Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

"ΨΩΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ...ΒΑΡΙΕΜΑΙ" !...



Βερενίκη σ’ αγαπώ. Μιχάλης». «Δεν πρόκειται να δουλέψω ποτέ». «Ανατρεπτική ραδιοφωνία». «ΔΕΗ» (!) «Βαριέμαι...». Ερεσού και Οικονόμου και Θεμιστοκλέους, και Πατησίων και Αθηνάς, οι δρόμοι του κέντρου γέμισαν με υπογραφές, μουντζούρες, σχήματα, άναρθρες κραυγές που σημαίνουν κάτι μόνο γι’ αυτόν που τα σχημάτισε. Κοιτάζοντας κάθε μέρα τους τοίχους των κτιρίων της πόλης να μαυρίζουν ολοένα και περισσότερο καθώς όλο και κάποιος καινούργιος θέλει να αφήσει το στίγμα του γράφοντας «κάτι», αναρωτιέμαι πώς φθάσαμε στη σημερινή άθλια εικόνα του κέντρου της πόλης.

Χωρίς να μπούμε στη συζήτηση κατά πόσον είναι σωστό ή σύννομο να γράφει κάποιος στους τοίχους των κτιρίων της πόλης, έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη γεωγραφία όσων γράφονται σήμερα. Πώς από «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και τις συλλογικές διεκδικήσεις περάσαμε στο «Βερενίκη σ’ αγαπώ» ή ακόμα περισσότερο στην παραδοχή «βαριέμαι» ;
Μόλις πριν από μερικά χρόνια, τα συνθήματα που δημοσιοποιούνταν διά της τοιχογραφίας αφορούσαν πολλούς ανθρώπους, αν όχι την πλειοψηφία αυτών που θα τα έβλεπαν. Μια φράση έφτανε να «φωνάζει» στον τοίχο της πόλης, αφού πρώτα είχε ταξιδέψει από στόμα σε στόμα και είχε φτάσει να εκφράζει ένα συνολικό αίτημα, μια διαπίστωση, ευχή, παραδοχή.

ΘΕΛΕΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ 1 ΔΙΣ; ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ 25.000!

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΔΟΣΗΣ 1 ΔΙΣΜΗΝΑ ΠΡΟΣ ΜΗΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΕΔΩ, ΕΔΩ ΚΙ ΕΔΩ)

ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Το πλήθος των υποχρεώσεων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η χώρα έως το τέλος του έτους, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να λάβει τονΟκτώβριο και τη δόση του 1 δισ. ευρώ, περιγράφονται αναλυτικά στο μεταφρασμένο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου.
Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας τον περασμένο Ιούλιο, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα εξής:
1. Να παρουσιάσει τον αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο και να τους καταργήσει ή να μεταφέρει τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης.

ΔΗΜΑΡ: ΚΑΝΤΕ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ


Να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέο μνημόνιο με νέα επιβαρυντικά μέτρα, ζητεί από την κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως τονίζει το κόμμα, είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία ανάπτυξης και απασχόλησης, που θα υπερβαίνει τη λογική της λιτότητας η οποία χαρακτηρίζει το παρόν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η συμφωνία αυτή θα πρέπει ακόμη σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, να μειώνει σημαντικά τις επιβαρύνσεις του χρέους, να στηρίζει την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση και να δημιουργεί

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


«Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη δημοτική αστυνομία διέλυσε την πόλη», δήλωσε στη συγκέντρωση των ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι «είμαστε αντίθετοι με τις περικοπές σε ενστόλους όπως είμαστε αντίθετοι και με την φύλαξη των πόλεων και των χωριών μας από παρακρατικές ομάδες».

Σημειώνεται ότι τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα) πραγματοποίησαν την Παρασκευή συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και θα επιδώσουν ψήφισμα στα κόμματα κατά των περικοπών και της κινητικότητας.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΚΘ – ΕΔΟΘ του Σαββάτου.

πηγή: skai.gr

ΜΠΡΑΧΙΜΙ: ΟΧΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑ


Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει τον νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το διεθνές δίκαιο λέει ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πάρει τον νόμο στα χέρια της, πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους σε κοινή του εμφάνιση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Λαβρόφ από την πλευρά του σημείωσε ότι «μεταξύ πολλών υπεύθυνων κρατών δημιουργείται μια ξεκάθαρη αντίληψη, ότι η παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας ουσιαστικά θα θέσει τέρμα στις προσπάθειες να βρεθεί μια πολιτική λύση και να συγκληθεί μια διεθνής σύνοδος».

“… Ξένος εδώ ξένος και στη χώρα μου”


Η συνέντευξη αφορά την προσωπική μαρτυρία ενός νεαρού μετανάστη από το Αφγανιστάν.

Ο Ιμπραήμ είναι εικοσι δύο χρονών, κατάγεται από το Αφγανιστάν και σήμερα ζει στην Ελλάδα. Είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος που τον διακρίνει μια πηγαία ευγένεια. Ο ήρεμος τόνος της φωνής του όταν σου μιλάει, κρύβει μια ιδιαίτερη ωριμότητα την οποία αποκτάει κάποιος μέσα από τις εμπειρίες της ζωής του. Και οι εμπειρίες του Ιμπραήμ δεν είναι οι συνηθισμένες εμπειρίες ενός νέου στην ηλικία του. Αυτά που έχει ζήσει ήδη από μικρή ηλικιά τον έχουν κάνει να βλέπει τη ζωή ρεαλιστικά, χωρίς όμως να τον έχουν αλλοιώσει σαν άνθρωπο. Το αντίθετο μάλιστα. Με συνάντησε με ένα ζεστό χαμόγελο και μια ζεστη χειραψία για να μου περιγράψει τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα.

Ιμπραήμ γιατί αναγκάστηκες να φύγεις από τη χώρα σου;
Εξαιτίας του πολέμου. Ήμουν παιδί τότε και ο πατέρας μου φοβόταν ότι θα με έπαιρναν στο στρατό. Οι Ταλιμπάν πήγαιναν στα χωριά και στρατολογούσαν τα παιδιά με το ζόρι.

Πώς έφυγες από εκεί;