθε δικαίωμα σε αυτήν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε ο πρώτος αυτόχθονος πρόεδρος της Βολιβίας όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2006, κατέφυγε στο Μεξικό στις 11 Νοεμβρίου. Αυτό συνέβη τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε καθώς έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του δεξιού Κάρλος Μέσα. Ακολούθησαν κατηγορίες από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) για παρατυπίες και κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κορυφώθηκαν με τον επικεφαλής του στρατού που τον καλούσε σε παραίτηση.

Ζωγραφίζοντας τον πόνο και το τραύμα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας
κατά των Γυναικών. Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, δολοφονούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, από συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους επειδή είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα το 2019, μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 11 γυναικοκτονίες. Το Κέντρο Διοτίμα είναι γυναικεία οργάνωση που ασχολείται με την έμφυλη βία. Η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου, μιλά στο tvxs για αυτό το «αόρατο φαινόμενο», που και με τη νέα καμπάνια τους θέλουν να κάνουν ορατό…

Painted είναι ο τίτλος της καμπάνιας. Ζωγραφίζοντας τον πόνο και το τραύμα, ποιο είναι το μήνυμα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η γυναικεία οργάνωση Κέντρο Διοτίμα και η Make up & Digital Artist, Ελεάνα Δημοπούλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους στην καμπάνια #PAINted.

Η καμπάνια #PAINted αξιοποιεί το χρώμα για να «μιλήσει» για όλες τις μορφές έμφυλης βίας: λεκτική, σωματική, ψυχολογική / συναισθηματική, οικονομική και σεξουαλική βία. Μορφές που συχνά δεν αφήνουν ορατά σημάδια, ωστόσο προκαλούν πολλαπλά τραύματα στα άτομα που τις έχουν βιώσει ή τις βιώνουν.