Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Αλέξης Τσίπρας / «Πρεμιέρα» στο Συμβούλιο της Ευρώπης – Για ποιο λόγο δεν αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας της Αριστεράς


Οπρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας της Αριστεράς, όπου αποφασίστηκε η μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου για τις αρχές της επόμενης χρόνιας με μεταβατικό προεδρείο να αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και την υπόλοιπη ομάδα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει προς το παρόν την προεδρία της Ομάδας δεδομένων των αυξημένων υποχρεώσεων που αυτή συνεπάγεται.

Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση αυτή, είναι η επιθυμία του την επόμενη περίοδο να έχει την ελευθερία να δίνει μηνύματα και μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς τους περιορισμούς που συνεπάγεται η εκπροσώπηση της Ομάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Αλέξη Τσίπρα προβληματίζει σοβαρά η πολιτική κρίση που αφορά τόσο την ευρωπαϊκή Αριστερά όσο και ευρύτερα τις προοδευτικές δυνάμεις. Μια κρίση που συμβαδίζει με την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Μέση Ανατολή / Σφυροκόπημα στη Γάζα, σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και ισραηλινή επιχείρηση κατά στόχων στον Λίβανο


Με αμείωτη ένταση και βαρύ φόρο αίματος συνεχίζονται τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που ξεκίνησε το Σάββατο (7/10). Τουλάχιστον 800 Ισραηλινοί και πάνω από 580 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί, ενώ χιλιάδες είναι τραυματίες και στις δύο πλευρές.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές «εναντίον 130 στόχων της Χαμάς στη Γάζα τις τελευταίες τρεις ώρες». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εκτεταμένες επιθέσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας καταστροφές στους τρομοκράτες της Χαμάς. Μόνο τις τελευταίες τρεις ώρες, περίπου 130 στόχοι δέχθηκαν επιθέσεις με τη χρήση δεκάδων αεροσκαφών» αναφέρει η ανακοίνωση των IDF.

Η δημοσιογραφική ομάδα του CNN που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας έκανε λόγο για πολλαπλές, σχεδόν συνεχείς συγκρούσεις μέσα στη Γάζα τις τελευταίες ώρες καθώς και μεγάλο αριθμό ισραηλινών στρατευμάτων να καταφθάνει με τζιπ στην περιοχή.

Οι IDF δήλωσαν επίσης ότι δεκάδες αεροπλάνα τους έπληξαν στόχους στη γειτονιά αλ-Φουρκάν στη Γάζα και έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις αεροπορικές επιδρομές τους: