Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό και παραμένει στη θέση του


«Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει δημόσια ως αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου που μόλις χθες εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και παραμένει στη θέση του σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.
Ακολούθως προσθέτει: «Ας καταλήξουν τουλάχιστον πριν φθάσουν στη Βουλή. Μετά την επιλογή της φυγής δια της αποχής, προέκυψε και μια δεύτερη, alt right εκδοχή. Τελικά νομοθετούν αντισυνταγματικά όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης ή απλώς συνταγματολογούν αντικυβερνητικά όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Συμπερασματικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σοβαρά για να τα διαχειρίζεται μια δεξιά κυβέρνηση».

Περί της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα Ενας πανεπιστημιακός αποδομεί την απάτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων


Eκτενής ανάλυση του κοσμήτορα της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ

Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για την ουσιαστική στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, τα οποία – σε πείσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της εγκατάλειψής τους από τις κυβερνήσεις διαχρονικά – συνεχίζουν να επιτελούν υψηλής στάθμης εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο χάρη στην υπερπροσπάθεια του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, έχοντας ως πυξίδα το όφελος της κοινωνίας και όχι κάποιων ιδιωτών μετόχων.

Δ. Δαμίγος, Καθηγητής ΕΜΠ / Κοσμήτορας Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα με τίτλο Απόψεις για Ακαδημαϊκά Θέματα της Σχολής Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών άρθρο του Κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Δαμίγου, με τίτλο «Περί της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

Πρόκειται για άρθρο που αποδομεί ντοκουμενταρισμένα, με στατιστικά στοιχεία παρμένα π.χ. από την Eurostat (2024) και το Στατιστικό Ινστιτούτο της UNESCO, όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παλιό αλλά πολύ διδακτικό!


Κατά τη διάρκεια μίας ληστείας, ο ληστής φώναξε: "Μείνετε ακίνητοι. Τα λεφτά ανήκουν στο κράτος. Η ζωή ανήκει σε εσάς."

Όλοι κάθισαν ήρεμοι.
Αυτό λέγεται: "ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ", αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι.
Όταν οι ληστές γύρισαν σπίτι, ο νέος ληστής είπε στο παλιό ληστή: "Ας μετρήσουμε τα λεφτά".
Ο παλιός ληστής του απάντησε: "Μην είσαι χαζός. Είναι πολλά λεφτά θα μας πάρει ώρα να τα μετρήσουμε. Το βράδυ στις ειδήσεις, θα μας πούνε πόσα κλέψαμε."
Αυτό λέγεται: "ΕΜΠΕΙΡΙΑ"
Και σήμερα η εμπειρία είναι πιο σημαντική από τα διπλώματα.
Όταν έφυγαν οι ληστές, στη τράπεζα ο διευθυντής είπε στον προϊστάμενο να καλέσει την αστυνομία γρήγορα. Ο προϊστάμενος του απάντησε: "Περίμενε. Ας πάρουμε 10 εκ. από τη τράπεζα εμείς και ας τα προσθέσουμε στα άλλα 50 που έχουμε καταχραστεί από τη τράπεζα"
Αυτό λέγεται: "ΚΟΛΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΜΑ"
Να μετατρέπεις μια άσχημη κατάσταση προς όφελος σου.
Ο προϊστάμενος είπε: "θα ήταν ωραία να είχαμε μια ληστεία κάθε μήνα".
Αυτό λέγεται: "ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΑΡΕΜΑΡΑ".

Αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ το κέντρο των Ιωαννίνων


Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Πανηπειρωτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες των Ιωαννίνων, της Άρτας ,της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανα Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Παράλληλα, τόνισαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί , ακόμη και με κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ,εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πύρινες αντιδράσεις των αγροτών στη Γαλλία: Τα τρακτέρ περικυκλώνουν το Παρίσι


Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Παρίσι, ξεκίνησε να κλείνει σταδιακά με μπλόκα από τρακτέρ και τόνους από αγροτικά προϊόντα η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Γαλλίας. Στόχος τους είναι να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους σχετικά με μισθούς, φορολογία και τις ρυθμίσεις για την αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες προχώρησαν στο μπλοκάρισμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Παρίσι με την Λιλ και με το Βέλγιο, ενώ μπλόκα στήθηκαν σε τουλάχιστον άλλες πέντε οδικές αρτηρίες πέριξ του Παρισιού.


Ξεκίνησε ο πόλεμος ΣτΕ – Χρυσοχοΐδη για την αφαίρεση της σκοπιάς


Μια αναπάντεχη κόντρα ξεκίνησε μεταξύ του Συμβουλίου Επικρατείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με απόφαση της Κατεχάκη αποσύρθηκε η αστυνομική σκοπιά από την 24ωρη φύλαξη του κτιρίου του ΣτΕ. Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τους ανώτατους δικαστικούς, που όπως λένε, αρκετές φορές χρειάζεται να εργάζονται έως αργά το βράδυ ή ακόμη και Σαββατοκύριακα.

Δεν είναι κατανοητό με ποια δικαιολογία κρίθηκε ότι το κτίριο του ανώτατου δικαστηρίου δεν χρειάζεται 24ωρη φύλαξη αλλά στο ΣτΕ, που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη νομιμότητα διοικητικών αποφάσεων, «δικάζουν» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τον δείχνουν ως υπεύθυνο για το θέμα και ως απάντηση αποφάσισαν να εργάζονται μόνο έως στις 3μμ και όχι Σαββατοκύριακα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη «μάχιμων» αστυνομικών που αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα. Για παράδειγμα, πριν 15 ημέρες αποκαλύφθηκε ότι το 2019 υπήρχαν 2.500 αστυνομικοί ΔΙΑΣ στη Βορειοανατολική Αττική και το 2024 μόνο 500.

Μέτωπο αγώνα ΤΩΡΑ για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ


Ανακοίνωση της αγροτοδιατροφικής επιτροπής της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Αγρότες, Αγρότισσες, Εργαζόμενοι/ες της πόλης, νέες και νέοι

Σήμερα απαιτείται κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ – Κεφαλαίου για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωράφια τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να δουλεύουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο και για να πέσουν οι τιμές στα ράφια.

Η κάλυψη του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, η πλήρης δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής μπορούν να κατακτηθούν με αγώνα για μια αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος

Με πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τη σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ, την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους , τη δημιουργία μεγάλων διακλαδικών πρωτοβάθμιων-παραγωγικών συνεταιρισμών και ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων να απαντήσουμε με αγροτικά μπλόκα παντού. Με μπλόκα σε πραγματικό συντονισμό με τις φοιτητικές καταλήψεις και με απεργία ΑΜΕΣΑ (πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη) των εργατικών συνδικάτων για να διαμορφωθούν όροι σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική για να ανοίξει ο δρόμος ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Αγρότες, Αγρότισσες, Εργαζόμενοι/ες της πόλης νέες και νέοι

Την ώρα που φουντώνουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζουν να φουσκώνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των σούπερ-μάρκετ (14ευρώ /λίτρο το λάδι, με περσινή τιμή παραγωγού 4 ευρώ/ λίτρο. 2ευρώ/κιλό το ψωμί, με τη τιμή παραγωγού στο μαλακό σιτάρι 0,2 ευρώ/κιλό. Ζυμαρικά 3 ευρώ/κιλό, με τη τιμή του παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 0,45ευρώ/κιλό. Η φέτα 15 ευρώ /κιλό, θέλει 3,5 κιλά πρόβειο γάλα, με τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα 1,5 ευρώ/κιλό. Το νωπό γάλα με 2 ευρώ/κιλό, με τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα 0,5 ευρώ/κιλό ενώ η γραβιέρα που θέλει 10 κιλά αγελαδινό γάλα, κάνει 20 με 22 ευρώ το κιλό κ.τ.λ)

Δολοφονία αμάχου μπροστά στον τηλεοπτικό φακό από το Ισραήλ


Τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου αμάχου από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές κατέγραψε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου ο τηλεοπτικός φακός του βρετανικού δικτύου ITV στη Γάζα. Πρόκειται για τον 51χρονο έμπορο παιδικών ρούχων Ραμζί Αμπού Σαχλούλ, ο οποίος λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία του είχε μιλήσει στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου.

Ο Σαχλούλ και η ομάδα πέντε ανθρώπων στην οποία βρισκόταν, κινούνταν με υψωμένα τα χέρια και κρατώντας λευκή σημαία προσπαθώντας να προσεγγίσουν σπίτι στο οποίο βρίσκονταν παγιδευμένοι η μητέρα και ο αδερφός του, σε ζώνη που ελεγχόταν από τον ισραηλινό στρατό. «Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα. Παντού βρίσκεις τον ισραηλινό στρατό. Μας πυροβολούν στο σπίτι, σε κάθε κτίριο και στον δρόμο», λέει ένας Παλαιστίνιος στον Μοχάμεντ Αμπού Σαφία, κάμεραμαν του βρετανικού δικτύου. Λίγα λεπτά αφότου μιλήσουν στον δημοσιογράφο, ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει την ομάδα του Σαχλούλ να κινείται «κάνοντας ό,τι μπορούν για να φαίνονται μη απειλητικοί».

Ξαφνικά, η ομάδα δέχεται πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και ο Σαχλούλ πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος. Η λευκή σημαία που κρατούσαν γίνεται αυτοσχέδιος επίδεσμος για να καλύψει το τραύμα στο στήθος του 51χρονου και βάφεται κόκκινη με αίμα. Αφού μεταφερθεί σε λίγο πιο ασφαλές σημείο, η σύζυγός του θρηνεί πάνω από το πτώμα του.

«Θέατρο» σκληρών μαχών η Γάζα — Σήμερα η απόφαση του Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται εντός της ημέρας να δώσει εντολή στο Ισραήλ να αναστείλει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανένα μέσο επιβολής τέτοιας απόφασης.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις τελευταίες ώρες ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο Άχμαντ Κάτρα, παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο σκοταδισμός , η αναλγησία, η τρομοκρατία των παπάδων

Είναι η πιο θλιβερή, η πιο απαράδεκτη, η πιο αναχρονιστική και φασιστική απόφαση, που θα μπορούσε να πάρει ποτέ η Εκκλησία τον 21ο αιώνα. Μια απόφαση που τιμωρεί αντί να αγκαλιάζει. Που διαχωρίζει αντί να ενώνει. Που οπλίζει με μίσος τις καρδιές των θρησκόληπτων. Είναι αντισυνταγματική στέρηση του θεμελιώδους δικαιώματος να αποφασίζουν οι γονείς αν θα βαφτίσουν ή όχι τα παιδιά τους. Είναι επίσημο bullying της Εκκλησίας στους ομοφυλόφιλους. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ. Ολη η δήλωση δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: «Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».