Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Φορολογικές «ασπιρίνες» και εξοπλισμοί μαμμούθ


Οι «εξαγγελίες» Μητσοτάκη στην - εικονική - ΔΕΘ μοιάζουν σε σφεντόνες απέναντι στα μπαζούκας. Μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων ύφεση, την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μεταπολεμικά στην χώρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμμούθ, δίνοντας παράλληλα φορολογικές «ασπιρίνες» σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται καταλυτικά από την πανδημία: Εξήγγειλε μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατα 3% μονάδες, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας. Ολα αυτά, μάλιστα, σε «προσωρινή βάση» - δηλαδή έστω κι αυτές οι ελάχιστες «παροχές» θα μείνουν σε ισχύ μόνον για έναν χρόνο, το 2021, και θα μονιμοποιηθούν εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η έκβαση της υγειονομικής κρίσης.

Μπροστά επίσης σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας, προτάσσοντας την άμεση αγορά 18 Rafale και 4 φρεγατών στο όνομα της απειλής για την εθνική ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, εκείνο που έκανε απο την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να προσθέσει δίπλα στο άλλοθι του κορονοϊού το «εμβληματικό» άλλοθι της ελληνοτουρκικής κρίσης. Πλην της κούρσας των εξοπλισμών όμως, πίσω σπό το φτωχό πακέτο που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ κρύβεται μια δέσμευση και μια υπόγεια στόχευση...

Η δέσμευση έχει αναληφθεί έναντι των ευρωπαίων εταίρων, επαναβεβαιώθηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Eurogroup της Παρασκευής και προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει το 2021 σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις και παροχές ακόμη κι εαν παραμείνει σε ισχύ και τον επόμενο χρόνο η δημοσιονομική ευελιξία και η «ρήτρα διαφυγής».

Τα μηνύματα απο το Eurogroup δείχνουν ότι η ρήτρα πιθανότατα θα διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο ενδεχομένως με κάποιες πιο αυστηρές προδιαγραφές, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας παρατείνει τις αβεβαιότητες για την ευρωπαική οικονομία.Τελικές αποφάσεις όμως δεν υπήρξαν καθώς απο τη μία πλευρά οι χώρες του Βορρά πιέζουν για ταχεία επιστροφή στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ιταλία και η Ισπανία αντιστέκονται και η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική τουλάχιστον έως το 2022.