Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Απειλεί τα τελευταία έξι «ΑΑΑ» Στον προθάλαμο της υποβάθμισης βάζει και τη Γερμανία η S&P

Τους τελευταίους έξι «άριστους» της Ευρωζώνης απειλεί η S&PΛονδίνο
Κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την Ευρωζώνη οι οίκοι αξιολόγησης, με την Standard & Poor's να απειλεί τα τελευταία έξι μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούν άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, να τα βάλει στον προθάλαμο της υποβάθμισης. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, ο οίκος σκοπεύει να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας πως βάζει σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.



Ο οίκος φέρεται να προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των έξι χωρών πως οι αξιολογήσεις τους ενδέχεται να πέσουν στο ΑΑ+ εάν κατά την επόμενη αξιολόγηση αποτύχουν να πείσουν τους ειδικούς. Το credit watch negative σημαίνει πως υπάρχει μία στις δύο πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Ειδικότερα για το Βερολίνο, ο οίκος φέρεται να έχει ανησυχίες εξαιτίας των «πολιτικών επιπτώσεων από όσα θεωρούμε ως επιδεινούμενα πολιτικά, οικονομικά και νομισματικά προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση».

H εξέλιξη έρχεται ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης κάνουν περαιτέρω πρόοδο ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου -ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα, σε τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή συνθήκη που θα επιτρέπουν ευκολότερα επιβολή κυρώσεων στους δημοσιονομικά «απείθαρχους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οίκος πρόκειται να ολοκληρώσει την αναθεώρησή του «το συντομότερο δυνατό» μετά τη Σύνοδο.

Η Standard & Poor's αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Newsroom ΔΟΛ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου