Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Κίτρινα Γιλέκα και «Κίτρινα Γιλέκα»

  "η κοινωνική κρίση στη Γαλλία εισέρχεται σε μια νέα φάση επιδείνωσης καθώς η εκτελεστική εξουσία δείχνει απρόθυμη να την διαχειριστεί. Εδώ και 18 εβδομάδες ο Μακρόν προσπαθεί να πείσει "Αυτός ή το Χάος". Το χάος όμως προκλήθηκε και παραμένει, από την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει κι έχουν αποδειχθεί και στη Γαλλία άδικες και αναποτελεσματικές."
📍 Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τα Κίτρινα Γιλέκα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, στη δεύτερη τα «Κίτρινα Γιλέκα» όπως ο γάλλος πρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές και τα ΜΜΕ αποκαλούν τα περίπου 1500 μέλη της ομάδας των Black Blocs, που βρέθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών χθές και προκάλεσαν καταστροφές όχι μόνο στα Ηλύσια, αλλά και στις περιοχές Σεν Λαζάρ και Σατλέ.
📍 24 ώρες μετά τις σκηνές χάους που επαναλήφθηκαν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και πολύς κόσμος αναρρωτιέται πως είναι δυνατόν οι τόσο καλά προετοιμασμένες και σε ετοιμότητα αρχές να πιάστηκαν στον ύπνο, αφού μέρες τώρα γνώριζαν για την παρουσία των Black Blocs στο μαζικό κάλεσμα, μέσω των κοινωνικών δικτύων στο Παρίσι, ενόψει της 18ης κινητοποίησης των Κίτρινων Γιλέκων.
📍   “Διαθέτουμε 12 διμοιρ

Όλο και πιο μακριά Τουρκία και ΗΠΑ: Κίνδυνοι και αυταπάτες για την Αθήνα

του Δημήτρη Μηλάκα

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, «είναι καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν». Η ελληνική κυβέρνηση –
αφήνοντας κατά μέρος την «αριστερή της φυσιογνωμία» και προβάλλοντας τον κυβερνητικό της ρεαλισμό – εμφανίζει ως επίτευγμά της τη στρατηγική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Ωστόσο, για να έχει κάποιος μια σαφή εικόνα των δεδομένων που χαρακτηρίζουν το τρέχον ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο, θα πρέπει να λάβει υπόψη μια ακόμη παράμετρο που διαμορφώνει ένα τοπίο κινούμενης άμμου στην περιοχή: Ουδέποτε στο παρελθόν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχαν βρεθεί στο χαμηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα.

Τα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις άρχισαν να καταγράφονται δημοσίως από το 2003, όταν η τουρκική ηγεσία αρνήθηκε να προσφέρει το έδαφος της χώρας ως ορμητήριο για την από Βορράν έφοδο κατά του Ιράκ. Με το πέρασμα του χρόνου οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις υπονομεύτηκαν από το βάρος της προσπάθειας του Ερντογάν να διεκδικήσει για τον εαυτό του και τη χώρα του αυτονομία κινήσεων έναντι της Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθούν οι αμερικανικές προσπάθειες υπονόμευσης του καθεστώτος Ερντογάν υποθάλποντας εσωτερικές λαϊκές κινητοποιήσεις, πιέζοντας την τουρκική οικονομία και ενδεχομένως (όπως τουλάχιστον πιστεύει η πλειονότητα του τουρκικού λαού) υποκινώντας το πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2017.

«Αν..»: Το εκπληκτικό ποίημα του Ρ. Κίπλινγκ


Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,

αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία, κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,

αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει, στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,

αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιά

αν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,

αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα,

κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει,

αν μπορέσεις τ’ όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρος σου,

κι αν μπορέσεις ν’ αγαπήσεις όσους σ’ έχουνε μισήσει,

αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη,