Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

«Θέατρο» σκληρών μαχών η Γάζα — Σήμερα η απόφαση του Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται εντός της ημέρας να δώσει εντολή στο Ισραήλ να αναστείλει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανένα μέσο επιβολής τέτοιας απόφασης.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις τελευταίες ώρες ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο Άχμαντ Κάτρα, παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, γίνονταν ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί χθες στη Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς στον θύλακο. Ο στρατός κατηγόρησε για πολλοστή φορά εξάλλου τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος πως εξαπολύει επιθέσεις από τοποθεσίες κοντά σε νοσοκομεία.
«Ανθρώπινη θάλασσα»

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο περί «αναζήτησης χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως αρχιτέκτονα της άνευ προηγουμένου επίθεσης του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Επείγοντα μέτρα χωρίς πρακτικό αντίκρισμα;

Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος και τα ισραηλινά εγκλήματα καθημερινά, η Νότια Αφρική προσέφυγε τον περασμένο μήνα με κατεπείγουσα διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη, επιχειρηματολογώντας πως το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που υπογράφτηκε το 1948, μετά το Σοά.

Χωρίς να αποφανθεί επί της ουσίας, το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει μετά το μεσημέρι την απόφασή του για τα επείγοντα μέτρα που ζητήθηκαν ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή που να υποχρεώνει το Ισραήλ να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής μέσα από ένα κείμενο 83 σελίδων ανέδειξαν τεκμήρια για την καθημερινή δολοφονία αμάχων και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν «τη φυσική τους καταστροφή», συνιστώντας «έγκλημα γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ειδικότερα, η συνήγορος της Νότιας Αφρικής Αντίλα Χασίμ εξήγησε ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών έχει στόχο «την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων» και ωθεί τους Παλαιστίνιους «στα όρια του λιμού». «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 6.000 βόμβες τη βδομάδα (…) Σε κανέναν δεν χαρίστηκαν. Ούτε καν στα νεογέννητα. Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιγράψει τη Γάζα ως νεκροταφείο παιδιών», είπε.

Από την άλλη, οι συνήγοροι του Ισραήλ ζήτησαν από τους δικαστές να απορρίψουν την προσφυγή, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη» και «αντι-ισραηλινό λίβελλο». Επανέλαβαν τα περί δικαιώματος «αυτοάμυνας» και ότι ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί τάχα «τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στους αμάχους της Γάζας. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι βρέθηκαν στοιχεία από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα περί χρήσης «νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς», αναπαράγοντας τις γνωστές κατασκευασμένες ειδήσεις και εικόνες του ισραηλινού στρατού.

Στο πλευρό του Ισραήλ έσπευσαν να ταχθούν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να του παρέχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να το κάνει»…

Αντίθετα, δεκάδες χώρες συνυπογράφουν ή στηρίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, έχει εκφράσει την στήριξή του στην προσφυγή της Ν. Αφρικής.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και χωρίς έφεση, αλλά δεν έχει τρόπο να τις επιβάλει. Το Ισραήλ εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα «απορρίψει αυτές τις ψευδείς και επιτηδευμένες κατηγορίες». Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για κατάπαυση του πυρός εάν το Ισραήλ ανταποκριθεί.

https://atexnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου