Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Αλγοριθμική μανούρα: Μια σκέψη για τα social media

Υπάρχουν δύο διαπιστώσεις που δεν έχουν πάψει να με εκπλήσσουν, τον τελευταίο καιρό. Η πρώτη είναι η ακόρεστη όρεξη για μανούρα που έχει ο κόσμος στα social media. Ισχυρίζομαι ότι η εξήγηση δεν είναι μόνο ψυχολογική, “απαλεψιές”, όπως λέει ένας φίλος, αλλά συνδυαστικά ψυχολογική και αλγοριθμική, δηλαδή η συνειδητή χειραγώγηση πραγματικών συναισθημάτων από τις πλατφόρμες. (Αυτό έχει καταγγελθεί από whistleblower για την οποία θα μιλήσουμε.) Η δεύτερη είναι ότι την ατζέντα για αυτά τα καυγαδάκια τη θέτει πάντα (φευ!) η τηλεόραση. Μετά από τόσο ενθουσιασμό για τον θαυμαστό, οριζόντιο κόσμο της επικοινωνίας του διαδικτύου, κουμάντο στις ζωές μας κάνει ακόμα η τηλεόραση.

Εξηγούμαι:

Είναι εντυπωσιακό ότι όσο ασήμαντο και αν είναι το θέμα, το κλίμα είναι πάντα πολεμικό, σε βαθμό εντελώς δυσανάλογο με τη σημασία που έχουν αυτά τα γεγονότα για την κακόμοιρη ζωή μας. Θέλω να καθησυχάσω τον αναγνώστη ότι δεν πρόκειται να γκρινιάξω κι εγώ λέγοντας “γιατί ασχολείστε με βλακείες, ενώ π.χ. συμβαίνει η σφαγή στη Γάζα, ιδιωτικοποιούνται τα πανεπιστήμια και ακριβαίνει το λάδι”. Αυτή η στάση παραγνωρίζει ότι οι άνθρωποι δεν είναι πρωτοσέλιδα εφημερίδας, έχουν μια γκάμα ενδιαφερόντων που περιλαμβάνει γεγονότα προσωπικά, γεγονότα κοινωνικά, δραματικά, ασήμαντα, αστεία, και όλα μαζί συνθέτουν την γκάμα των ενδιαφερόντων μας. Χωρίς ιεραρχία, γιατί ξαναλέω δεν είμαστε δελτίο ειδήσεων ή πρωτοσέλιδο εφημερίδας.

Τι συμβαίνει τότε; Φταίνε τα social media και πίσω από αυτά φταίει η τηλεόραση, και ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι καλό και κακό. Είναι καλό γιατί δεν φταίμε εμείς, η μανούρα μας έχει αλγοριθμική προέλευση, και είναι κακό γιατί τα θέματα τα διαλέγει η τηλεόραση και ο αλγόριθμος, οπότε είμαστε άνθρωποι κατά βάθος λίγο γελοίοι, γιατί μας υπαγορεύουν το θέμα για το οποίο αρπαζόμαστε.

cineρήξη: Αναμνηστική φωτογραφία


του Κωνσταντίνου Μπλάθρα από το Άρδην τ. 127

Συγχωρέστε μου τη μελαγχολία για λίγο. Το κομμάτι που ακολουθεί δεν είναι για μια ταινία. Είναι για ένα σινεμά. Μαζί με το πρόγραμμα των δημοσιογραφικών προβολών λάβαμε τις προάλλες και το εξής μήνυμα: «Για ένα μεγάλο διάστημα, πάνω από 20 χρόνια μέχρι σήμερα, το “Ιντεάλ” τα πρωινά έχει γίνει το δεύτερο σπίτι σας. Εδώ ο καθένας σας έχει την γωνιά του, την θέση του! Θέλοντας να κρατήσουμε εικόνες από την αίθουσά μας μαζί με εσάς σας προσκαλούμε, όποιος συμφωνεί, να γίνετε μέρος ενός στιγμιότυπου, ενός φωτογραφικού ή βιντεογραφικού κλικ που θα απαθανατίσει το πνεύμα μας στο σινεμά μας».

Ναι, «Ιντεάλ» τέλος με το 2023. Θα «αναπλαστεί» υποτίθεται ως μέρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος που ετοιμάζεται στο ιστορικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου. Μετά από τις αντιδράσεις και την παρέμβαση της πολιτείας οι νέοι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να υποσχεθούν ότι θα φτιάξουν ξανά κινηματογράφο στο νέο συγκρότημα. Αλλά, κακά τα ψέματα, η ιστορική αίθουσα της Αθήνας, με εκατόχρονη ιστορία, δεν θα υπάρχει πια. Το σινεμά, σχεδόν καθημερινή συνήθεια πριν από μερικές μόλις δεκαετίες, τείνει να εκλείψει ως διασκέδαση και ψυχαγωγία στη σκοτεινή αίθουσα. Ολοένα και περισσότερο οι θεατές το συναντούν στις πλατφόρμες της τιβί, στο ίντερνετ, σε οθόνες τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού, σε κατά μόνας θέαση.

Οι εισηγήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο»


Σύνοψη των τριήμερων εργασιών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις Σπέτσες

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σπέτσες.

Στην πυκνή πολιτική συνεδρίαση με τις 30 λεπτομερώς επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες παρουσιάσεις και τις 20 ώρες συλλογικής δουλειάς και διαλόγου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στην διαμόρφωση των αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την έναρξη των εργασιών. Το σχέδιο που πρότεινε, αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό, στην ευημερία και πρόοδο για όλους, σε μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και σε μια πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν οι παρουσιάσεις-εισηγήσεις των βουλευτών, σύνοψη των οποίων ακολουθεί:

Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μαζί με τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατική συμμετοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διατυπώνει τη δέσμευσή του για μία κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, έχοντας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία Ισχυρή Βιώσιμη Πολιτεία, με ένα αναπτυξιακό κράτος. Για το λόγο αυτό και επεξεργαστήκαμε την πρότασή μας για μία ισχυρή, σύγχρονη, ανθρώπινη δημοκρατική πολιτεία, ένα κράτος δικαίου που δεν θα αφήνει κανένα και καμία μόνο ή μόνη. Μια πολιτεία με σχέδιο οικονομίας, χωροταξίας, περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης για τη δίκαιη διπλή μετάβαση (κλιματική και ψηφιακή) και τη νέα οικονομία.

Κάτσε, Δέσποτα, στον θρόνο σου και άσε τα δημοψηφίσματα…

Στην Ελλάδα Πολιτεία και Εκκλησία είναι σφιχταγκαλιασμένες. Η Εκκλησία διεκδικεί να παρεμβαίνει σε κρατικές υποθέσεις, επηρεάζει βουλευτές, υπουργούς και κόμματα. Και, όταν κάποια κυβέρνηση αποφασίσει να μην πάει με τα νερά της, Αρχιεπίσκοποι και Ιεράρχες πολιτικολογούν ασύστολα, κινδυνολογούν, απειλούν και επιδιώκουν να επιβάλουν τη θρησκευτική τους εξουσία στην πολιτική...

Τα παραδείγματα αφθονούν. Ας θυμηθούμε την πιο σχετική, με αφορμή τη σημερινή εξωφρενική δήλωση του νυν Αρχιεπισκόπου να γίνει δημοψήφισμα για το γάμο των ομοφύλων.

Πριν από 23 χρόνια, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Δικαιοσύνης τον καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο, αποφάσισε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες. “Άλλο πίστη και θρησκεία και άλλο δελτίο ταυτότητας, δηλαδή ο τρόπος που επικοινωνεί ο πολίτης με το κράτος“, είπε ο Σημίτης.

Ποιος είδε τον τότε Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς Ιεράρχες και δεν τους φοβήθηκε. Πύρινα κηρύγματα από άμβωνος, οξύτατες δηλώσεις στα κανάλια, λαοσυνάξεις. Σε μια από αυτές ο Χριστόδουλος είχε πει τα εξής:

“Όποιο χέρι θέλησε να αγγίξει την Εκκλησία, ξεράθηκε“!

Η επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή


του Δημήτρη Μηλάκα

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία του φράση συμπύκνωσε τους δεσμούς (εξάρτησης) Ελλάδας – ΗΠΑ, λέγοντας ότι ίσως δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τόπος από την Κρήτη που να αποδεικνύει/περιγράφει τη βαθιά ελληνοαμερικανική συμμαχία.

Προφανώς ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην αμερικανική βάση στη Σούδα (το «διαμάντι» στο δαχτυλίδι των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα) ως απτή απόδειξη των ελληνικών στρατηγικών παραχωρήσεων στην υπερδύναμη. Και μια ματιά στον χάρτη αποδεικνύει του λόγου (του πρωθυπουργού) το αληθές. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή/Ερυθρά Θάλασσα, τότε η σημασία των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη -το αντιλαμβάνεται ο καθένας- αποκτούν κολοσσιαία σημασία για την Ουάσιγκτον…
Επικίνδυνη εμπλοκή

Νέες καταστάσεις, νέα καθήκοντα, σύγχρονες πρωτοβουλίες. Εκεί στης Ύδρας τ’ ανοιχτά και των Σπετσών αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα το ελληνικό όνειρο


«Άλλη μια κίνηση εξωστρέφειας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη» χαρακτηρίζει διαρροή της Κουμουνδούρου, που δημοσιεύτηκε στο site της ΑΥΓΗΣ, τη συνάντηση των Σπετσών. Και οι σχετικές φωτογραφίες που πλημμύρισαν το Διαδίκτυο με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξέρχονται από το πλοίο της γραμμής με τις τροχήλατες βαλίτσες στο χέρι βεβαιώνουν το λόγου το ασφαλές. Ενώ οι φωτογραφίες από το αρχοντικό της οικογένειας Κασσελάκη, που θα φιλοξενήσει τη σχετική συνεδρίαση, προσθέτουν στο σίγουρα πρωτότυπο αυτό κοινοβουλευτικό event μια ακομπλεξάριστη νότα, άγνωστη ως τώρα στα καθ’ ημάς.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση αυτή, που έγινε με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, επιβεβαιώνει την απόφασή του «να σπάσει αυγά» στον χώρο της Αριστεράς -και γενικότερα- αγνοώντας την γκρίνια που ξέσπασε μετά την ανακοίνωσή της. Στη δε προσπάθεια των συστημικών ΜΜΕ να γελοιοποιήσουν την πρωτοβουλία πειθαρχώντας στη γραμμή του Μαξίμου «σκοτώστε τον ΣΥΡΙΖΑ», την καλύτερη απάντηση αποτελεί όχι μόνο η προσέλευση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες, με τις γνωστές δικαιολογημένες εξαιρέσεις, αλλά και το γεγονός ότι όλες και όλοι προσήλθαν προετοιμασμένοι, με τα στοιχεία και τα power point που ζήτησε ο πρόεδρος.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ελληνικόν ήλιον και θα γίνουν προφανώς γνωστά όσα διαδραματίζονται τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στις συναντήσεις εργασίας στο όμορφο νησί. Θα μάθουμε αν ο απολογισμός, η παραγωγική συζήτηση μεταξύ ίσων, όπως τη χαρακτήρισε ο οικοδεσπότης, και οι στοχεύσεις για το επόμενο διάστημα έδωσαν την ευκαιρία και στον ίδιο να εξηγήσει ορισμένα πράγματα από τη μέχρι σήμερα διαδρομή του. Τι περιλάμβανε το δικό του power point, το οποίο παρουσίασε ως ίσος μεταξύ ίσων στους βουλευτές. Και βέβαια αν κατάφερε να κάνει εύληπτο το «εθνικό σχέδιο για το ελληνικό όνειρο», στο οποίο αναφέρθηκε δημόσια.

Νέα στοιχεία για εμπλοκή της Κύπρου – Δεκάδες κατασκοπευτικές πτήσεις στη Γάζα από τις βρετανικές βάσεις


Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη βαθιά εμπλοκή της Κύπρου στην πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με αιχμή τον ρόλο «κλειδί» που παίζουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί, δημοσιοποιεί η ερευνητική ιστοσελίδα Declassified UK.

Έτσι, μετά τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Υεμένης που είχαν ως αφετηρία τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Κύπρος και οι βρετανικές βάσεις έχουν γίνει έδρα και για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικάνικης Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, η ιστοσελίδα Declassified UK με νέο δημοσίευμά της αποκαλύπτει ότι η βρετανική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 50 κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, με αφετηρία τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι.Διαδρομή πτήσης βρετανικού αεροσκάφους από την Κύπρο προς τη Γάζα την περασμένη Δευτέρα

Το στοιχείο αυτό προέρχεται από τα αρχεία παρακολούθησης πτήσεων που ανέλυσε η ιστοσελίδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει σχετικά στοιχεία.

Οι εν λόγω πτήσεις πραγματοποιούνται από αεροσκάφη Shadow R1, τα οποία είναι γνωστά ως «αεροσκάφη πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR)».

Σ. Φάμελλος: Επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο μια ισχυρή πολιτεία και ένα ανθρώπινο και σύγχρονο κράτος


Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών της Κ.Ο.

Μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κ.Ο., με πυκνή πολιτική συζήτηση, τουλάχιστον 20 ωρών εργασίας και με 30 εισηγήσεις τομέων.

Το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κ.Ο. ήταν οι προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, για καλύτερο εισόδημα, καλύτερες δουλειές, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία.

Και συνδυάζεται η συνεδρίαση της Κ.Ο. με την επεξεργασία των θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολλές οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει. Έχουμε μια ολιγοπωλιακή αγορά, η οποία λειτουργεί με αισχροκέρδεια και στρεβλώσεις, έχουμε σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, στην παιδεία και στην υγεία.

Στόχος μας είναι κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το όνειρό του με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και μια δημοκρατική κοινωνία.

Κάποιες φορές, η ψυχική μας ηρεμία είναι προτιμότερη από το να έχουμε δίκιο…



Προσπαθώντας συνεχώς να βρεις το δίκιο σου, χάνεις την ίδια σου τη ζωή.

Στην τελική, η ψυχική σου ηρεμία, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, από την δικαίωση της σκέψης σου.

Η λεκτική αντιπαράθεση με ανθρώπους κολλημένους και ηλίθιους, μόνο αναστάτωση και εκνευρισμό μπορεί να σου φέρει. Ακόμη και αν στο τέλος δικαιωθείς, η εσωτερική κούραση είναι μεγαλύτερη από το επίτευγμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος. Γι’αυτό, πρέπει να αναγνωρίζουμε τις μάχες, για τις οποίες αξίζει να πολεμήσουμε.

Δεν γίνεται να μάθεις την προπαίδεια, σε άτομα που ξέρουν να μετράνε μέχρι το πέντε.

Οι καυγάδες, είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου. Εσείς ταλαιπωρείστε κι κάποιοι το απολαμβάνουν. Μην ξεχνάς, ότι “αν τα βάλεις με τα γουρούνια, εσύ θα λασπωθείς κι αυτά θα το απολαύσουν”.

Υπάρχουν άτομα, που έχουν διαρκώς λυτό το ζωνάρι τους για καυγά· ζουν γι’αυτό. Μην τους δίνετε την ευχαρίστηση να πέσετε στην παγίδα τους.

Μην τσακώνεστε στο δρόμο με εκείνους που έχουν βγει για αυτόν τον λόγο.

Μην τσακώνεστε για πολιτικά, για θρησκευτικά και ποδοσφαιρικά ζητήματα,
διότι ο φανατισμός, δεν αφήνει τον απέναντι σας, να δει καθαρά. Είναι πραγματικά χαμένος χρόνος. Κανένας δεν πρόκειται να αλλάξει: ούτε γνώμη, ούτε ομάδα, ούτε θρησκεία.

Μην τσακώνεστε ούτε με τα παιδιά σας και φτάνετε σε σημείο να φωνάζετε δυνατά ή ακόμα και να ουρλιάζετε. Μην μπαίνετε στο “γήπεδο” τους.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ για τον «όρο» μετανάστες

Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ' όνομα που μας δίναν: «Μετανάστες». -- Το επίκαιρο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898 -1956) για τον «όρο» μετανάστες,

Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
«Μετανάστες».

Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,
δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. Ούτε
και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.

Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.

Έτσι, απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντά
στα σύνορα,
προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρό
σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ’ ερωτήσεις
κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα
ν’ απαρνιόμαστε,
χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.

Σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου 1924, πέθανε ο Λένιν. Η κύρια πηγή έμπνευσης και ο ιθύνων νους της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917.

Σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου 1924, πέθανε ο Λένιν. Η κύρια πηγή έμπνευσης και ο ιθύνων νους της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917. Υπήρξε κομμουνιστής φιλόσοφος και αρχηγός του κόμματος των Μπολσεβίκων. Εφάρμοσε τα κομμουνιστικά ιδανικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ρωσίας. Η σκέψη του άλλαξε για πάντα τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Λένιν χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα είτε για να διατηρήσει την ανωνυμία του ή ακόμη και για λόγους ασφάλειας. Το αληθινό του όνομα είναι Vladimir Ilyich Ulyanov.

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1870 σε μια μικρή πόλη της Ρωσίας, το Simbirsk. Μετά τον θάνατό του η πόλη μετονομάστηκε σε Ulyanovsk για να τιμήσει τον μεγάλο φιλόσοφο και πολιτικό.

Το 1891 συνελήφθη και λίγο αργότερα εκτελέστηκε ο αδελφός του, Aleksandr Ulyanov, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην επαναστατική οργάνωση “Narodovoltsy”, η οποία σχεδίαζε την δολοφονία του τσάρου Alexander III. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε το νεαρό Λένιν και καθόρισε την μετέπειτα πορεία του.

Το 1893 μετακομίζει στο St. Petersburg, την πρωτεύουσα της τσαρικής Ρωσίας. Είχε μόλις εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο του Καζάν. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή και οργάνωση σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του τσάρου.

Στην πρωτεύουσα ανακάλυψε την μαρξιστική σκέψη και συμμετείχε σε μαρξιστικές ομάδες, επί το πλείστο παράνομες.

Φορέα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί ιδρύουν οι δήμοι Αθήνας, Ζωγράφου και Παπάγου - Χολαργού


Την ανάληψη πρωτοβουλιών ανακοίνωσαν οι τρεις δήμαρχοι μετά τη σημερινή συνάντησή τους
Φώφη Γιωτάκη
Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί συμφώνησαν ότι θα αναλάβουν οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου-Χολαργού, οι οποίοι προχωρούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ίδρυση ενός Φορέα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τη Δήμαρχο Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη και τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο τόνισε ότι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για μια πιο πράσινη Αθήνα, μία Αθήνα όπου οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Οι κάτοικοι αξίζουν – είπε- μία καλύτερη ποιότητα ζωής και είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνει ό,τι μπορεί για να τους την προσφέρει.

Η Δήμαρχος Ζωγράφου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, του Ζωγράφου και του Παπάγου – Χολαργού, από το 1977 διεκδικούν και περιμένουν να γίνει πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το οποίο θα αποτελέσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι πυκνοκατοικημένες πόλεις μας. Η κοινή απόφαση και στάση των τριών Δημάρχων, μπορεί σήμερα να φέρει αποτέλεσμα».

Μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – υπέροχη κατάσταση στη ΝΔ: στο ζενίθ η επιχείρηση αποδόμησης Κασσελάκη


Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Ο καταιγισμός fake news για «γκρίνιες και σκιές» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την εξήγησή του

Τσεκάρω διαδικτυακούς τίτλους ειδήσεων και, «Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ με τα think-tank», διαβάζω σε ένα από τα φερόμενα ως εξαιρετικά αναγνώσιμα ειδησεογραφικά σάιτ. Κι ύστερα, «Έντονη δυσαρέσκεια για την ανυπαρξία της Βουτυράκου». Κι ύστερα, «Δεν υπάρχει τομέας που να μην γίνεται αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ»…

Τρελαίνομαι… «Αλήθεια, ποιος νοιάζεται για τα… think-tank του ΣΥΡΙΖΑ;», απορώ: πόσοι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει «think-tank», πόσοι γνωρίζουν τι εστί Βουτυράκου και πόσοι απ’ αυτούς αισθάνονται… δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια για την ύπαρξη ή την… ανυπαρξία της; Εξάλλου, ποιος νοιάζεται αν θα γίνει στις Σπέτσες ή στην… Κολοπετινίτσα η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αν «Ο Σπίρτζης σχολίασε με ειρωνική διάθεση τη δήλωση Κασσελάκη για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας» κι αν «Ο Κασσελάκης τείνει χείρα φιλίας στον Πολάκη» μετά τη… ρήξη!..

Ακολούθως… γειώνομαι στο μετά – Τσίπρα καθιερωμένο συστημικό ειδησεογραφικό mood, που περιγράφεται απ’ τους κοινωνιολόγους με τη ρήση του Μάο Τσε Τούγκ «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», και στην περίπτωσή μας σημαίνει μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – υπέροχη κατάσταση στη ΝΔ. Και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Και στα λοιπά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Εξουσία & διακονία


του Σπύρου Κουτρούλη από το Αρδην τ. 127 που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Στον χριστιανισμό η εξουσία ερμηνεύεται ως διακονία, δηλαδή ως υπηρεσία προς στον άλλο άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο η διεύθυνση των ανθρώπινων υποθέσεων υπηρετεί υπέρτερους σκοπούς: την καλλιέργεια του εσωτερικού ανθρώπου, τη μάχη με τα εγωκεντρικά κίνητρα και τη δίχως προϋποθέσεις και όρια αγάπη. Σε όλα τα Ευαγγέλια υπάρχουν αναφορές όπου ο έσχατος γίνεται πρώτος και, ο πρώτος, διάκονος
όλων των άλλων.
Σε αυτά τα κείμενα, όπως και στις επιστολές του Απόστολου Παύλου και του Απόστολου Πέτρου, φωτίζεται η σχέση της εξουσίας με τη διακονία και των χριστιανών με τα κράτη.
Στα αποσπάσματα που ακολουθούν, η απόδοσή τους στη νεοελληνική προέρχεται από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία (Π. Βασιλειάδης, Ι. Γαλάνης, Γ. Γαλίτης, Ι. Καραβιδόπουλος, Κ. Χιωτέλλη).

Κατά
Ματθαίον,18:
«Ἐν ἐκείνῃ τὴ ὥρα προσῆλθον οἱ μαθηταὶ τῷ Ἰησοῦ λέγοντες, τὶς ἄρα μείζων ἐστὶν ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν; καὶ προσκαλεσάμενος ὁ Ἰησοῦς παιδίον ἔστησεν αὐτὸ ἐν μέσῳ αὐτῶν καὶ εἶπεν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ στραφῆτε καὶ γενῆσθε ὡς τὰ παιδία, οὐ μὴ εἰσελθῆτε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν. Ὅστις οὗν ταπεινώσει ἑαυτὸν ὡς τὸ παιδίον τοῦτο, οὗτος ἐστὶν ὁ μείζων ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν. Καὶ ὅς ἐὰν δέξηται παιδίον τοιοῦτον ἐν ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου, ἐμὲ δέχεται.»
(Εκείνη την ώρα, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και τον ρώτησαν: «Ποιος είναι άραγε ανώτερος στη βασιλεία του Θεού;» Ο Ιησούς φώναξε τότε ένα παιδάκι, το ’βαλε να σταθεί ανάμεσά τους και είπε: «Σας βεβαιώνω πως αν δεν αλλάξετε κι αν δεν γίνετε σαν τα παιδιά, δε θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το παιδί, αυτός είναι ο ανώτερος στη βασιλεία του Θεού. Και όποιος δεχτεί ένα τέτοιο παιδί στο όνομά μου, δέχεται εμένα τον ίδιο).

Κατά

«ΤΕΛΟΣ της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη!» Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ισπανίας...

Πλημμύρισαν χθες οι δρόμοι της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας από χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν με αίτημα «το τέλος της γενοκτ...

Πλημμύρισαν χθες οι δρόμοι της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας από χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν με αίτημα «το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη».

Στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας περίπου 25.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού Atocha και της πλατείας Cibeles, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την κυβέρνηση της χώρας τους να «βάλει τέλος στο εμπόριο των όπλων και στις σχέσεις με το Ισραήλ», ενώ αρκετά πλακάτ που κρατούσαν ορισμένοι διαδηλωτές έγραφαν «Σταματήστε τη Γενοκτονία».

Πλην της Μαδρίτης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, όπως η Σεβίλλη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από κάλεσμα της πλατφόρμας Δίκτυο Αλληλεγγύης κατά της κατοχής της Παλαιστίνης.