Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΠΡΑΧΙΜΙ: ΟΧΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑ


Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει τον νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το διεθνές δίκαιο λέει ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πάρει τον νόμο στα χέρια της, πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους σε κοινή του εμφάνιση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Λαβρόφ από την πλευρά του σημείωσε ότι «μεταξύ πολλών υπεύθυνων κρατών δημιουργείται μια ξεκάθαρη αντίληψη, ότι η παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας ουσιαστικά θα θέσει τέρμα στις προσπάθειες να βρεθεί μια πολιτική λύση και να συγκληθεί μια διεθνής σύνοδος».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι θα προσπαθήσουν να διοργανώσουν μια ειρηνευτική σύνοδο, γνωστή και ως Γενεύη 2, στην οποία θα καλούσαν να συμμετάσχει η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, όμως ο Μπραχίμι επεσήμανε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα πλήξει τις πιθανότητες διεξαγωγής αυτής της συνόδου.

«Η Γενεύη 2 τώρα κινδυνεύει εξαιτίας των γεγονότων της 21ης Αυγούστου και όσων πιθανώς ακολουθήσουν», σημείωσε ο Μπραχίμι αναφερόμενος στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση και εξαιτίας της οποίας έχουν απειλήσει ότι ενδέχεται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου