Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

"Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο": Νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα δικαιώματα κρατουμένων αντί για βελτίωση συνθηκών

Σήμερα Δευτέρα 31/3/2014 η νεοσύστατη ομάδα Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.


Τη συνέντευξη άνοιξε ο Χρήστος Βλάχος, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος των εγκλείστων. “Η κυβέρνηση αντί να προωθήσει μέτρα για τη βελτίωση των συνθήκων κράτησης, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αποσυμφόρηση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, προωθεί ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Η Δράση αυτή παλεύει για την άμεση και οριστική απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και στηρίζει κάθε κινητοποίηση που καλείται εντός και εκτός των φυλακών.”

Άσπα Χατζηδάκη, μέλος της Δράσης Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο


Στόχος μας είναι να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των κρατουμένων και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Στις φυλακές τρίτου τύπου φτιάχνεται μια γκρίζα ζώνη πειθάρχησης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Ο Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών έχει την απόλυτη εξουσία να στείλει κρατούμενους εκεί. Καταργείται το δικαίωμα στην άδεια ακόμα και στην εργασία. Εισάγονται περιορισμοί στην επικοινωνία και στα επισκεπτήρια των κρατουμένων. Εγκαθιδρύεται έτσι ένα καθεστώς διαρκούς τιμωρίας και μια συνεχή απειλή των κρατούμενων για αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας να αγωνιστούν για τις συνθήκες κράτησής τους. Δημιουργείται μια ειδική υπηρεσία της αστυνομίας με κανονισμό λειτουργίας που δεν δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, που εκτός από τον έλεγχο της φυλακής θα συνδράμει τη διεύθυνση στην καταστολή οποιασδήποτε αντίστασης μέσα στη φυλακή. Οι κυβερνώντες εισάγουν την έννοια της εκδίκησης στο ποινικό σύστημα και θεσμοθετούν το βασανιστήριο της απομόνωσης δημιουργώντας φυλακές άβατα. Στόχος είναι ο παραδειγματισμός όλης της κοινωνίας.

Ακολούθησε ηχογραφημένο μήνυμα του Τάσου Θεοφίλου, κρατούμενου στη φυλακή Δομοκού.

Ευτυχία Πολίτη, μητέρα κρατούμενου και μέλος της Δράσης Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο

Μιλώ ως μητέρα κρατουμένου με βάση το άρθρο 187Α αλλά και ως πολίτης που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό κάθε κρατούμενος μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος, να οδηγηθεί στις φυλακές τύπου Γ και να υποστεί την υπεραυστηροποίηση των συνθηκών κράτησης. Φημολογείται πως ελάχιστα τηλεφωνήματα θα επιτρέπονται ενώ το κλείδωμα στο κελί μπορεί να φτάνει και τις 22 ώρες. Πρόκειται για λευκά κελιά που δημιουργούν λευκά συναισθήματα. Εκεί καταργείται η προσωπικότητα του ανθρώπου. Οι άνθρωποι θα τρελαθούν και θα στρέψουν τον καταστροφικό θυμό που θα προκληθεί εναντίον του εαυτού τους, των συγκρατουμένων τους, των σωφρονιστικών και των αστυνομικών. Εκεί όπου υπάρχει το απόλυτο κακό είναι επόμενο να δούμε ποιός θα το κάνει. Κατά συνέπεια το νομοσχέδιο δεν έχει σωφρονιστικό χαρακτήρα, αποβλέπει στη φυσική και ψυχική εξόντωση, την άλληλοεξόντωση των κρατουμένων και προάγει την αυτοκτονικότητα και την εγκληματικότητα. Φέρνει τη θανατική ποινή από την πίσω πόρτα γιατί εδώ ο θάνατος θα είναι αργόσυρτος και βασανιστικός. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομοθετείται για να εκφοβίσει τους ανθρώπους ώστε να μην εξεγερθούν ενάντια στην οικονομική δικτατορία.

Άννυ Παπαρούσου, δικηγόρος

Αυτός ο νόμος δεν φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά που ορίζει το Σύνταγμα. Είναι γενικός και αφηρημένος. Κυρίως στοχεύει στη ρύθμιση περιπτώσεων υποδίκων και καταδίκων του 187Α. Εισάγοντας αυτές τις τροποποιήσεις στον σωφρονιστικό κώδικα ανατρέπει όλη τη λογική του, τη γενική του αρχή που ορίζει στο άρθρο 4 ότι κατά την εκτέλεση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από αυτό στην προσωπική ελευθερία. Ταυτίζει τους υπόδικους και με τους κατάδικους αλλάζοντας τη σαφή διάκριση που τώρα υπάρχει. Ρυθμίζει κρατικές ανάγκες και δεν έχει σχέση με τις συνταγματικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους νόμους. Δημιουργείται ένα εκδικητικό καθεστώς εξαίρεσης για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων που το κράτος θέλει να εντάξει σε αυτό που λέγεται “εσωτερικός εχθρός”. Με αυτό το νόμο δημιουργείται μια εξορία μέσα στη φυλακή. Στην Ελλάδα, με τέτοια ιστορία πολιτικών διώξεων, δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία σήμερα να δημιουργεί ξανά αυτό το ειδικό καθεστώς κράτησης των πολιτικών της αντιπάλων. Ο νόμος είναι ενάντια σε κάθε δημοκρατική παράδοση και κάθε κατάκτηση του λαϊκού κινήματος, του κινήματος των φυλακών, των δημοκρατικών δεδομένων που ισχύουν μέχρι στιγμής σε αυτή τη χώρα και είναι ζητούμενο από κάθε φορέα κάθε πολιτική συλλογικότητα, κάθε άνθρωπο να αντιταχθεί στην ψήφισή του. Πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο να ασκηθεί πίεση για την απόσυρσή του.

Δημήτρης Κατσαρής, δικηγόρος

Αναρωτιέται κανείς για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής του σωφρονιστικού κώδικα. Περιμέναμε ότι η τροποποίηση διατάξεων θα ήταν για τη βελτίωση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινής ζωής των κρατουμένων. Αντίθετα, βλέπουμε ένα νομοσχέδιο, η αντισυνταγματικότητα και η παρανομία του οποίου είναι απίστευτη. Παραβιάζει βασικές αρχές δικαίου, της ισότητας, της αναλογικότητας κ.α. Ξεχωρίζει μια ειδική κατηγορία κρατουμένων, καταργώντας για αυτούς όλες τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και εισάγει το δίκαιο της εξαίρεσης. Εισάγεται και επίσημα πλέον ο θεσμός του καταδότη και μάλιστα ανεξέλεγκτα ώστε να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, που φτάνει έως και την άμεση αποφυλάκιση, όποιος δώσει πληροφορίες που αφορούν το αδίκημα της τρομοκρατίας και μόνο. Επιπλέον ο νόμος ειναι ασαφής και μπορεί να αφορά πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Σχετικά με την επιτήρηση των φυλακών αυτών αναρωτιόμαστε: Θεσμοθετούνται άραγε τα νέα τάγματα ασφαλείας που δε θα μπορούν να ελεγθούν απο κανέναν, μιας και λειτουργία τους θα υπάγεται σε έναν απόρρητο κανονισμό; Γνωρίζουμε ήδη πως θα τους επιτρέπεται πολύ πιο εύκολα να πυροβολούν, ενώ τα χωρικά πλαίσια λειτουργίας τους θα ειναι ευρύτατα, ακόμα και σε ώρες εκτός υπηρεσίας. Ποια είναι η εγγύηση ότι θα τηρηθούν το Σύνταγμα και οι νόμοι όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της ομάδας της αστυνομίας;

Καταλήγω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι φασιστικής έμπνευσης που προσπαθεί να περάσει μια ακροδεξιά ατζέντα στο δίκαιό μας.

Παρεμβάσεις

Νίκος Γιαννόπουλος, Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Κλεμανσώ είπε ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν πολλοί στυγνοί εγκληματίες που έχουν κάνει πολύ περισσότερα εγκλήματα από τους αναρχικούς βομβιστές όμως εμείς αντιμετωπίζουμε πολύ πιο σκληρά τους δεύτερους γιατί οι πρώτοι θίγουν μόνο άτομα ενώ οι δεύτεροι το κοινωνικό καθεστώς. Κατά τη γνώμη μου έναν αιώνα μετά η γραμμή είναι η ίδια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το νομοσχέδιο χτυπάει άμεσα τους πολιτικούς κρατουμένους και τους ανυπότακτους κρατουμένους αλλά και έμμεσα απευθύνεται σε όσους μέσα στη φυλακή είναι έτοιμοι ή εν δυνάμει έτοιμοι να εκραγούν, και στην κοινωνία δίνει το μήνυμα ότι τα πράγματα “σκληραίνουν”.

Από το 2002 με το χτύπημα της 17 Νοέμβρη αυτό που θεσμίζει και διευρύνει το νομοσχέδιο εφαρμόστηκε στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή, 12 χρόνια μετά υπάρχουν 4 κρατούμενοι εκεί. Οι δύο από αυτούς (Κουφοντίνας, Γιωτόπουλος) δεν έχουν πάρει καν άδεια. Ο Κουφοντίντας μάλιστα έμεινε ολομόναχος για 2 χρόνια. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αντίσταση θεσμίζεται μια ακόμα χειρότερη κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποσυρθεί ή έστω να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι αλλά για λόγους αξιοπρέπειας, αντίστασης κι αλληλεγγύης.

Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρούμε ότι σήμερα με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μέσα στις φυλακές και τη δολοφονία του φυλακισμένου Ιλία Καρέλι δεν γίνεται παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση εξανθρωπισμού. Βλέπουμε τη βαρβαρότητα και τη βιαιότητα της φυλακής με μια πολιτεία που αντί να προστατέψει τον Καρέλι τον δολοφονεί. Έχουμε ένα νομοσχέδιο τομή που περιορίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων δημιουργώντας ανθρώπους αγρίμια και θα οδηγήσει σε αυστηροποίηση ολόκληρο το σύστημα των φυλακών. Αυτό γίνεται γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα αλλά επενδύει στο φόβο των ανθρώπων και στη δήθεν ασφάλεια. Η κυβέρνηση έχει μια ακροδεξιά αντίληψη τιμωρίας και αυστηρότητας και όχι δικαιωμάτων. Εμείς ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και μόνο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια μάχη τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στο δρόμο. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα το καταργήσουμε όπως και το 187.

Ιωάννα Κοντούλη, στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων

Υπάρχουν πολλές Ευρωπαϊκές καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Σύσσωμος ο χώρος των ειδικών προτείνει την ευρεία εφαρμογή εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων και την αποποινικοποίηση των ελαφρών αδικημάτων προκειμένου να αποσυμφορηθεί και η κατάσταση που υπάρχει στις φυλακές. Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι αλλά και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τονίζουν τη μεγάλη σημασία των αδειών στους κρατούμενους προκειμένου να γίνονται υποφερτές οι άθλιες συνθήκες κράτησης και να διευκολύνεται η κοινωνική τους ένταξη. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι για άλλη μια φορά παράνομη και απάνθρωπη, παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές και προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, συνθλίβει τους κρατούμενους όπως ακριβώς εξαθλιώνει τους ελεύθερους πολίτες, εμάς.

Στη συνέντευξη τύπου παρεβρέθησαν και οι Παναγιώτης Γαλετσέλης και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας καθώς και οι Παύλος Αντωνόπουλος από την ΚΕΔΕ- Ανταρσυα και Νώντας Σκυφτούλης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση. - See more at: http://left.gr/news/synenteyxi-typoy-tis-drasis-enantia-sto-elliniko-gkoyantanamo-nomoshedio-tafoplaka-gia-ta#sthash.Y0wi5pfq.dpuf

http://left.gr/news/synenteyxi-typoy-tis-drasis-enantia-sto-elliniko-gkoyantanamo-nomoshedio-tafoplaka-gia-ta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου