Του Στάθη
Είμαι ίσως ο μόνος ευτυχής Ελληνας. Οι φτωχοί έχουν τα βάσανά τους: τι να κάνουν με τη ζωή τους, όπως και οι πλούσιοι τα προβλήματά τους: τι να κάνουν με τα λεφτά τους.
Η αφεντιά μου έλυσε αυτούς τους δύο γρίφους ακολουθώντας τη συμβουλή Τσακυράκη. Απ’ την πηγαία σκέψη του οποίου αναβλύζει το Ποτάμι του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Ποια ήταν η συμβουλή (και συμβολή στην παγκόσμια σκέψη) Τσακυράκη; Η εξής: κάθε ελληνική οικογένεια να υιοθετηθεί από μια γερμανική, ούτως ώστε ο Γερμανός πάτερ φαμίλιας να εξηγεί στον Ελληνα πάτερ φαμίλια πώς να φέρεται οικονομικώς για να αντιμετωπίσει τα έξοδα και τις ανάγκες της οικογένειας. Υψιπετής ιδέα (για αυτό δεν την «έπιασαν» πολλοί), αλλά η ταπεινότης μου που πιάνει «πουλιά στον αέρα», τουλάχιστον μια φορά τη δεκαετία, άρπαξε την ευκαιρία και σώθηκε.
Καλώ Γερμανία, μου βγαίνει Μόναχο, οικία χερ Κλάους, επάγγελμα ζαχαροπλάστης. Χερ Κλάους, το και το του λέω, είμαι ένας Ελληνας «τεμπέλης» και «διεφθαρμένος» (δεν του είπα ότι είμαι και «λαϊκιστής», μην πάθει σοκ ο άνθρωπος), πες μου τι να κάνω για να τα φέρω βόλτα και να με «αντέχει και μένα η οικονομία». Κλατσ, μου το ’κλεισε. Ετσι κάνουν οι Γερμανοί άμα τους λες μαλακίες και τους αφήνεις ξερούς. Επίμονος εγώ, ξαναπήρα: χερ Κλάους, του κάνω, πώς να σας αποκαλώ; γκαουλάιτερ; μάιν ϋμπεργκρούπενφύρερ; φροϋλάιν Γκντουπ; πώς; Α, και μην παραλείψω, όλα με το αζημίωτο! κι από μίζες ξέρουμε, κι από Ζήμενς και από φοροδιαφυγή της Μερσεντές κι από Ντόυτσε-πρώην-ΟΤΕ-Τέλεκομ ξέρουμε, βοηθήστε με εσείς και ξέρουμε εμείς. Αυτήν τη φορά ο χερ Κλάους δεν μου έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο, αλλά με ρώτησε πόσα βγάζω, πόσα χρωστάω, τι φόρους πληρώνω και τι ανάγκες έχω - του είπα και μου ξανάκλεισε το τηλέφωνο. Οπως καταλαβαίνετε, επρόκειτο για δύσκολες διαπραγματεύσεις. Δυσκολότερες απ’ τις διαπραγματεύσεις Σαμαρά-Τρόικας, Σόιμπλε-Χαρδούβελη,Μπενίτο Βενιζέλου με Μπενύτο Βενιζέλο, Στουρνάρα-Μπαλτάκου και Βούλτεψη με τη λογική.